Annons:
Etikettersamhälletdebattbrottslighet
Läst 263 ggr
Cojimar
2022-05-28 08:25

Land som med våld skall byggas

"Dödsskjutningarna fortsätter att öka – trots att Sverige redan har högst antal dödsskjutningar per capita – i hela Europa.

Hur hanteras Sveriges brottsutveckling av regeringen?

Hur har svenska medier skildrat denna hantering?

Och vad händer med ett land som anpassar sig efter våldet istället för att bekämpa det?"

Dessa frågor tar Henrik Jönsson upp i en video på YouTube med rubriken Våldsspiralen- om verklighet och avtrubbning".

  • 00:00 - Intro

  • 02:06 - Våldsspiralen

  • 06:45 - Skjutningar i maj månad

  • 08:20 - Desensitiseringsaktivism

  • 14:20 - Krishantering

  • 17:00 - Outro


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

  • Redigerat 2022-05-28 08:30 av Cojimar
Annons:
[Fredrika00]
2022-05-28 14:01
#2

Fruktansvärda fakta, Sverige är alltså sämst i Europa!
Det skulle nog göra vilket normalt parti som helst upprört och fyllt av beslutskraft för att åtgärda saken.

Men inte S, MP och V. De anser tydligen att tillståndet är rätt ok, eftersom de har haft makten i 8 år och låter det bli bara värre och värre med alla våldsdåd.

Ofta är det oskyldiga kvinnor som ideligen utsätts för grovt våld av närstående. Detta trots att de makthavande partierna S, MP och V kallar sig "feministiska". Ofta kommer familjerna från länder med klankultur.
Här är några av de senaste dagarnas illdåd mot kvinnor:

En afghansk man i Norberg har sannolikt våldtagit en kvinna och knuffat ner henne i ett gruvhål, och därefter kastat sten på henne. Misstänks ha dödat sin exfru på samma sätt.

En 14-årig flicka knivdödades i Nacka, Stockholm förra veckan, sannolikt av sin mamma och äldre bror och manlig kusin. Familjen kommer enligt uppgift från Nordafrika.

En kvinna och hennes barn knivdödades i Mälarhöjden, Stockholm i förrgår. Förövaren var sannolikt kvinnans bror.

En kvinna har livshotande skador efter fall från balkong i Hässelby, Stockholm idag. "En man på platsen" har gripits och anhållits misstänkt för mordförsök.

En kvinna är allvarligt stickskadad i Hökarängen, Stockholm idag. Blodspår i lägenhet och trappuppgång enligt Expressen. En man gripen misstänkt för mordförsök.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/kvinna-hittades-i-gruvhal-i-norberg
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/tre-begars-haktade-misstankta-for-inblandning-i-mord-pa-flicka-i-nacka
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/tva-misshandlade-i-sodra-stockholm
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/person-har-fallit-fran-balkong-i-hasselby-gard
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/kvinna-allvarligt-skadad-efter-stickskador

Ska S, MP och V få fortsätta förstöra landet?
Tycker inte det.

En kvinna har förts till sjukhus med ambulans efter att ha blivit skadad med ett tillhygge i Hökarängen i Stockholm. En man har nu gripits misstänkt för mordförsök.
  • Redigerat 2022-05-28 14:07 av [Fredrika00]
Cojimar
2022-05-28 16:57
#3

Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

iFokus är ett nätverk av intressesajter om allt mellan himmel och jord
  • Redigerat 2022-05-28 16:58 av Cojimar
Cojimar
2022-05-30 11:52
#4

"It felt like the people of Rinkeby were always a few yards away from the site of a gun murder." Den svenska våldsspiralen fortsätter att väcka internationell uppmärksamhet.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Few would think of or know that Stockholm, Sweden, has become one of the worst places in Europe for Gun violence.  | ITV National News
[Fredrika00]
2022-06-18 11:01
#5

#2: #3: Vi har sedan 8 år en regering som kallar sig "feministisk". Att det skulle innebära trygghet och skydd för landets utsatta kvinnor är det nog inte många som tror på längre. Här sågas regeringen av kvinnojourernas riksorganisation Unizon:

"För ett år sedan tog regeringen krafttag mot mäns dödliga våld mot kvinnor med ett åtgärdsprogram på 40 punkter.

Sedan dess har 19 misstänkta mord på kvinnor begåtts av män de haft en relation med – och hittills i år nästan lika många som under helåret 2021, visar en kartläggning som SVT Nyheter har gjort. ---

-  Vi ser inte att de här politiska satsningarna leder fram till att kvinnor och barns liv räddas, säger Olga Persson ordförande för kvinnojourernas riksorganisation Unizon. ---

– Om inget händer med den misstänkte förövaren så skapar det en känsla av att du inte är trodd och inte heller kan få skydd. I kommunerna brister skyddet till kvinnor och barn. Både akut och på lång sikt, säger Olga Persson."

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/misstankta-kvinnomorden-okar-trots-regeringens-storsatsning

För ett år sedan tog regeringen krafttag mot mäns dödliga våld mot kvinnor med ett åtgärdsprogram på 40 punkter.  Sedan dess har 19 misstänkta mord på kvinnor begåtts av män de haft en relation med – och hittills i år nästan lika många som under helåret 2021, visar en kartläggning som SVT Nyheter har gjort.  – Det här året har börjat väldigt dåligt, säger ansvarig minister Morgan Johansson till SVT.
  • Redigerat 2022-06-18 11:03 av [Fredrika00]
[Fredrika00]
2022-09-08 13:21
#6

#5: Nej, S-regeringens "satsningar" har inte gjort landet tryggare.

Våldet mot kvinnor bara fortsätter. Ofta utförs brotten av män från kulturer med en för oss oacceptabel kvinnosyn.

Här är ännu en sådan man som mördade sin fru för att hon ville skiljas.

"Mannen utvisas på livstid. Han döms även för en tidigare misshandel av hustrun. Han ska också betala skadestånd till den mördade kvinnans barn och mamma."

Maken döms till livstid fängelse för mordet på den 32-åriga kvinna som hittades död i Bökeberg i Svedala förra året.
  • Redigerat 2022-09-08 14:21 av [Fredrika00]
Annons:
Fornöga
2022-09-14 11:11
#7

#2 Åtal nu väckt i gruvhålsfallet.


Re:tired.

Under onsdagen åtalades den man i fyrtioårsåldern som sedan tidigare sitter häktad misstänkt för mordförsök och våldtäkt efter en händelse vid ett gruvhål utanför Norberg.
Fornöga
2023-03-10 08:25
#8

*"Det går inte att bortse från de individuella, sociala och kulturella orsakerna till kriminaliteten", skriver Naomi Abramowicz på GP:s ledarsida.

"En ny kunskapssammanställning från Brottsförebyggande rådet konstaterar att ”sambandet mellan socioekonomisk bakgrund och brottslighet är svagt”. I stället bedöms andra faktorer vara viktigare när det gäller att förklara varför någon blir kriminell. Det handlar om individuella egenskaper som bristande impulskontroll eller en tillåtande attityd mot brottslighet. Men även konflikter i ursprungsfamiljen och föräldrarnas sätt att uppfostra barnen.

Att våld används som uppfostringsmetod bland invandrare med bakgrund i Mellanöstern och Nordafrika – en grupp som också är överrepresenterad i brottsstatistiken – har uppmärksammats alltmer de senaste åren. Att våld föder våld är ingen långsökt gissning."---

" Det handlar för övrigt inte bara om ursprungskulturen – där uppfostringsvåld är kulturellt accepterat inom såväl skolan som familjen – utan även den kultur som har utvecklats i Sveriges segregerade förorter där ett skadligt machoideal råder och tonårskillar som bär vapen kallas ”soldater”.

För att kunna bryta utvecklingen räcker det inte bara med informationsinsatser för utrikesfödda föräldrar, även om man börjar så tidigt som på mödravårdscentralen. Många vet att aga är förbjudet enligt svensk lag. Det krävs att föräldrar faktiskt vill förändras och att svenska uppfostringsmetoder ses som bättre än dem man har med sig från hemlandet. Om det ändå vore lika enkelt att förändra kulturella uttryck som att höja skatten."


Re:tired.

Det går inte att bortse från de individuella, sociala och kulturella orsakerna till kriminaliteten. Skattesänkningar, ökade klyftor och ojämlikhet ligger till
  • Redigerat 2023-03-10 08:25 av Fornöga
Fornöga
2023-06-10 08:58
#9

Veckans video från Henrik Jönsson avhandlar "aggression och repression".

"Bråk i nöjesparker, övergrepp på badhus och öppet våld på Sveriges akutmottagningar. Vad händer egentligen med Sveriges allmänna ordning?

Är dessa frågor anekdotiska bagateller som förstoras upp av alarmister – eller finns det en verklig och övergripande hotbild mot det svenska rättssamhället?, undrar Jönsson.

Innehållsförteckning:
(00:00 - Intro)
01:31 - AGGRESSION & REPRESSION
07:05 - BRÅK i nöjesparker
11:50 - BRÅK på bibliotek och bad
16:51 - BRÅK i butik
19:01 - BRÅK i sjukvården
20:35 - Övergripande konflikt
(23:59 - Outro)


Re:tired.

Bråk i nöjesparker, övergrepp på badhus och öppet våld på Sveriges akutmottagningar. Vad händer egentligen med Sveriges allmänna ordning?Är dessa frågor anek...
  • Redigerat 2023-06-10 08:59 av Fornöga
Fornöga
2023-06-12 08:25
#10

Och våldsspiralen slingrar sig uppåt.

"Under 24 timmar sköts sju personer i Storstockholm i totalt tre skottlossningar.

Fler kan vänta, enligt kriminolog Manne Gerell.

– Efter ett sådant här dåd är risken kraftigt förhöjd att man kommer se fler dåd inom de närmaste veckorna eller dagarna, säger han till TT."---

Länk


Re:tired.

Under 24 timmar sköts sju personer i Storstockholm i totalt tre skottlossningar. Fler kan vänta, enligt kriminolog Manne Gerell. – Efter ett sådant här dåd är risken kraftigt förhöjd att man kommer se fler dåd inom de närmaste veckorna eller dagarna, säger han till TT.
  • Redigerat 2023-06-12 08:26 av Fornöga
Fornöga
2023-06-18 07:50
#11

#8 Luay Mohageb, civilanställd brottsutredare inom polisen skriver på Expressen debatt:

"Jag tror att decennier av ansvarslös migrationspolitik har producerat ett så pass stort antal unga män med antisociala dominansbeteenden att det blivit ett ofrånkomligt, oåtkomligt problem som åsamkat en närmast irreversibel skada på det svenska samhället.

Jag har börjat acceptera det faktum att vi är fast i en dödsloop. En våldsam ”Groundhog day”.

Och som efter 8-åriga Yusufs död efter granatsprängningen i Malmö, felskjutningen som mördade lärarstudenten Shayan Gaff, felskjutningen som mördade Ndella Jack, felskjutningen som mördade 12-åriga Adriana och mordet på Karolina Hakim, så kommer vi dansa vidare."---


Re:tired.

Varje gång en ny gängskjutning sker upprepas samma procedur med små variationer. Jag är inte övertygad om att en förändring är på väg att ske, skriver Luay Mohageb.
Fornöga
2023-06-22 08:06
#12

Det fanns en tid då bestialiska mördares namn ristades in i det allmänna medvetandet för all framtid. Jackie Arklöv, Tommy Zethraeus och Juha Valjakkala är sådana (även under nya namn). Idag är deras efterföljare så många och anonymiserade att ingen längre hör deras namn eller minns deras dåd. Emma Jaenson skriver om det i en gästkolumn på ledarsidan i GP.

"Men i princip alla svenskar känner till namnet Jackie Arklöv. Många vet dessutom hur han ser ut. Namnet och bilden som har etsats in i det svenska folkminnet är av en person som har begått ett av vår tids värsta brott.

Men hur många vet namnet på den man som mördade den 33-årige polisen Andreas Danman i Biskopsgården 2021? Danman lämnade efter sig en fästmö och en dotter, som han aldrig hann träffa. Mördaren fick ynka åtta års fängelse."---

#11 "I Expressen (18/6) sammanfattar brottsutredaren och videobloggaren Luay Mohageb vad som har hänt: “Vi känner igen rubriken och blir inte särskilt förvånade längre, vi kanske reflekterar snabbt över hur lite man nuförtiden reagerar, förbannar oss över samhällsutvecklingen.“

Mohageb skriver att de senaste decenniernas migrationspolitik resulterat i "…ett så pass stort antal unga män med antisociala dominansbeteenden att det blivit ett ofrånkomligt, oåtkomligt problem som åsamkat en närmast irreversibel skada på det svenska samhället."

Nutidens motsvarigheter till Jackie Arklöv har blivit vardag. Och ingenting tyder på att de kommer bli färre i framtiden, snarare tvärtom. De har blivit så många att ingen längre lägger deras namn eller ansikte på minnet."


Re:tired.

Jackie Arklöv släpps i förtid. I dag har grova brott som mord och sexualbrott mot barn blivit vardag.
Fornöga
2023-08-26 10:09
#13

Re:tired.

Jag lyssnar som vanligt på Ekot klockan sex på morgonen, efter att Lillkatten väckt mig med mjuka tassar mot min kind och fått påfyllning av mjukmat. Ding dong i P1 för Ekot: - En kraftig explosion inträffade i natt vid entrén till ett flerfamiljshus i Skarpnäck, Högdalen, Eskilstuna, Västerås, Solna, Östermalm, Linköping, Södermalm, Hammarkullen, Sundsvall,…
Annons:
Fornöga
2023-09-13 14:04
#14

Kristersson i partiledardebatten idag om ”det besinningslösa våldet”:

"Vi måste kalla detta för vad det är, en självförvållad nationell kris."


Re:tired.

  • Redigerat 2023-09-13 14:04 av Fornöga
Fornöga
2023-09-13 17:11
#15

#0 m.fl. "De gängkriminella väjer inte längre för att skjuta ihjäl grannar och anhöriga till sina rivaler. Vänjer vi oss vid våldsspiralen kommer den bara tillta i styrka," skriver Håkan Boström på GP:s ledarsida:

"Var och en av de här händelserna hade blivit ett nationellt trauma för 20 år sedan. I dag toppar de nyheterna några timmar. Det är lätt att missa ett mord i mängden. Vi har blivit avtrubbade och vant oss vid en situation som i många andra europeiska länder fortfarande skulle betraktas som exceptionell. Sverige toppar listan över dödligt skjutvapenvåld i Europa. Enligt Brå går Sverige dessutom emot trenden. I övriga Europa minskar det dödliga skjutvapenvåldet, medan det kraftigt har ökat i Sverige under 2000-talet. Sverige ligger tre gånger högre i antalet dödsskjutningar per invånare än snittet, för unga offer är skillnaden ännu större."---

"Det finns inga ”säkra zoner” i dagens svenska storstäder där man kan vara helt säker på att komma undan våldet. Den insikten har inte riktigt satt sig.

Motåtgärderna i form av skärpta straff och större befogenheter för polisen har visserligen börjat rulla ut. Men senfärdigheten har varit slående. Det var först under förra mandatperioden det började hända något, trots att varningsklockorna larmat länge. Den nuvarande regeringen har ett helt batteri skärpningar under utredning. Det är förstås välkommet. Men räkna med att det blir värre innan det blir bättre."


Re:tired.

De gängkriminella väjer inte längre för att skjuta ihjäl grannar och anhöriga till sina rivaler. Vänjer vi oss vid våldsspiralen kommer den bara tillta i st
  • Redigerat 2023-09-13 17:12 av Fornöga
Fornöga
2023-09-15 08:21
#16

Eskaleringen på kort tid av dödsskjutningarna och den ökade risken för gemene man att komma till skada i gängkriget sätter förstås sina spår hos opinionsbildare och allmänhet. Gästkrönikören Emma Jeanson tar till orda på GP:s ledarsida idag:

"Svenskt våldsmonopol är satt ur spel. Och vad är en stat utan sitt våldsmonopol? Vem är det som styr svenskt rättsväsende när mördare slipper straff? När oskyldiga mördas utan att få upprättelse? I dag klaras ynka 25-30 procent av alla dödsskjutningar upp, till skillnad från 90 procent av alla andra mord. Sverige toppar statistiken för dödligt skjutvapenvåld i Europa."---

"(Men) Sverige är helt enkelt inte rustat för den här typen av oerhört våld som har slagit rot på grund av naivitet och politisk passivitet. Gängbrottsligheten har vuxit fast under decennier av ansvarslös invandringspolitik, politisk försummelse och relativiseringar och den kommer sannolikt att ta decennier att bli av med.
Samtidigt fortsätter överorden och den politiska pajkastningen.

Senast i veckan deklarerade den socialdemokratiske partisekreteraren Tobias Baudin apropå den senaste tidens skjutningar och sprängningar att "så här kan vi inte ha det. Var är regeringens utlovade rivstart mot gängen? Kristersson och hans gäng verkar drabbats av handlingsförlamning. Dags att agera för att det här ska få stopp!".

Minst sagt magstarkt med tanke på att hans egen regering under åtta år försummat det svenska våldsmonopolet.

Men vad kan de göra förutom att deklarera sin avsky, om och om igen? De lovar så mycket men kan göra så lite.

Brutal våldsbrottslighet kommer att vara närvarande i Sverige i många år framöver. Och många fler oskyldiga kommer att drabbas."


Re:tired.

Politiker kan lova mycket, men har hittills inte lyckats att göra något åt problemen. För fyra år sedan blev Karolin Hakim skjuten i huvudet mitt på ljusa dagen
Fornöga
2023-09-15 10:51
#17

"Våldsutvecklingen i den svenska gängkriminella miljön är närmast ofattbar.Den senaste veckan är den blodigaste hittills. Alla spärrar har släppt," konstaterar Expressens biträdande chefredaktör Karin Olsson.

"I grannländerna kan fortfarande ett gäng garvade kriminalreportrar i maklig takt hålla reda på fallen, som dessutom oftast klaras upp. Här är situationen närmast lavinartad; alltför få fall leder till fällande dom-"---

"Anledningen är enkel: det handlar om informella makthavare med ett fruktansvärt våldskapital. Politiker har börjat dra paralleller till terrorism. Dessa människor måste granskas så närgånget det bara går, även om många skyldiga undgår lagföring."---


Re:tired.

Expressen har sedan en tid intagit en allt tuffare publicistisk hållning gentemot gängkriminella. Och vi lägger stor vikt vid att berätta om offren som människor, med liv som nu aldrig får levas.
  • Redigerat 2023-09-15 10:52 av Fornöga
Fornöga
2023-09-29 07:07
#18

Sverige- en "weak state"? Ann-Charlotte Marteus på Expressens ledarsida om det trygga samhällets sönderfall.

"Harvardprofessorn Robert I Rotberg resonerar om staters uppgång och fall i essän Failed states, collapsed states, weak states.

En väl fungerande, stark, stat har ordning på torpet. Den organiserar det gemensamma och levererar i hög grad vad folket, i god demokratisk ordning, efterfrågar och betalar för.

Vissa uppgifter är viktigare än andra, skriver Rotberg – och allra viktigast är invånarnas säkerhet. Försvar mot yttre och inre hot, och upprätthållandet av lag och ordning, är statens primära uppgift.

När lag och ordning inte fungerar slås benen undan för alla andra gemensamma nyttigheter: fungerande vägar, vatten och telefoni, utbildningsväsen, sjukvård, sociala skyddsnät, försvaret av mänskliga fri- och rättigheter."---

"Men det finns en gråskala mellan ytterligheterna, som rymmer mer eller mindre weak states, svaga stater, där somligt fungerar och annat inte. Och när Rotberg beskriver dem känns vissa rader obehagligt bekanta:

`Ett annat tecken på statligt misslyckande är att det kriminellt våldet ökar… Kriminella gäng tar över städernas gator, vapen och narkotikahandel blir mer vanligt, den reguljära polisen paralyseras. Asocialt beteende blir det nya normala.´---

"Ett skäl till att larmet inte har gått tidigare, att våldet har fått eskalera, är kanske att Sverige har haft lag och ordning och fred så länge att vi tagit detta fundament för givet. Vi har vänt på behovspyramiden och sett välfärd och mjuka värden som den starka staten, grunden för allt gott.

Men att bekämpa dagens grova kriminalitet med välfärd och mjukhet som främsta vapen har fullständigt misslyckats. I praktiken har staten gjort sig svag. Och i det drivhuset har det kriminella våldet kunnat föda mer våld, gränserna har förflyttats – och asocialt beteende har blivit det nya normala, med Rotbergs ord."---


Re:tired.

Sverige är inte en failed state – men staten är svag. Farligt svag.
  • Redigerat 2023-09-29 07:10 av Fornöga
Fornöga
2023-10-02 11:11
#19

"Hela stan lever i rädsla och skräck över det här våldet som bara tycks eskalera. Det är en känsla av oro men också frustration över att detta får fortsätta hända", sade Erik Pelling (S), kommunalråd i Uppsala, i SVT:s Agenda igår.

"Hela stan lever i rädsla och skräck"- det är alltså ingen ansvarslös näthängare som säger det, utan ett kommunalråd i en stad med 180.000 invånare. 🤔

Källa.


Re:tired.

  • Redigerat 2023-10-02 11:11 av Fornöga
H
2023-10-02 11:23
#20

#19 Ja, du…

Annons:
Upp till toppen
Annons: