Debatt

Maten- vår nya religion?

2018-10-16 08:06 #0 av: Göstage

Såg nyligen ett nyhetsinslag - tyvärr hittar jag ingen länk- om en skolbespisning där man har givit upp inför alla specialmatsedlar som elever begärt, ofta styrkta med intyg från målsman. Det hela hade fått orimliga proportioner, så nu var man tvungen att säga stopp och kräva att begäran om anpassad mat måste styrkas med läkarintyg. Nu räcker det inte längre med förklaringar som "min förälder har läst att det kan vara skadligt".

Ur en artikel från SVT om vilka som påverkar ungdomars matidentitet:

"Tränaren, föräldern, tv-kocken och hemkunskapsläraren. Ungdomar får budskap om vad de ska – och inte ska – äta. En ny studie visar att unga ser maten de äter som en del av sin identitet.
Universitetsadjunkten Jenny Rendahl står bakom studien, som är genomförd på institutionen för kost- och idrottsvetenskap på Göteborgs Universitet. Hon har träffat 42 ungdomar i sin undersökning och upplever att många är duktiga på att ifrågasätta budskap om kost och hälsa."---

"Jenny Rendahl menar att det är viktigt att prata om mat och normer kring ätande, för att kunna ifrågasätta dem. Flödet av information är stort i det moderna samhället, och budskapen kommer inte bara från media utan även från personer i vår närhet. Det som anses vara farligt ena dagen kan vara ofarligt nästa.
– Vi behöver lyfta upp det här till ytan, vrida och vända på det. Vem får vi budskapen ifrån? Hur granskar vi dem kritiskt? Det här är inte bara en fråga för ungdomar, utan även för vuxna, säger hon."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/ny-studie-mat-viktig-del-av-ungas-identitet

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-16 08:14 #1 av: Göstage

Att barnen tar intryck av omvärlden är självklart, och inte minst då hemifrån. Det finns forskare som ser en väckelserörelse i mattrender även hos vuxna, och ett sätt att uttrycka sin personlighet inför andra genom sitt val av mat. (Detta gäller alltså i fall där det inte föreligger några medicinska skäl till specialkost.)

"Dieten med sina tydliga kostregler ersätter religionen i det sekulariserade Sverige. Det är förklaringen till att så många just nu följer individuella dieter, menar två svenska forskare.

Många följer i dag dieter och det är inte längre pinsamt att inför ett restaurangbesök eller en privat fest höra av sig och begära individuellt anpassad specialmat. Varför så många anammat det här sättet att tänka kring mat är något flera olika typer av forskare finner intressant.

Susanne Wigorts Yngvesson, professor i etik vid Stockholms teologiska högskola, tycker sig se likheter mellan viljan att följa dietens regler och religionen.
– I den kristna mystiken talar man om underkastelsen som en sorts frihet. Genom att avstå något, att uppoffra mig själv, lida lite känner jag att jag gör något gott, säger hon.
Hon tycker sig se liknande drivkrafter bakom att hänge sig åt en diet och att följa en trosåskådning.
– Dieten kan fylla en livsmening så man ingår i ett sammanhang och får en meningsbärande gemenskap, säger hon.

Richard Tellström, etnolog som bland annat arbetar för Stockholms universitet och Sveriges lantbruksuniversitet med kost- och måltidsfrågor, kallar dieter som LCHF eller veganism för kulturella kostavvikelser. Han menar att Sverige är ett perfekt land för den som vill följa en sådan diet.
– Sverige är ett extremistland, säger han. Här är traditioner, religion och gruppgemenskap betydligt mindre viktigt än det är i de flesta andra länder, säger han. Vi har väldigt extrema värderingar – sekulära och förnuftsmässiga."---

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/darfor-foljer-sa-manga-svenskar-dieter

Mer om det här ämnet i ”Bästa dieten”, tisdagar 21:00 SVT1 och på SVT play redan nu.

Programpresentation: "Vetenskapsreality där fyra svenska par bryter gamla vanor och testar varsin ny diet. De stränga kostreglerna för veganer och LCHF chockar paren. Hur ska de kunna överleva under en hel månad utan salami eller bröd? 5:2-fastan känns som en vinstlott för livsnjutarna och den stressade småbarnfamiljen börjar ana att den nya dieten kommer att innebära stora omställningar för dem. Paren möter forskarna och får lämna prover. Alla är spända på hur deras kroppar ska förändras av den nya kosten. Del 1 av 3."---
Kommer att kunna ses i SVT Play till 14 apr 2019 23.59 (6 månader)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-16 08:45 #2 av: Göstage

Inte minst tycks sociala medier ha en avgörande betydelse för möjligheterna att föra ut sina kostvanor till allmänt beskådande. Patrik Wincent, beteendeterapeut, författare och medverkande i TV-serien "Lyxfällan" skriver på Expressen debatt:

"Psykologer vid Brunel University i London genomförde en studie där de tillfrågade 555 användare på Facebook om de fick undersöka personlighetsdrag och motiv kring deras statusuppdateringar. De fick fylla i en enkät online kallad Big Five, där man tittade på olika personlighetsdrag, och resultatet blev följande:
• Personer med låg självkänsla lade upp fler statusuppdateringar om relationen med sin partner.
• Människor med narcissistiska drag uppdaterade mer frekvent om sina prestationer. När de fick många gillaklick stärktes deras beteende tack vare den uppmärksamhet de fick och längtade efter.
• Dessa människor med narcissistiska drag skrev också flera statusuppdateringar om sin kost och om hur de motionerade. De använde Facebook för att visa sina resultat och sitt utseende."---

https://www.expressen.se/debatt/din-sjalvupptagenhet-kan-bli-en-dodlig-drog/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-18 11:38 #3 av: Göstage

#0 Här är länken som åberopades  i TS.

"Kräsna barn och föräldrar? Eller motiverade krav för medicinska behov? Fler kräver specialkost i skolan, men skolköken tvingas nu dra i handbromsen för att minska mängden. Det är dyrt, krångligt och riskfyllt. Alltfler kommuner kräver nu därför intyg från sjukvården."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/skolmaten-skolor-vill-minska-onskekosten

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-18 16:32 #4 av: Novachan

Jag tycker det spelar stor roll vilka former av specialkost som är i fråga.

Medicinsk behov: Självklart! Och jag tycker absolut att intyg från vården ska lämnas till skolan. Kan berätta om ett exempel av en händelse från när jag gick i skolan om en person jag känner:

Personens föräldrar hade sagt till skolan att hen inte tålde en viss grönsak (oavsett form eller tillagning), alltså som att det var pga allergi. Hen hade därför specialkost från skolan när måltider som innehöll den grönsaker serverades. Men en gång råkade hen äta av den vanliga maten ändå och personalen blev jätteoroliga när de upptäckte det. Men det visade sig att föräldrarna hade ljugit för skolan och hade sagt så bara för att hen var kräsen med att äta den grönsaken hemma... Sen kan man tycka att personalen borde haft bättre koll men eleven har också ett visst ansvar (iaf från vissa åldrar) när hen vet att den har specialkost och varför. I detta fall visste hen hur det egentligen var, men skolan trodde något helt annat... tänk hur personalen upplevde detta... och vad de hade kunnat utsätta barnet för helt i onödan i tron om allergisk reaktion...

Vegan och/eller Vegetarisk: Vegetarisk skolmat har ju funnits ett antal år nu och det verkar ju fungera bra och vara uppskattat så det tycker jag allt kan vara kvar, om man inte ska ersätta det helt med vegansk skolmat, blir onödigt dyrt att ha båda alternativen när vegetarianer kan äta vegansk mat.

Religiösa skäl: Nej. Om man inte kan äta vissa typer av kött så finns ju det vegetariska alternativet. Om det finna andra exempel än kött så får man kolla upp dem, men jag känner bara till när vissa typer av kött inte kan ätas pga religiösa skäl.

Kräsen: NEJ. För krångligt och kostsamt m.m. Man kan alltid välja bort delar av en måltid som man inte vill äta. Vi hade också alltid knäckebröd och smör tillgängligt så i värsta fall åt vissa elever vid enskilda måltider bara mackor (ser det inte som en bra ersättning men de behöver inte svälta). Tror jag aldrig känt eller sett någon som åt det varje dag. Minns också att vi hade tillgång till lite olika sorters kryddor; salt, peppar, grillkrydda och ett tag aromat. Tror vi även hade tillgång till oregano och andra kryddor i vissa perioder. Olika kryddor tycker jag absolut att man kan erbjuda i alla matsalar!

Jag minns inte om det är otillåtet att ta med mat hemifrån eller inte, men om alla skulle göra det skulle det bli väldigt jobbigt; maten ska förvaras någonstans fram till lunch under skoltid (dem ska också hålla hela vägen fram till skolan) - blir många kylskåp, visst alla mat behöver inte vara i kylskåp men tänk hur det kan bli under de varma månaderna. Blir att köpa många mikrovågsugnar och det kommer ta tid från eleverna med att stå och köa för att värma sin mat - man får fråga sig om detta är snällt mot miljön i jämförelse med hur vi har det nu. Vad gör man med barn som glömmer att ta med sin lunch eller att det händer något med den ex. matförvaringen har råkat öppna sig själv eller att maten tappas ut... Detta blir också dyrare för alla föräldrar (både tid- och pengamässigt), speciellt för de som redan har det knapert ekonomiskt. Det är heller ingen garanti till att barnet får tillräckligt näringsrik mat eller tillräckligt med mat. Vi har ju skolmat för en sorts garant så att alla barn har möjligheten att få i sig minst ett mål om dagen och att maten har någon form av näring, även om barnet oturligt nog hade väldigt dåliga förhållanden vad gäller tillgången till mat hemma. Nu är det nog inte så pass illa som det var när man började med skolmat från första början men vi vet att det fortfarande finns barn som kan leva under dåliga förhållanden hemma - föräldrar eller ekonomi som förhindrar till full tillgång av mat.

Jag tror också att det blir krångligt även om man ger enskilda familjer tillåtelse till att barnet tar med mat hemifrån till skolan. Ovanstående problem kvarstår, även om det är i mindre grad, men det kan också påverka andra elever - iaf hos yngre barn (avundsjuka), kanske kan ge anledning för att andra att börja mobba barnet med mat hemifrån,(?)

Anmäl
2018-10-18 20:51 #5 av: Lona

Intressanta synpunkter!
Under min skoltid fanns det inte ens vegetarisk kost i skolan - och om man inte hade intyg från förälder/målsman så var man så illa tvungen att äta det som serverades. Bokstavligen, för man fick inte ta själv och påverka portionens storlek och inte fick man slänga maten heller ("tänk på de svältande barnen i Afrika". Tja, de hade gärna fått min leverportion!). Husmor stod och övervakade, dock utvecklade man diverse sätt att kunna dölja så mycket blodpudding som möjligt i en servett...

På gymnasiet kunde vi välja att inte äta i Bamba, där fanns det dessutom alltid filmjölk och knäckebröd som alternativ, bra tycker jag!

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2018-10-18 22:49 #6 av: Novachan

#5 Att tvinga barn att äta saker tycker jag skolan inte ska göra, vare sig mängd eller "för att de ska smaka på allt", men de kan uppmuntra till att slänga så lite mat som möjligt genom att försöka motivera barn till att bara ta det man vet man kommer äta upp och/eller gå och ta mat fler gånger. En bättre motivering än "tänk på de svältande barnen i Afrika" är nog att man inte ska slösa och hur det påverkar miljön, fast att det finns folk som svälter fungerar på mig. Om man nu ändå måste smaka på allt så borde det vara självklart att man får spotta ut smakprovet om man så vill/behöver. De finns ju de som får dåliga associationer till mat och ännu värre vissa fall med ätstörningar pga skolas beteende angående att man tvingat barn på något sätt med mat.

Var ingen av skolorna jag gick i som man inte fick ta maten själv, men var någon gång någon rätt som hade blivit kladdigt för eleverna om de skulle ta maten själva så då stod en från personalen och delade ut (t.ex. typ kycklingklubba som låg i spad eller något annat åt det flottiga hållet)

Anmäl
2018-10-19 06:30 #7 av: Emo

Tvång när det gäller mat, ställer bara till elände. Bra inkörsport till skolk.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2018-10-19 08:23 #8 av: Göstage

Expressens ledarsida hänger på skolkostdebatten och skriver bland annat:

"Kraven på specialkost tilltar i svenska skolor och det är ett problem. Ju rikligare meny ett skolkök har, desto mer råvaror och personal behövs. Önskekosten kostar kort sagt pengar. 

När många olika rätter ska lagas ökar dessutom risken för att de barn som har verkliga och allvarliga kostproblem, som allergier, får i sig något farligt.
Allergiker, liksom glutenintoleranta och barn med andra medicinska problem har rätt till specialkost, vilket ju är helt rimligt. Men dessutom, skriver Livsmedelsverket, kan elever få särskild mat "om önskemålet har samband med någon av de diskrimineringsgrunder som har fastställts i diskrimineringslagen (bland annat religion eller annan trosuppfattning och funktionsnedsättning)" 
Diskrimineringstänkandet krånglar till det eftersom det öppnar dörren för otaliga subkulturer som kan anse sig vara diskriminerade."--- 

Trenden med ökande krav på specialkost lär knappast avta. I takt med att maten har blivit en överflödsartikel har den förvandlats från föda till identitetsmarkör. Och ju bättre privat standard folk får, desto högre blir välfärdskraven."--- 

"Nu finns det skolor som har börjat kräva medicinska intyg för att servera specialkost, med gott resultat. Så borde alla seriösa skolor göra. Ett näringsrikt utbud i skolmatsalen med vanlig kost samt ett vegetariskt alternativ, som alla kan äta oavsett religion, är gott nog.
De föräldrar som ändå är missnöjda får helt enkelt börja packa matlådor." 

https://www.expressen.se/ledare/skolor-bor-strunta-i-bortskamda-krav-pa-maten/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-19 11:40 #9 av: Carmarino

I de flesta andra länder så får inte skolbarnen gratis mat. Kanske något att tänka på för de svenska skolungdomarna - och deras föräldrar.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-10-19 11:43 #10 av: Novachan

Vi har mycket större och allvarligare problem vi behöver lägga fokus, tid och pengar (skattepengar) på. Men man kan ju alltid se över den nuvarande skolmaten om den håller måtten som de ska, kvalité, leverantör osv, men det kanske man redan gör också? Vissa leverantörers mat smakar ju bättre än andra...

Anmäl
2018-10-19 11:48 #11 av: Hayabusa

#9 Exakt!

Anmäl
2018-10-19 11:59 #12 av: Göstage

En krönikör i ATL, lantbrukets affärstidning, skrev i vintras om maten som identitetsmarkör. 

"Vår mat blir i allt högre grad en identitetsmarkör. Vad vi äter handlar inte bara om vad som är gott eller vilka näringsämnen vi behöver utan i allt högre grad även om ideologi och grupptillhörighet.
På samma sätt som vi länge markerat tillhörighet till olika grupper med politiska åsikter med våra kläder (vem minns inte palestinasjalen?) börjar maten få en liknande innebörd. Vi tillskriver den allt mer mening. Svensk eller utländsk? Ekologisk eller konventionellt odlad? Hur påverkar den klimatet? Är den hälsosam?
Allt detta är frågor som tar allt mer plats i den offentliga debatten, och det avspeglas i vårt beteende. 

När Ungdomsbarometern förra året frågade ett stort antal unga mellan 15 och 24 om deras matvanor svarade runt 20 procent att de var ”vegovänliga”, det vill säga, vegetarianer, veganer eller i allmänhet försökte äta så lite kött som möjligt.
Årets siffror visar att den gruppen hade ökat till närmare en tredjedel, 30 procent. En betydande ökning på så kort tid som visar hur stark vegotrenden är. Samtidigt framgår det också att flera av de personer som uppger sig vara vegetarianer inte är det, man ”fuskar” med att äta kött ibland. 

Ännu märkligare blir detta fenomen när man undersöker personer som uppger att de har matintolerans som celiaki (ibland kallat glutenintolerans) och laktosintolerans, dessa har ökat drastiskt i antal. Detta utan att de faktiska medicinska diagnoserna har gjort det samma. Antalet som verkligen har matintolerans är fortfarande bara några få procent av befolkningen. 

I en studie undersöktes ett antal personer som sade sig vara laktosintoleranta, en stor del visade sig inte ha några medicinska problem. Identifieringen är viktigare. Man får mer status av kompisarna om man är en laktosintolerant vegetarian än om man käkar helt vanlig falukorv."---

 https://www.atl.nu/ledare/maten-som-statusmarkor-skapar-ovantade-mojligheter/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-19 12:01 #13 av: Göstage

#12 Tyvärr saknades länk till den åberopade studien. Kanske är det den här, som  dock är gjord på litet underlag.

 "Uppdrag granskning bad tolv gymnasieelever som tror att de är laktosintoleranta att göra ett DNA-test. Det visade att bara två bär på anlaget som gör att man kan utveckla laktosintolerans."---

"Astrid Matsdotters testresultat visar att hon inte bär på anlaget som gör att man kan utveckla laktosintolerans.  

– Det känns ändå ganska rimligt för ingen annan i min familj är laktosintolerant. Så att ja, men jag tänker fortfarande på mig själv som laktosintolerant. 

Blir du inte nyfiken på om det kanske är något annat och vill gå och testa? 

– Alltså lite nyfiken, det är väl så att jag borde gå och kolla upp det för jag har frikort, så det är gratis, men ja någon gång kanske, det får vi se, säger Astrid Matsdotter."--- 

https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/trodde-de-var-laktosintoleranta-saknar-anlag

 "Av alla jordens länder är Sverige ett av dem som har minst andel laktosintoleranta, det handlar om några få procent. Ändå ligger vi i topp när det gäller att konsumera laktosfria produkter. Hur går det ihop?"---

https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/marknaden-for-laktosfritt-har-exploderat-men-fa-svenskar-ar-intoleranta

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-19 12:08 #14 av: Hayabusa

När jag är på restaurang så brukar jag kräva en meny som är till 100% anpassad & utformad efter mina behov och önskemål. Härligt och bekräftande att få DEN uppmärksamheten från kökspersonal och serveringspersonal. Om inte - kränkt och räkna med anmälan/lågt betyg på sociala media...

Nörd

Anmäl
2018-10-19 12:31 #15 av: Jimmy.L

#14 Skrattar

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-10-19 12:39 #16 av: Hayabusa

...på ämnet "unik":

Anmäl
2018-11-06 13:33 #17 av: Göstage

"Skolan är enligt lag skyldig att ge elever med medicinska och religiösa skäl specialanpassad mat. Men den ökande andelen föräldrar och barn som kräver ”önskekost” har gått för långt. Nu ger Livsmedelsverket skolor rådet att besluta hur tillmötesgående de egentligen ska vara med matpreferenser.

– Många skolor översvämmas av enskilda anpassningar om önskekoster och skolor kan inte servera à la carte-menyer. Vi går ut med det här rådet för att förenkla för köken, säger Livsmedelverkets nutritionist Anna-Karin Quetel."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/livsmedelsverket-minska-onskekost-som-specialkost

Va!? Inget mer "kan jag få se menyn, tack?" i skolan?Förskräckt

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-06 13:39 #18 av: Hayabusa

#17 Vidrigt! En meny för alla behov & önskemål - är det verkligen för mycket begärt???!!!

...ja, det är det. På tok för mycket.

Anmäl
2018-11-06 13:46 #19 av: Jimmy.L

Det har gått för långt blir nästa steg att kräva Wagyu Biff eller hummer? 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-11-10 15:59 #20 av: Göstage

Ina Lundström på GP Kultur befarar att alla krav på specialkost till barnen blir skolmatens undergång. 

"En stor studie från Norrlands universitetssjukhus visar att fyra barn av fem som får specialkost inte behöver det rent medicinskt. Ändå är det på många ställen i landet en tredjedel av barnen som får särskild mat. Och när nu, förhoppningsvis, skolor börjar följa Livsmedelsverkets råd med medicinska intyg för specialkost kommer vi se massor av upprörda föräldrar rasa mot glutennormer, mättade fetter och brist på chiafrön. 

Frågan är om skolmaten överlever det? Jag är rädd att ett växande antal föräldrar hellre specialkomponerar varje måltid till sina barn än har kvar ett system som gör att alla Sveriges elever är garanterade ett mål mat om dagen befriat från föräldrars föreställningar om kost, nyttigheter och homeopatiska halvsanningar. För inte tror väl vi föräldrar att vi kan fortsätta så här? Som Anna-Karin Quetel från Livsmedelsverket uttrycker det: ”Skolor kan inte servera à la carte-menyer.”

http://www.gp.se/kultur/kultur/vi-förtjänar-inte-gratis-skolmat-1.10517053

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-14 08:58 #21 av: Jimmy.L

Allt fler elever vill ha specialkost i skolan. Som enda kommun i länet kräver Ydre intyg från läkare för att barnen ska få specialkost av medicinska skäl. Nu har ökningen i Ydre stannat av.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=160&artikel=7087266

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-11-15 08:39 #22 av: Jimmy.L

Det här är en vettig satsning tycker jag. 

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/sa-ska-det-bli-enklare-att-servera-narodlad-skollunch

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-11-15 08:44 #23 av: Göstage

#22 Ja, det låter ju vettigt.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-10 12:19 #24 av: Jimmy.L

Morgan Johansson försöker vinkla det till rasism men faller på eget grepp. samma regler finns i många kommuner. 

https://twitter.com/johanssonmorgan/status/1082915195238969349

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-01-10 12:24 #25 av: Göstage

#24 Ja, bland annat  S-styrda Eskilstuna som har samma policy sedan flera år, men det låtsas han inte om.

https://samnytt.se/inrikesminister-johansson-i-attack-staffanstorp-om-skolmat-for-muslimer-missar-s-styrda-eskilstuna/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-22 11:45 #26 av: Göstage

"Nedbrända gårdar. Yxor, brandbomber och hot om att avrättas i trädgården. Brotten mot lantbrukare och deras barn blir fler och allt grövre. Nu berättar 32 svenska bönder om terrorn från delar av veganrörelsen – och om polisanmälningarna som systematiskt läggs ner."---

GP (Tyvärr betalartikel) 

"De anlägger bränder, mordhotar barn och uppmanar till våld mot svenska mjölkbönder och djuruppfödare. Den svenska djurrättsterrorn ökar dramatiskt. GP kan nu avslöja att det rör sig om över 200 dåd bara de senaste tre åren – och att brotten organiseras från Västsverige."---
GP (Också betalartikel) 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-22 11:54 #27 av: Hayabusa

#26 Fullkomligt sjukt, men jag är inte förvånad. 

Anmäl
2019-01-22 16:24 #28 av: Carmarino

#26 Så om man är vegan är det alltså helt okej att döda människor, men djuren får man inte röra? Är det inte sådant som kallas dubbelmoral? 

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-01-22 16:44 #29 av: Jimmy.L

Sjukt men är inte förvånad. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-01-22 20:41 #30 av: Jimmy.L

#26

Enligt Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, så har det under de senaste 1,5 åren skett en ökning av lantbrukare som på olika sätt blivit utsatta eller attackerade. En av dem är Malin Sundmark i södra Dalarna som bedriver kaninuppfödning för köttproduktion.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/lantbrukare-hotas-och-trakasseras-stod-att-jag-var-mordare

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-01-24 08:28 #31 av: Göstage

Nu när proppen är ur så visar det sig att härvan bara växer, och det är märkligt att SÄPO sällan har nämnt den här gruppen när de talat om extremister.

https://www.atl.nu/lantbruk/djurrattsaktivister-allt-mer-hotfulla-mot-bonder/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-24 09:59 #32 av: Göstage

#31 Håkan Boström på GP:s ledarsida  vill se politiker och myndigheterna ta hoten mot bönderna med största allvar. 

"Detta är terrorverksamhet, eller organiserad våldsbejakande extremism, och bör behandlas som sådan. I reportagen framgår att minst en person har fått lämna sitt hem och lever med polisbeskydd efter grova mordhot. Det är troligen en tidsfråga innan någon får sätta livet till.

Beklämmande är även att polisen inte klarat av att prioritera brotten. Att de nedlagda utredningarna läggs på hög. Polisen saknar en helhetsbild över de här rörelserna och kan inte ta ett samlat grepp. De systematiska och organiserade brotten har inte ens en särskild brottskod."---

"Det är svårt att komma ifrån misstanken att delar av det offentliga Sverige tagit lättare på de här gruppernas agerande, trots att de är mycket aktiva och mycket våldsbenägna, än andra extremistgrupper."---

"Den som vill ge uttryck för hat och våld söker sig gärna till rörelser som säger sig kämpa för en kompromisslöst god sak. Det ger dem en förevändning att kunna släppa alla normala mänskliga spärrar. Hade det inte varit en skruvad syn på djurrätt så hade dessa våldsverkare hittat andra svepskäl för att trakassera, hota och misshandla.

Samhället måste se attackerna för vad de är. Justitieminister Morgan Johansson (S) är bra på att låta som att han tar brottsligheten på allvar. Ändå eskalerar den. Ändå talar polisen om bristande resurser och otillräcklig lagstiftning. Böndernas berättelser i GP är ett ovanligt upprörande exempel på hur samhället inte klarar sin mest grundläggande uppgift. Att ge skydd.
Om inte regeringen agerar nu så bör den samlade oppositionen inte låta det glömma vem som har ansvaret."

http://www.gp.se/ledare/staten-bör-gå-hårt-åt-djurrättsterroristerna-1.12672729

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-24 10:07 #33 av: Göstage

"Det är ett sorgligt faktum att hamburgerjätten McDonalds, som nyligen lanserade en vegansk barnmeny, tar mer ansvar i köttfrågan än Sveriges nytillträdda rödgröna regering."

Jonas Paulsson, Köttfri måndag

Vem kunde väl tro att antiköttlobbyn skulle berömma Donken?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-25 11:22 #34 av: 72mm

Det är inget problem att folk väljer att äta olika saker, det är ett personligt val och borde vara en självklar frihet för envar. 

Vad som är problemet (tänker främst på skolmaten) är att vi i Sverige dras med en kvävande kollektivism i kombination med en fruktansvärt farlig auktoritetstilltro. 

Svenskar har på något vis fått för sig att staten och myndigheter inte bara kan göra ett mer effektivt jobb vad det gäller att förse barn med kost i skolan än föräldrarna och dessutom att de har moralisk rätt till det, utan också att en och samma kost till alla på något vis skulle vara mer rättvist. 

Ina Lundströms text dryper av dessa idéer;  "Jag är rädd att ett växande antal föräldrar hellre specialkomponerar varje måltid till sina barn än har kvar ett system som gör att alla Sveriges elever är garanterade ett mål mat om dagen befriat från föräldrars föreställningar om kost, nyttigheter och homeopatiska halvsanningar."

Hon utgår alltså från att skolan/staten (samma "experter" som under min skolgång lärde ut tallriksmodellen där potatis, pasta och ris skulle utgöra basen i kosthållningen) skulle veta bättre än folk i gemen. Hon är "rädd" att föräldrar ska börja ta ansvar för sina egna barn och vill med orättvis skattefinansiering och statlig styrning av människors kost (!) "rädda" andra människors barn från vad hon anser vara en dålig kost. 

Jag är faktiskt oroad över hur få det är som ser det vansinniga i detta. Skolan ska syssla med undervisning, inte uppfostran, inte kosthållning. Måste vi nödvändigtvis finansiera (eller bara subventionera) kost i skolan bör någon typ av talongsystem införas så att elever kan välja att äta det de/deras föräldrar vill. 

Man hör ofta argumentet;  - jo, men tänk på att i många länder har man inte ens "gratis" skolmat.  Just det, och detta vore alltså alltså något bra. 

Problemen med att människor kräver specialkost i skolan i en allt större utsträckning är bara en variant av allmänningarnas tragedi - det är bara ett problem därför att det är någon annan som betalar för kalaset. 

Anmäl
2019-01-25 11:45 #35 av: Göstage

#34 Så tolkar inte jag Lundström. Jag utgår från att du tycker skolorna även fortsättningsvis skall servera mat.  Det är dock ingen självklarhet, åtminstone inte i tätorterna. I Mölndal kommer ett nyöppnat kommunalt gymnasium inte att ha matservering, utan förser eleverna med matkuponger till stadens restauranger. 

Men åter till Lundström: jag instämmer helt med hennes slutsats att "bamba" (skolbespisningarna) inte kan vara något slags á-la-carterestauranger. Kan/vill man inte äta det som serveras så slipper man, svårare är det inte med det. Borde inte vara.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-25 15:55 #36 av: 72mm

#35 "Jag utgår från att du tycker skolorna även fortsättningsvis skall servera mat."

Jag vet inte varför du utgår från det. När jag skriver "Skolan ska syssla med undervisning, inte uppfostran, inte kosthållning." menar jag just det. Varför är det skolans ansvar att servera mat till eleverna? Bäst vore det om skolan kunde fokusera på det den ska göra. Vill folk sedan ha lagad mat av en speciell typ kommer det finnas en marknad som tillgodoser precis de kraven. 

Näst bäst vore det om alla gjorde som Mölndal. 

Anmäl
2019-01-25 16:10 #37 av: Göstage

Fast restaurangutbudet är ju inte så där överdrivet stort i hela landet, och jag är kanske gammalmodig som tycker att barn bör kunna ha möjlighet att äta något i skolan, även de som inte har curlingledare till föräldrar som skickar med kost hemifrån, eller där det inte finns en korvkiosk runt hörnet.  Men som jag redan sagt finns det väl gränser på den service man kan förvänta sig från köket.

Rent krasst är ju eleverna konkurrenter med varandra i livets hårda skola, och den som deltar i skolarbetet på fastande mage har sämre förutsättningar än den mer lyckligt lottade.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-25 16:30 #38 av: 72mm

#37 Restaurangutbudet som riktar sig till skolungdom i förstahand är i princip obefintligt då utträngningseffekterna av skattefinansierad mat i skolorna helt har dödat den marknaden. 

Att ta ansvar för vad ens avkomma äter på dagarna kan väl knappast kallas för curlande? 

"Rent krasst är ju eleverna konkurrenter med varandra i livets hårda skola, och den som deltar i skolarbetet på fastande mage har sämre förutsättningar än den mer lyckligt lottade."

Ja. och?

Jag säger inte att skolungdom inte bör äta under skolgång, vad jag säger är att det är absurt att så många av oss svenskar tycker att det är fullt normalt att staten och inte enskilda föräldrar ska ta ansvar för att, hur och vad. 

Anmäl
2019-01-25 16:48 #39 av: Göstage

#38 Ingen har väl förbjudit föräldrar att skicka med matpaket om man vill det? Men att  presentera egenutformade förslag på önskemeny är knappast att "ta ansvar". 

Restaurangdöden på småorterna var värre förr- en av de positiva effekterna med invandringen är alla pizzerior och kinamatsrestauranger som poppat upp på förvånansvärt små orter, dock inte överallt. (Innan dess har jag själv kört genom restaurangökenlandskap på fastande mage, idag är det lite bättre...)  

Och direkt billigare för skattebetalarna med subventionerade  restaurangbesök  för eleverna á la Mölndalsexemplet  lär det knappast bli, där så är möjligt. Den senaste uppgiften jag hittar är från augusti 2016: "Livsmedelskostnaden för lunchen i de kommunala grundskolorna landet över var i genomsnitt 10,47 kr per elev och dag. Den kommun som lägger mest har en livsmedelskostnad på 14,62 kr/elev, nästan dubbelt så mycket som den kommun som har lägst kostnad, 7,53 kr/elev."--- 

Kostnaden är väl ett par kronor mer nu då, men knappast ett pris som det går att förhandla sig till för en dagens på en lunchrestaurang.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-25 17:28 #40 av: 72mm

Fast nu jämför du väl äpplen och päron, 10kr/måltid är nog råvarukostnaden, inte totalkostnaden för vad det kostar att servera maten. 

"Och direkt billigare för skattebetalarna med subventionerade  restaurangbesök  för eleverna á la Mölndalsexemplet  lär det knappast bli, där så är möjligt."

Nej, för skattebetalarna är det väl bäst att skolan inte lägger sig i elevernas kosthållning överhuvudtaget? Förövrigt vet vi väl inte hur subventionerade Mölndals mat är? Vad står det för siffror på lunchkupongerna? 

Anmäl
2019-01-25 18:50 #41 av: Göstage

#40 Det är de kostnader jag fått fram, totalkostnaden kan mycket väl bli högre, men i skolverkets enkäter har man enbart begärt in råvarukostnaden. Förmodar att övriga kostnader är svåra att jämföra.

 Hur mycket subventionerad just exemplet Franklingymnasiet (Mölndal) blir är nog för tidigt väckt -  de öppnar i augusti, och jag har inte hittat något ytterligare om deras lunchplanering, kanske har den ändrats. Det jag läste var vad som presenterades i GP (?) från en rekryteringsdag.

Såg dock ett praktiskt exempel på den typen av måltid här, det finns säkert fler erfarenheter.

("I grundskolan och motsvarande skolformer ska eleverna få skolmat utan kostnad.
I gymnasieskolan och gymnasiesärskolan är det elevens hemkommun som bestämmer om eleverna ska få gratis skolmat eller inte." Källa Skolverket.)

Edit.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-25 21:15 #42 av: Novachan

Det skulle inte fungera i byar att använda matkuponger, det finns inte restauranger på små orter även om skolor finns. Inte alla som ens har mataffärer...

Blir orolig över att ens tänka på om det skulle gälla för förskole- och lågstadiebarn med ett sådant system...

Anmäl
2019-01-26 08:13 #43 av: kamera0710

Träffade en lite irriterad person på kostenheten i Södertälje kommun. Han berättade om en förälder i Hölö som på fullt allvar uttalade följande om skolmaten vad gällde hans barn: "Hummer går bra, oxfilé går också bra."

Nyligen var jag dock i just Hölö och träffade kocken i ett förskolekök. Hon hade inte hört något sådant.

Anmäl
2019-01-26 08:48 #44 av: Göstage

Om vi lämnar skolmiljön och ser på vår inställning till mat och ätande, så är parallellupplevelsen med religion rätt näraliggande bland en hel del tänkare, inte minst i vårt land.

 "Susanne Wigorts Yngvesson, professor i etik vid Stockholms teologiska högskola, tycker sig se likheter mellan viljan att följa dietens regler och religionen.
– I den kristna mystiken talar man om underkastelsen som en sorts frihet. Genom att avstå något, att uppoffra mig själv, lida lite känner jag att jag gör något gott, säger hon till SVT i ”Bästa dieten”.
Liknande drivkrafter finns bakom att hänge sig åt en diet och att följa en trosåskådning.
– Dieten kan fylla en livsmening så man ingår i ett sammanhang och får en meningsbärande gemenskap, säger hon.

Också i extremt sekulära länder har människan en längtan efter något större, något som ger livet en mening. Matvanor och personligt utformade dieter kan för många fylla den funktionen när religionen inte gör det, menar de båda forskarna."---

https://samtiden.nu/2018/10/forskare-mat-har-blivit-religion-i-sverige/

Videoinslag här (7:30 långt).

(Tycker mig för övrigt finna liknande undertoner om önskan till försakelse hos de 87 miljöinfluencers som önskar hjälp "uppifrån" i  att bli kvitt sitt resemissbruk.)   

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-01 08:38 #45 av: Göstage

#26ff "Efter GP:s granskning av terrorn mot bönderna planerade SVT:s debattprogram Opinion live att uppmärksamma den våldsbejakande djurrättsaktivismen.
Men SVT tvingas ställa in debatten. Bönderna vågar inte delta på grund av rädsla för hot och våld.
– Det bekräftar egentligen bara GP:s granskning. De är utsatta och känner sig inte skyddade överhuvudtaget, säger programledaren Belinda Olsson."---

www.gp.se/nyheter/gp-granskar/svt-tvingas-ställa-in-debatt-om-hoten-mot-bönderna-1.12867664 (Ännu ej betalartikel.)

Så illa är det ställt...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-01 08:48 #46 av: Jimmy.L

Hårdare straff mot dessa kriminella ligister.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-02-07 10:20 #47 av: Göstage

#45 Nu kommer debatten om djurrättsrörelsens metoder, som diskuteras på SVT Opinion Live ikväll. En av de rörelser som granskats av media är Djurens rätt. 

"Flera anställda som begått brott, styrelsemedlemmar som gillat kontroversiella Facebook-sidor och användande av bilder tagna vid inbrott. Det framgår i SVT:s granskning av Djurens rätt."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-granskar-djurens-ratt-brottslighet-kontroversiella-gillanden-och-inbrottsbilder

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-07 10:48 #48 av: Jimmy.L

Dom borde bli totalförbjudna. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-02-21 08:12 #49 av: Jimmy.L

Malin Sundmark är en av många lantbrukare som varit utsatt för olika manifestationer och attacker. I januari berättade hon för SVT Nyheter Dalarna om sin situation och sedan dess har hon uppmärksammats i många andra medier och frågan om lantbrukares situation har också lyfts politiskt.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/malin-sundmark-berattade-oppet-om-hoten-och-attackerna-motts-av-mycket-karlek

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-02-21 08:21 #50 av: Göstage

Bra att de drabbade får komma till tals! Tummen upp

Sedan är det lite oroande att "motståndsrörelsen" hellre tiger än går i svaromål. Så beter sig underjordiska rörelser som inte är intresserade av demokratins spelregler.  Tyvärr får man nog räkna med nya attacker- och kanske grövre...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-23 08:47 #51 av: Göstage

GP har i sin serie om djurrättsaktivister en intervju med en av de mest militanta i rörelsen. Till skillnad från tidigare artiklar i serien är den (ännu) inte betalbelagd. Här är ett utdrag:

"Alex" rättfärdigar mord på människor för djurens skull. För första gången berättar nu en av Sveriges farligaste djurrättsaktivister om sin väg in i djurrättsterror på svenska läger – och om stödet från den övriga djurrättsrörelsen.
– Det är fler än man tror som stödjer oss."--- 

"I intervjuer vägrar organisationens talespersoner att tydligt ta avstånd från hot och andra typer av brott. Något man delar med andra organisationer och aktivister – som officiellt tar avstånd från våld men som samtidigt uttrycker "förståelse" för dem som begår brott i djurrättens namn, ofta under det anonyma namnet ALF (Animal Liberation Front). På liknande sätt resonerar Alex – som begått många brott i ALF:s namn."---

"Vägen in i militant djurrättsaktivism gick fort, säger Alex. Första kontakten skedde redan i tonåren. Drivkraften var dock inte någon nyfunnen gemenskap. Istället pratar Alex om ett "uppvaknande".
– Jag hade tidigare engagerat mig mycket för människorätt, klimatet och var vegan av miljöskäl. Kickstarten var en dokumentär på SVT som handlade om minkar och att djurrättsaktivister väldigt framgångsrikt fått pälsbutiker att stänga ner efter skadegörelse och direktaktioner."--- 

"I södra Sverige får just nu en lantbrukstopp polisskydd efter att under 2018 ha fått hembesök och mottagit ett brev från en djurrättsaktivist som hotar med ett väpnat mord inspirerat av Anders Behring Breivik. Brevet undertecknades med ARM, förkortning för "Animal Rights Militia".---

"Som GP avslöjat tidigare sprider svenska djurrättsaktivister även en handbok med instruktioner om hur man tillverkar bomber och anlägger bränder. Boken är ursprungligen gjord som en svensk manual för Animal Liberation Front."--- 

"Alex menar att även hotfulla budskap kan vara motiverat. Det senaste året har flera svenska lantbrukare hängts ut i sociala medier med beskrivningar av hur de ska dödas. Alex jämför djurrättsrörelsen och djurrättskampen med Svarta pantrarna och kampen mot slaveriet och för feminism."---

"Skulle du kunna döda en människa för djuren?
– Det är inget jag planerat. Det skulle kanske inte vara värt det. Skulle det ske ett mord, så skulle djurrättsrörelsen kanske bli terrorstämplad. Men om någon skulle göra det så tror jag många skulle stötta det. Det är få som ifrågasätter att kommunisterna befriade judarna med våld under andra världskriget. Varför skulle det vara fel att skydda djuren från samma lidande?"---

" Men varför skulle det vara mer okej att döda en människa när du tycker det är fel att döda djur?
– Man kan se det som att döda en person för att rädda tusen."---

http://www.gp.se/nyheter/gp-granskar/sveriges-farligaste-djurrättsaktivist-många-som-skulle-stötta-mord-1.13550732

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-23 11:01 #52 av: 72mm

"– Jag hade tidigare engagerat mig mycket för människorätt, klimatet och var vegan av miljöskäl. Kickstarten var en dokumentär på SVT som handlade om minkar och att djurrättsaktivister väldigt framgångsrikt fått pälsbutiker att stänga ner efter skadegörelse och direktaktioner."

Min fetning av nyckelord. 

Det är givetvis väldigt förvirrade människor det handlar om. Tyvärr så är det nog bara skörden av vad vi (samhället) tidigare har sått. Ett uttryck för extrem, renodlad verklighetsfrånvändning.  PK extremism. Frukten av vår kultur. 

Anmäl
2019-02-23 11:57 #53 av: Göstage

Två av våra främsta experter på terrorgrupper understryker allvaret i hotet från den här grupperingen.

"Det är ett oroande tecken när man börjar rättfärdiga våld mot individer. När man kan säga så till en journalist och rättfärdiga våld, då är man avtrubbad och då är våldströskeln låg. Det är ytterst allvarligt och en väldigt farlig utveckling, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp på Försvarshögskolan.
Han fortsätter:
– Vi brukar prata om en trappa upp till våldet. Ett särskilt oroande tecken är när man börjar avhumanisera sina måltavlor inom grupper. Då minskar steget till våld. Det kan bli ett grupptänkande, där man triggar varandra.

Även hans kollega Hans Brun ser allvarligt på retoriken.
– Den typen av resonemang är det som kännetecknar just våldsbejakande extremism, oavsett inriktning, säger Hans Brun, terrorforskare på Försvarshögskolan."---

http://www.gp.se/nyheter/gp-granskar/experterna-om-svenska-djurrättsterrorn-en-väldigt-farlig-utveckling-1.13545856

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-03 19:26 #54 av: Göstage

Tina Nordström tycker till:

"Det finns en ängslighet vad gäller matlagning. Mat får stå för så mycket: identitet, sjukdomar, missbruk... Man vill köpa rätt, laga rätt, äta rätt, och vi är kappvändare utan dess like. Det är lätt att bara läsa löpsedlar och jämföra sig med alla andra, i stället för att utgå från den egna kroppen och vad den mår bra av. Själv skiter jag egentligen fullständigt i vad folk äter – bara de äter något som gör dem glada, säger hon till Magasinet Skåne."---

https://www.expressen.se/kvallsposten/tina-nordstroms-protest-mot-nya-mattrenderna/

Det tycker jag var redigt sagt, Nordström! Tummen upp

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-03 19:42 #55 av: Jimmy.L

Så sant man ska äta det man vill utan att någon lägger sig i. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-03-04 17:15 #56 av: Jimmy.L

Hamnarbetarförbundets medlemmar går ut i totalstrejk på onsdag. Just nu innebär det inte ett totalstopp av leveranser av bananer till butikerna. Men skulle konflikten bli långvarig kan det däremot leda till problem.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/ingen-banankris

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-03-05 05:02 #57 av: Emo

Bananer är viktiga för oss, därför togs det ett kort på mig när jag åt min första banan 1945. Det var stora händelser när första bananbåten kom och när första apelsinbåten kom och andra liknande händelser. På den tiden var sådant stort.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2019-03-05 07:04 #58 av: Göstage

#57 Ja, när de första bananbåtarna kom efter kriget var det som sagt en stor sak, 1946 sjöng Harry Brandelius in en sång med titeln "Det har kommit en båt med bananer".

Här är en länk till en artikel med den rubriken, som handlar om Sverige och bananerna:

https://www.minnenasjournal.nu/det-har-kommit-en-bat-med-bananer-i-dag/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-05 11:17 #59 av: Göstage

Ingen god idé att miljökompensera på Donken...

"Ibland när vi försöker göra miljövänliga val gör vi bara saker värre för miljön. Det kan bero på hur våra hjärnor har utvecklats genom evolutionen."---

"Men när den här anpassningen aktiveras när vi vill vara miljövänliga blir det lätt fel.

– Vi har sett att när människor går på restaurang och beställer in en hamburgare, och kombinerar den med ett ekologiskt äpple eller ekologiska morötter, så tenderar folk att tro att hamburgaren tillsammans med det miljövänliga ger en mindre miljöpåverkan än bara hamburgaren ensam, säger Patrik Sörqvist.

Att försöka vara snäll mot miljön genom att köpa några extra morötter efter att ha beställt en hamburgare gör naturligtvis miljöbelastningen större än den hade varit utan morötterna. Det här behöver vi bli bättre på att inse, menar han."---

SR

Och den där aktuella reklamen från en annan hamburgerkedja, att man "med varje tugga hjälper till att förbättra jordens klimat", den borde ha hamnat på reklamombudsmannens bord för länge sedan...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-08 15:58 #60 av: Jimmy.L

Max kommer inte att införa den omdiskuterade veganmärkningen från Djurens Rätt.

https://www.atl.nu/lantbruk/max-avbryter-samarbete-med-djurens-ratt/

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-03-10 03:37 #61 av: Göstage

Henrik Jönsson: "(EK)OLOGISK MAT: Myter om miljö & hälsa"

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-15 09:47 #62 av: Göstage

#26ff Åtal väcks nu på fyra punkter, misshandel, olaga hot, hemfridsbrott och ofredande, mot Richii Klinsmeister, djurrättsaktivist och ledande inom den våldsbejakande organisationen Djurfront. Detta efter  hans agerande vid en aktion mot Söndregårds minkfarm utanför Falkenberg. Den åtalade förnekar brott.

Källa (betalartikel)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-15 09:50 #63 av: Jimmy.L

#62 Mycket bra. Det finns laglig metoder mot minkfarmar.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-03-15 18:33 #64 av: Göstage

"Vi kan inte acceptera att lantbrukare trakasseras på ett sådant sätt att de överväger att lämna sin verksamhet, sade Morgan Johansson i en interpellationsdebatt i riksdagen. 

Bakgrunden till debatten var ett antal frågor som riksdagsledamoten Ola Johansson (C) ställt till Morgan Johansson, gällande hur ministern ser på Göteborgs-Postens granskning av militanta djurrättsaktivisters terror mot svenska bönder samt vilka åtgärder ministern vill vidta. Man tog även upp en GP-artikel, där terrorforskare varnade för att det som framkommit i granskningen tyder på en "allvarlig samhällsutveckling".

– Näringsidkare måste kunna bedriva sitt arbete utan att utsättas för ofredande, hot, skadegörelse eller andra brottsliga handlingar, svarade Morgan Johansson."---

"– Mitt besked idag är att jag är beredd att se över lagstiftningen när det gäller olaga intrång och dess koppling till hemfridsbrott. Så att den blir skarpare än den är i dag. Och så att det också tydligare framgår var gränsen ska gå mellan olaga intrång av normal-graden och när det ska betraktas som grovt. En sådan utredning bör vi göra.

Förslaget tas väl emot av Lantbrukarnas riksförbunds ordförande Palle Borgström.
– Det är ett fantastiskt bra besked. Vi har drivit denna fråga länge. Det känns bra att politiken reagerar, och även regeringen, säger Palle Borgström till GP."---

https://www.gp.se/nyheter/gp-granskar/regeringen-vill-ge-bönder-bättre-skydd-mot-djurrättsaktivister-1.14015616

Jag är rädd för att LRF drar lite för höga växlar på Johanssons uttalande. Det han säger är ju att man "bör" göra  en utredning - inte om/när den kommer att göras, om/när den blir klar eller om den kommer att leda till något. "Vi bör göra en utredning" - så lätt kan det vara att göra folk nöjda! En stund. 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-15 20:29 #65 av: Göstage

På Orust upplever vissa lärare och föräldrar att eleverna är utsatta för tvångstillvänjning av vegetarisk kost.

"På Orust finns ett politiskt beslut om att det en dag i veckan ska serveras vegetarisk mat i kommunens skolor. Nu reagerar lärare och övrig personal på Ängås skola, årskurs 4-6, och menar att det serveras allt mer vegetarisk mat i skolan och att eleverna som inte tycker om maten saknar ork och energi på eftermiddagarna.

I ett brev till kommunen skriver de:
”Vi anser att kommunen nu måste ta en ordentlig funderare kring vilka konsekvenser detta får för eleverna och för deras skolresultat. Vi ser att vi har en hög andel barn som inte kan tillgodose sig lektionerna på eftermiddagarna och det kommer i förlängningen att innebära sjunkande skolresultat.”---

"Carina Björn, förälder som är engagerad i verksamhetsrådet för Ängås skola, tycker inte att det fungerar tillfredsställande med den vegetariska kosten.
– De smyger in detta. Det blir för ofta. Det är inte bara en dag utan det kan vara flera dagar i veckan ibland. Barnen gillar vanlig mat som köttbullar och potatismos. Det är ganska många vuxenpoäng på bönröror , oliver och blomkålsgratäng, säger hon.
Ängås skolas lärare avslutar sitt brev med att det ”för allas skulle måste ske en förändring”: ”Det är en stor del av elevernas undervisningstid som ni ansvariga för kosten i skolan dribblar med.”

https://www.expressen.se/gt/lararnas-protestbrev-mot-vegetarisk-skolmat/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-19 07:25 #66 av: Jimmy.L

Livsmedelsverket har nyligen kartlagt landets kommuner när det gäller matförsörjning vid kriser. I Östergötland är det sex kommuner av 13 som redovisar att de har en plan för livsmedelsförsörjning. Den andelen är ungefär likadan sett till hela landet.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/det-finns-ingen-plan-vid-en-kris

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-03-20 10:07 #67 av: 72mm

#65 Så länge man använder tillräckligt med smör och grädde i den där blomkålsgratängen är den nog avsevärt bättre kost än potatismoset. Fast jag misstänker att man försöker få det "fettsnålt" också, vilket är det stora haveriet i dagens resonemang kring kost. 

Anmäl
2019-03-21 06:48 #68 av: Jimmy.L

Den kylda maten som serveras till äldre i Olofströms kommun har flera gånger uppmärksammats som gammal – maten har passerat bäst före-datumet. Nu ska kommunen börja göra stickprov på äldreboendena för att se hur utbrett problemet är.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/aldres-mat-hade-gammalt-datum-nu-gors-stickprov-pa-kommunens-boenden

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-03-22 07:36 #69 av: Göstage

Mjölkbonden Anette Gustawson brukar se fram emot gårdens kosläpp, då glada människor möter glada kossor. Men nu känns det inte längre lika roligt, förklarar hon på Expressen debatt.

"Många gårdar får numera räkna med olustiga besök på sina kosläpp. Det är militanta djurrättsaktivister som skränar med plakat som skriker ut vidriga budskap. Obehagliga budskap som det kan vara mycket svårt för små barn att hantera så där rätt upp och ner. 

Dessa personer har enligt svensk lag rätt att stå och demonstrera på våra egna privata gårdar. Inte direkt på gårdsplanen men i anknytning till den. Kosläppen lockar många besökare och det innebär att gränserna för våra ”traditionella” gårdsplaner vidgas och de militanta djuraktivisterna hamnar mitt i folkmassan, trots att de står på sidan av gården."---

"En annan aspekt är att det i regel är enskilda familjer som bjuder in till sina gårdar och sina hem. Som att bjuda in till öppet hus hemma för att man fyllt år och då inte har rätt att avhysa människor som tränger sig in och skriker hemskheter.
Så känns det för de som blir utsatta av dessa aktivister. De kommer till våra hem, beter sig absolut inte rumsrent och vi kan bara tysta stå och se på."---

"Jag är för att vi har öppna gårdar, jag är för att visa upp verkligheten, min verklighet och min vardag. Det är otroligt viktigt för att öka förståelsen för framtidens livsmedelsproduktion i landet.
Men då krävs det att ni politiker ordnar denna lilla detalj som innebär att vi måste få fredade gårdar, på gården och runtomkring."--- 

"Jag ber er politiker att våga göra de ändringar som skapar en rimlig trygghet för oss matleverantörer."

https://www.expressen.se/debatt/ni-har-verkligen-gatt-for-langt-djurrattsaktivister/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-22 07:38 #70 av: Jimmy.L

Dessa huliganer borde skämmas, tyvärr gör dom inte det men skulle jag någon gång få upplev detta kommer jag att agera och säga dom ett och annat.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-03-22 11:56 #71 av: 72mm

#69 Det är mig fullständigt obegripligt att man, från sin egna mark, inte förmår avhysa folk som inte kan bete sig. Det borde vara helt upp till markägare att (godtyckligt dessutom) kunna bestämma vem som är välkommen eller inte. 

Anmäl
2019-03-22 20:56 #72 av: Göstage

"Djurrättsaktivister uppmanas i år att "slå ännu hårdare emot kosläppen" i ett inlägg på Facebook. Formuleringen har skrämt upp många bönder enligt Arla som nu har polisanmält personen bakom.
– Nu känner vi att det snart får vara nog. Det kan inte fortsätta så här, säger vd Patrik Hansson."---

GP (betalartikel)

Skrämmande utveckling...Förskräckt

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-30 13:29 #73 av: Göstage

#69ff Jonas Paulsson, före detta ordförande i Djurens parti och del av djurrättsrörelsen i tio år, har några i mitt tycke tänkvärda rader på GP debatt:

"Varje sunt tänkande människa med en gnutta demokratisk grundkunskap måste uppröras över att det finns människor som försöker förändra samhället med icke-demokratiska metoder. Demonstrationsrätten var aldrig avsedd att användas för att trakassera laglydiga företagare, deras familjer och barn. Ironiskt nog måste djurrättsrörelsen vara världens mest ineffektiva rörelse med samhällsförändrande ambitioner."---

"De mest extrema uttrycken för djurrättsmoralismen är när man kallar bondgårdar för koncentrationsläger, bönder för bödlar och slakt för mord. Därmed har man börjat avhumanisera sina motståndare och lägga grunden för våldsbrott.
Att Sverige inte är Nazityskland utan världens friaste demokrati där alla kan driva gemensamma lösningar i samhällsdebatten är av något märkligt skäl, som jag aldrig har lyckats förstå, helt ointressant för de flesta djurrättsorganisationer."---

"För att få bukt med våldsverkarna måste djurrättsrörelsen sluta upp med självtillfredsställande moralism och driva effektiva gemensamma samhällslösningar. Precis som alla andra organisationer vars aktivister aldrig skulle drömma om att trakassera hederligt folk i syfte att förändra samhället."---

https://www.gp.se/debatt/därför-har-djurrättsrörelsen-misslyckats-totalt-1.14262364

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-31 10:10 #74 av: Record

En mathistoria vilken började här på "ifokus" 2007, kommer den 6 April med ett Event på Cirkus i Stockholm. Lite som en examen, som verkligen funkar.

https://www.dietdoctor.com/se/dr-andreas-eenfeldt-att-ge-manniskor-overallt-makten-att-revolutionera-sin-halsa

Ängås skola, har jag hört till leda, på nära håll.

Maten skall inte vara ett tvång, bara en längtan att må bra.Tummen upp

Anmäl
2019-04-02 08:10 #75 av: Göstage

#69 Oron ökar bland kosläpparna och retoriken hårdnar från aktivisthåll när det närmar sig intåg i sommarhagen för kossorna.

https://www.expressen.se/kvallsposten/bonder-oroliga-infor-koslappet-aktivisten-michelle-polisanmald/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-02 08:25 #76 av: Jimmy.L

#75 Jag hoppas polisen kommer och håller koll på dessa ligister. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-08 20:31 #77 av: Jimmy.L

Mjölkbönderna i Gästrikland ställer in sina populära och välbesökta kosläpp eftersom bönderna har utsatts för hot från djurrättsaktivister.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=7194641

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-09 05:29 #78 av: Emo

Sverige blir allt otryggare, tråkigare och även allt dyrare.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2019-04-09 08:03 #79 av: Göstage

Om aktivisterna tar för allmänheten inställda kosläpp som en seger tror jag att de misstar sig rejält. Att göra människor besvikna är inget bra sätt att vinna förståelse! 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-09 15:25 #80 av: Record

Det är inte bara djuren vid kosläpp som lider, den lilla flickan vilken blev upptäckt med markant undernäring av föräldrarnas tro om mat.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/foraldrapar-atalas-for-for-daligt-vegansk-kost

Anmäl
2019-04-09 15:37 #81 av: Jimmy.L

Dom ska inte få ha barn. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-09 16:05 #82 av: Novachan

#80 Veganska kost var bara en bekymrande komponent i det sammanhanget. Åtgärder hade kunnat gjorts, kanske en lyckad vegansk kost (om det är möjligt för så små barn), om föräldrarna hade gjort det dom ska... Hur kan föräldrar tro att ett barn gynnas av att inte folkbokföras (om de inte hade icke humana baktankar med det)?

Anmäl
2019-04-09 22:03 #83 av: Record

I bland behövs samhällets insats som i detta fallet, men vi vet inte allt, hoppas att det går bra.

Anmäl
2019-04-10 07:29 #84 av: Jimmy.L

#79 Tydligen gruppen Mjölksanningen som ligger bakom hoten, vegangäng som endast är intresserade att hota alla som inte delar delas uppfattning. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-10 10:27 #85 av: Record

Nu har det blivit ett rättsfall, med den svältfödda flickan, föräldrarna häktade.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/foraldrarna-till-sjuka-tvaaringen-vi-tror-inte-pa-samhallet

Det räcker med Kärlek, Dans och Skratt sägs det. Av försvaret...Storgråter

Anmäl
2019-04-15 12:07 #86 av: Jimmy.L

Köttätares fel att en veganrestaurang går omkull. Gäspar

https://alltomstockholm.se/kronika/kompis-veganska-omkull/

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-20 08:19 #87 av: Jimmy.L

På sociala medier har en uppmaning spridits om att demonstrera vid kosläppet på Björketorps gård i Ronneby som hålls på söndag. Lantbrukaren Per Brunberg är bekymrad över situationen. – Jag är är väldigt orolig över hur våra besökare ska reagera, säger han.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/demonstranter-hotar-stora-koslapp-i-ronneby

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-22 11:25 #88 av: Record

Kor och Veganer, alla är vi olika. Bara olika mycket? Cool

Anmäl
2019-04-22 12:17 #89 av: Göstage

#87 Det verkar ha avlöpt väl hos Brunberg.

"Och kosläpp blev det. Med många besökare.
– En dag som det här räknar jag med bergis 3 000 besökare, kanske fler, säger Per Brunberg.
– Och 120 kor! De får man inte glömma. Det är ju runt dem allting kretsar.

Inför årets kosläpp har det funnits viss oro för demonstrationer i samband med arrangemanget.
– Kan det drabba andra bönder, vilket det har gjort, så kan det också drabba mig, säger Per Brunberg.
Direkta hot mot sig själv eller gården har han sluppit.
– Jag har varit orolig för hur besökarna ska reagera. Detta ska ju vara ett arrangemang med vänskap och kärlek.
En ensam aktivist dök upp vid årets kosläpp, med ett plakat med kritiskt budskap. Brunberg konfronterades av mannen som filmade och ställde frågor, vilket irriterade några av besökarna.
– Jag skulle inte kunna drömma om att be någon att försvinna härifrån. De får vara här, säga vad de tycker och så får vi ta en diskussion, säger Per Brunberg."


http://www.sydostran.se/karlskrona/livfullt-koslapp-utan-nagot-brak-pa-bjorketorp/ (Ännu ej betalspärr.)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-28 11:37 #90 av: Göstage

#89 Inte heller på Nils Holgerssongymnasiet i Skurup märktes det av några protester i samband med årets kosläpp.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/hundratals-ville-se-de-varrusiga-korna-slappas-ut

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-28 11:55 #91 av: Jimmy.L

#90 kriminella brukar vara skygga när det blir stor mediabevakning så får dom kalla fötter.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-05-07 19:56 #92 av: Göstage

"Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug, Norges nyblivna folkhälsominister, tror inte på pekpinnar och förbud.
– Jag tycker att folk ska ha rätt att röka, dricka och äta hur mycket rött kött de vill, säger Listhaug, som förra året tvingades avgå som justitieminister."---

https://www.expressen.se/nyheter/norges-folkhalsominister-lat-folk-roka-dricka-och-ata-hur-mycket-rott-kott-de-vill/

DrinkRökerTårtaDreglar

Här skulle nog miljöpartister och andra asketer få ett hysteriskt utbrott inför en sådan livsbekajande folkhälsominister...Skrattar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-18 04:59 #93 av: Göstage

"Nästa gång du läser om en ny koststudie i tidningen bör du tänka på att sannolikheten för att resultaten faktiskt stämmer dessvärre är väldigt låg", skriver gästkolumnisten Amir Sariaslan i GP och förklarar varför.

https://www.gp.se/ledare/baconskivor-visar-på-stora-brister-inom-vetenskapsjournalistiken-1.15110608

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-20 22:51 #94 av: 72mm

#93 Det är givetvis oerhört svårt att kontrollera för alla andra faktorer än just, i det här fallet, mängden bacon. Det är inte svårt att tänka sig att en person som äter tre ggr så mycket bacon även skiljer sig i kosten på en massa andra punkter, säg mängden fibrer. Hur kompenserar man för sådant? Det är nästan omöjligt att göra. 

Jag är övertygad om att man gör säkrare i att tänka själv, lita till sunt förnuft och tradition än att försöka göra sig en uppfattning utifrån vad någon aktivist till journalist som i en mening försöker kokar ner vad som stod i sammandraget av någon studie som gjorts skriver. 

"Think for yourself, question authority."

Anmäl
2019-06-07 19:48 #95 av: Göstage

På försök har skolorna i finska Borgå under vårterminen serverat endast vegansk mat en skoldag i veckan. Arbetsgruppen som följt försöket föreslår att försöket upphör.

"– Två recept visade sig vara populära: grönsakspurésoppa och jalapenonuggetar. De blir kvar på matsedeln. Åtgången på de övriga veganrätterna var sämre. En del elever åt ingen lunch alls under vegandagar och maten hamnade då i avfallet, berättar kostservicechef Leila Korhonen från affärsverket Borgå lokalservice."--- 

"– Daghem och skolor bör servera mat som barnen och ungdomarna äter. De ska inte behöva gå omkring hungriga, konstaterar arbetsgruppens ordförande rektor Anne Smolander."

https://svenska.yle.fi/artikel/2019/06/06/veganmatsforsoket-var-inte-populart-bland-borgaelever-i-fortsattningen-kommer

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-21 10:41 #96 av: Göstage

"Vegetarisk mat blir allt mer populär, och nu börjar även myndigheter att erbjuda gröna alternativ i större utsträckning.
Skolverket är en av dem."---

Så börjar en artikel på SVT, men vid fortsatt läsning visar det sig att Skolverket inte bara erbjuder den vegetariska kosten - de påbjuder den*:

"Vid konferenser och interna möten serverar Skolverket sedan några månader tillbaka endast* vegetariska luncher.
– Genom att bland annat välja vegetarisk mat påverkar vi myndighetens negativa miljöpåverkan genom mindre utsläpp av växthusgaser, säger stabschefen Katarina Tiväng.
Skolverket motiverar beslutet med att de vill vara en modern myndighet som eftersträvar att vara långsiktigt hållbara inom miljöområdet. Att servera vegetarisk kost är ett viktigt steg, menar Katarina Tiväng."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/beskedet-skolverket-slopar-kottet

Det som jag tycker är rätt typiskt är den här formuleringen att "de vill vara en modern myndighet" - det känns som det är viktigast, att visa att man hänger med.  

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-21 10:55 #97 av: Jimmy.L

Man tvingar på folk mat som många inte vill äta. Och folk undrar varför matsvinn ökar?

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-06-21 11:26 #98 av: Record

Synd om många människor som är "lättledda" att följa veganmat, oftast drabbas de av brist på vitaminer, inte bara B12 utan även tarmbesvär.

Anmäl
2019-06-21 11:36 #99 av: eskils

#96 Löjliga Skolverket! Lyckligtvis är fanatiska vegetarianer och veganer fortfarande bara en minoritet.

"MP-förslag om vegetariskt på skolorna slängs i soporna

En majoritet i fullmäktige vill behålla dagens upplägg

HELSINGBORG. Miljöpartiet har propagerat för att man i stadens skolmatsalar ska ha vegetarisk mat som ett basutbud. Men att de som hellre skulle vilja äta en biff eller köttiga korvar skulle kunna välja till det och på så vis fortsätta äta animaliska rätter i skolan.

– Skolan kan ha en viktig roll i detta genom att ha vegetariskt som grund, sa bland annat Sofia Kamlund, ett av MP:s två lokala språkrör, när frågan var uppe under tisdagens fullmäktigesammanträde.

MP fick med sig Vänsterpartiet på vegotåget, men inte resten av församlingen."

http://helsingborg.lokaltidningen.se/nyheter/2019-06-19/-MP-f%C3%B6rslag-om-vegetariskt-p%C3%A5-skolorna-sl%C3%A4ngs-i-soporna-5218258.html

Få se nu, MP och V fick sammanlagt 12,2% av rösterna i senaste riksdagsvalet. Varför skulle de få bestämma vad alla ska äta?? Funderar


Anmäl
2019-06-23 05:28 #100 av: Göstage

#96ff För att Sverige skall nå upp till sina mål som den minst klimatpåverkande OS-arrangören någonsin är bland annat en av tankarna att de tävlande i OS 2026 i huvudsak skall äta vegetarisk kost. Har någon kommit på idén att tala med deras organisationer om hur de ställer sig till det, eller skall de "tvångsmatas" modell Skolverket?

Källa

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-23 06:21 #101 av: Jimmy.L

Det har gått för långt med vegetarisk kost. Aldrig att dom kommer lyckas med att hockeyspelarna bara kommer äta grönt.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-01 07:11 #102 av: Jimmy.L

Världsnaturfonden WWF ser allvarligt på att Sveriges import av halloumi har ökat så kraftigt från Cypern. Landet hamnar överst på listan gällande antibiotika till lantbruksdjur – i jämförelse med de europeiska länderna. Halloumi kommer att ingå i WWF:s stora konsumentmatguide som lanseras i höst och nu flaggar de för att osten inte kommer att få grönt ljus.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/wwf-halloumi-kan-vara-samre-for-miljon-an-kott-1

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-01 07:33 #103 av: Göstage

#102 Det blir nog baconburgare istället för halloumiburgare nästa gång...Skämtar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-01 07:43 #104 av: Jimmy.L

Skrattar

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-07 08:35 #105 av: Jimmy.L

För att spara pengar kommer elever i Lindesberg att erbjudas filmjölk till lunch en dag i veckan under tre månader i höst. Det har utskottet för stöd och strategi i Lindesberg beslutat.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/elever-i-lindesberg-kommer-fa-filmjolk-till-skollunch

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-09 07:09 #106 av: Jimmy.L

#105

En gång i veckan skulle eleverna i Lindesberg serveras filmjölk i skolmatsalen, enligt ett besparingsförslag från politikerna i Lindesberg. Men nu dras förslaget tillbaka av en självkritisk ordförande i kommunstyrelsen, Irja Gustavsson (S).

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/filmjolksforslaget-dras-tillbaka

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-09 07:53 #107 av: Göstage

#105 #106  Kommentar från Rebecca Weidmo Uvell:

https://uvell.se/2019/07/08/lindesbergs-kommun-filmjolk-till-barn-for-att-ha-rad-med-fairtrade/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-11 14:02 #108 av: Jimmy.L

Om några år kan det bli krav på krogarna att informera gästerna om var köttet på menyn kommer ifrån. Ett skäl är att regeringen vill göra det lättare för kroggäster att välja svenskt kött.

https://live.aftonbladet.se/nyhetsdygnet/news/5d271d170540e00012dc5e3b

Första gången på länge jag tycker dom kommer med en vettig sak om det nu går igenom. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-13 12:33 #109 av: Göstage

#105ff Regering och riksdag lever bland molnen i sin idealvärld, och fotfolket springer som skållade troll för att uppfylla deras intentioner. Lex Lindesberg. Expressens ledarsida är kritisk.

 "Nu ska Lindesberg titta på andra sparalternativ. Kanske väljer man att dra ner på andelen ekologisk mat, säger Irja Gustavsson.

Då inställer sig frågan: Varför drog man inte in på ekomaten direkt? Den är onödigt dyr, inte mer näringsriktig än konventionell mat och inte ens klimatsmart, tvärtom.
Det kan bero på att det finns ett tryck på kommuner att välja ekologiskt, från föräldrar och intresseorganisationer och, inte minst, från regering och myndigheter."--- 

https://www.expressen.se/ledare/filmjolksdag-i-skolan-nar-pengar-slosas-pa-ekomat/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-18 10:15 #110 av: Record

För många kockar gör sämre beslut, men alla vill bestämma, och HA RÄTT !Skrattar

Anmäl
2019-07-23 21:13 #111 av: Göstage

"Djurrättsterroristerna och våldet" är rubriken på en avslöjande genomgång av Djurrättsalliansen som Rebecca Weidmo Uvell gör på sin hemsida. 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-23 21:21 #112 av: Jimmy.L

#111 Kopplingar till den våldsamma extremvänstern finns bland dom med,

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-23 21:24 #113 av: Göstage

#112 Ja, det är samma andas barn. 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-23 21:26 #114 av: Göstage

”Gilla gris” är en EU-finansierad kampanj från branschorganisationen Svenskt kött, med syftet att ”visa på hur enkelt och gott det kan vara att laga mat med griskött”.---

 "Chafea, som betalar ut bidraget, är EU:s myndighet för jordbruk, mat och konsumentfrågor. På sin hemsida skriver det att syftet är att öka efterfrågan på fläskkött. De konstaterar att fläskmarknaden i Sverige och Danmark är på nedgång, framförallt bland unga konsumenter i åldrarna 18-29 år.

”Ökad konsumtion av fläsk på de två marknaderna kommer att ha en positiv inverkan på den europeiska grisköttsindustrin”, skriver Chafea i ett pressmeddelande."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/eu-miljoner-ska-fa-unga-att-ata-mer-flaskkott

Gissa om Naturskyddsföreningen är kritiska? Och snart kommer väl Socialdemokrater för Tro och Solidaritet stormande...Skrattar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-02 08:12 #115 av: Jimmy.L

Det råder just nu brist på broccoli i många svenska matbutiker, skriver Göteborgsposten.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7273551

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-08-02 08:12 #116 av: Göstage

#115 Men det går lika bra med selleri.Skämtar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-02 08:32 #117 av: Jimmy.L

Skrattar

Blodig biff.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-08-11 08:52 #118 av: Jimmy.L

För tredje gången på bara några månader har kilovis med gammalt kött hittats vid en inspektion i en livsmedelsbutik i Eskilstuna.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/ytterligare-14-kilo-gammalt-kott-hittat-i-butik-i-eskilstuna

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-08-21 10:23 #119 av: Jimmy.L

Vi kommer alltid att fortsätta äta kött i Sverige. Kött är bra mat som väldigt få människor är allergiska mot. Bönderna gör sitt bästa på alla plan för att värna djur och klimat men ändå tvingas vi stå vid skampålen. Vi har fått nog av spott och spe, skriver Stefan Gård.

https://www.expressen.se/debatt/jag-vagrar-kanna-skam-over-att-producera-kott/

Jag kommer fortsätta äta kött vad än veganer och miljönissar säger. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-08-21 11:20 #120 av: Carmarino

Ranelid gillar inte att pensionärerna ska tvingas äta vegetariskt när f.d. socialdemokratiske statsministern börjar producera "lyxkött".

På banketten i Blå Hallen serveras endast veganmat och det blir inget smör på brödet. Vilket minne för pristagarna och deras familjer i livet! Sveriges landsbygdsminister har som enda statsråd avböjt inbjudan, eftersom alla jordbrukare i riket uppmanat honom att göra så.

Vid ett av honnörsborden sitter den forne statsministern och numera köttproducenten Göran Persson med hustrun Anitra och njuter och låter sig väl smaka av kalvfilén med rödvinssås och bakad potatis.

https://www.expressen.se/kvp/kronikorer/bjorn-ranelid/lyxkott-till-goran-persson-vegetarisk-mat-till-de-aldre/

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-08-21 11:44 #121 av: Göstage

SSU:s krav på tvångsvegetarisk kost på våra äldreboenden säger det mesta om deras storebrorssamhälle. Rebecca Weidmo Uvell (fetmarkeringen är hennes):

"För det reducerar våra äldsta till redskap för socialistiska sociala ingenjörer. Det är inte individer som ska avsluta sina långa liv på ett tryggt omsorgsboende med dedicerad personal utan de är redskap för att uppnå statistik. Kosta vad det kosta vill. 

Bara en person som helt slutat se människor som individer kan ens föreslå något så ogenomtänkt."---

https://uvell.se/2019/08/14/aldre-som-agg-i-ssus-omelett/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-02 19:15 #122 av: Jimmy.L

Som vanligt struntar man i eleverna.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/man-skulle-kunna-gora-mer-veganskt

Eleverna kommer käka ute och det blir mer att kasta. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-09-03 07:22 #123 av: Jimmy.L

Från och med nästa år kommer Laholms kommun inte längre erbjuda fläskfri kost till de elever som önskar det. Det är en del av den långa lista på åtgärder som tagits fram när kommunen ska spara in tio miljoner kronor.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/laholm-slutar-erbjuda-elever-alternativ-till-flask

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-09-03 08:26 #124 av: Göstage

Apropå mat och religion i en vidare mening:

http://meritwager.nu/allmant/om-religios-mat/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-04 12:05 #125 av: Göstage

"I dagarna pågår mässan "Gastro summit - om framtidens mat" på Stockholmsmässan. Där håller beteendevetare Magnus Söderlund seminarier som får de flesta att höja på ögonbrynen. De handlar nämligen om möjligheten att äta människokött - för att rädda klimatet."

https://www.tv4.se/efter-fem/klipp/forskaren-undersöker-möjligheten-att-äta-människokött-finns-många-tabun-12496854

De goda människorna på influencerbloggarna kommer säkert att ställa upp...Skämtar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-04 12:56 #126 av: Carmarino

#125 Det verkar som om TV4 har tagit bort klippet. Kanske det var lite för magstarkt?

Det känns lite som Soylent Green.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-09-04 14:04 #127 av: Göstage

#126 Det bara snurrade på Edge när jag kollade, men på Firefox fungerade det, och fungerade även nyss.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-04 14:16 #128 av: Jimmy.L

Klippet funkar för mig. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-09-04 14:31 #129 av: Carmarino

Funkar i Internet Explorer, men inte i Google Chrome och Edge.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-09-04 14:44 #130 av: Jimmy.L

#129 Jag testade i  Google Chrome och det gick att se. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-09-04 15:01 #131 av: Göstage

#126 Även i  twitterflödet nämns Solyent Green.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-04 15:24 #132 av: Jimmy.L

Kan vi käka upp vänstern först. Dreglar

Fast jag tro dom bara är sega och massa ben i. Skrattar

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-09-04 15:32 #133 av: Carmarino

#130 Testade igen och får bara upp det här meddelandet. Har till och med startat om datorn sedan jag testade första gången.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-09-04 15:35 #134 av: Carmarino

#131 Ja, vi som är gamla nog att ha sett den filmen glömmer den nog aldrig - åtminstone inte slutscenerna. Fast jag hade för mig att jag har läst den som bok, men jag tror att jag förväxlar den med Du sköna nya värld.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-09-04 15:57 #135 av: Göstage

#132 Men själva påstår de alltså att de är goda...Cool

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-04 16:48 #136 av: Jimmy.L

#135 Det ska mycket till för jag skulle sätta tänderna i Jonas Sjöstedt eller Stefan Löfven. Går det ens att få dom möra. Förskräckt

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-09-04 17:08 #137 av: Göstage

#136 Jag tror att de smackar klorinkyckling.Skrattar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-04 17:24 #138 av: Jimmy.L

Skrattar

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-09-17 17:02 #139 av: Hayabusa

Från och med nästa år kommer Laholms kommun inte längre erbjuda fläskfri kost till de elever som önskar det. Det är en del av den långa lista på åtgärder som tagits fram när kommunen ska spara in tio miljoner kronor.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/laholm-slutar-erbjuda-elever-alternativ-till-flask?cmpid=del%3Afb%3A20190903%3Alaholm-slutar-erbjuda-elever-alternativ-till-flask%3Anyh%3Alp

Anmäl
2019-09-17 17:04 #140 av: Hayabusa

"I det här landet äter vi fläskkött, det har vi gjort se´n urminnes tider"

Anmäl
2019-09-17 17:07 #141 av: Göstage

#140 Bra rutet! Tummen upp

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-04 16:36 #142 av: Göstage

#125ff Måste vi bli kannibaler?

 Någon presenterar tanken...

...vissa reagerar med avsmak...

...medan det finns de som gör satir av det.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-20 13:48 #143 av: Jimmy.L

Stockholm ska mer än halvera köttet i offentliga verksamheter, var budskapet från staden förra veckan. Sedan dess har den styrande majoriteten backat från den deklaration som skrevs under på ett klimattoppmöte i Köpenhamn. Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) är kritisk till köttförvirringen. – Vi gör oss till åtlöje internationellt, säger hon.

https://www.expressen.se/nyheter/klimat/s-om-kottforvirringen-vi-gor-oss-till-atloje/

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-22 09:40 #144 av: Göstage

Om sambandet mellan mat och religion i mer direkt mening handlar "Gud så gott", en ny serie som börjar på SVT2 ikväll kl. 20.30. Avsnitt ett visas redan nu på SVT Play, och kan ses där ett år framåt.

Förhandsinformation från SVT: "Programledarna Anna Lindman och Johanna Westman undersöker varför religioner har så mycket synpunkter på vad vi lägger på tallriken. I premiäravsnittet ställs frågan om vad gudarna tycker om att vi dödar djur för att få äta kött. Medverkar gör bland andra Pia Johansson, Jens Linder och Annika Spalde. Del 1 av 7."

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-22 09:51 #145 av: Hayabusa

#144 Aha, kommer "Gudarna" att medverka i någon form av panel? 

Anmäl
2019-10-22 10:00 #146 av: Göstage

#145 Det vette´gudarna- kanske när Särimner står på menyn?Glad

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-22 10:16 #147 av: Jimmy.L

Vi får väl offra  en oxe eller två till gudarna, fast för vegangudar får vi väl offra 2 morötter  med.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-22 10:35 #148 av: Göstage

#147 Men vad gör vi med dem som lider med grönsakerna?Storgråter

https://nyheter24.se/nyheter/forskning/880784-plantor-kanner-nar-de-blir-tuggade-pa-forsoker-forsvara-sig

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-22 10:55 #149 av: Jimmy.L

Myt enligt veganer.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-22 11:08 #150 av: Göstage

Veganer är grönsaksplågare- måtte blobbarna ta dem! ArgSkämtar

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/svamp-eller-djur-eller-helt-enkelt-bara-en-blobb

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-22 13:03 #151 av: Göstage

Den norske professorn  Odd Magne Harstad som doktorerade på idisslare hävdar att köttdebatten spårat ur i Norge, och att man absolut inte behöver äta mindre kött (utan att nödvändigtvis öka konsumtionen). 

Harstad vill se fler kreatur på bete - genom betesgången bidrar djuren till att förhindra förbuskningen av åkermark i träda och igenväxningen av obrukad småskog. Han talar om detta som en glömd klimateffekt.

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-26 11:46 #152 av: Jimmy.L

Snart är sista köttbullen serverad på förskolan Gitarren. Som första kommunala förskola i Umeå testar man nu en helt köttfri meny. Efter försöksperioden hoppas förskolan att den helt vegetariska matsedeln blir permanent.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/har-ar-forskolan-som-ska-bli-helt-kottfri

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-26 11:52 #153 av: Jimmy.L

#152 Och om barnen inte vill ha grönsaker ska dom tvångsmatas. Barn har en förmåga det som är gott idag är äckligt i morgon.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-27 12:31 #154 av: Jimmy.L

Brorsan berättade att när dom serverar vegetarisk mat på hans dotters förskola så vägrar barnen äta. Och det hamnar i soporna.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-28 16:27 #155 av: Jimmy.L

På fyra skolor i Norrköpings serverades nyligen vildsvinskött. Planen är att det ska serveras vildsvinskött på alla skolor i Norrköping.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/skolelever-i-norrkoping-testar-vildsvinskott

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-01 16:56 #156 av: Göstage

Den moderate riksdagsmannen Edward Riedl skrev  en insändare i Västerbottens-Kuriren med rubriken "Intoleranta vegetarianer borde lära sig vanligt hyfs" och blev mordhotad efter det.

Källa

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-01 17:27 #157 av: Carmarino

#156 Trodde det ingick i den veganska livsstilen att man skulle leva i fred med omgivningen. Tydligen inte.

Insändaren var ju väldigt sansad och absolut inte stötande på något sätt. Att bara komma på tanken att mordhota någon för att den personen inte vill bli påtvingad någon annans åsikter - det är ren diktatur.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-11-01 18:02 #158 av: Jimmy.L

Kött är mord börjar dom med sen trappas det upp med hot och våld.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-01 18:18 #159 av: Göstage

Det blossade ju upp militant veganism i Umeå i mitten på 1990-talet då det brändes lastbilar på Scan, vandalism skedde mot McDonalds med mera. En del av det slog kanske rot.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-01 18:24 #160 av: Jimmy.L

Finns ju vissa aktivister som ger sig på jägare, lantbrukare, pälsuppfödare än idag.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-02 10:08 #161 av: Carmarino

Kanske dags för köttätarna att göra samma sak mot veganerna. Nu när vi vet att växter både tänker och känner - och matar sina ungar.

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/vaxter-bade-pratar-och-kanner

Allting måste också äta för att leva. All föda är levande, så vem ska bestämma vilken grad av liv det är okej att avsluta?

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-11-07 10:40 #162 av: Göstage

"Lunds kommun har sedan några år tillbaka varit den kommun med högst andel ekologisk och KRAV-certifierad mat i skolor och äldreomsorg. Målet har varit 100 procent ekologiskt mat fram till 2020. Redan nu har Lund 84 procent, men nu vill en majoritet i kommunstyrelsen ta bort målet helt.
– Det är orimligt för oss att nå upp till målet. Ekonomiskt kommer vi aldrig lyckas, säger Inga-Kerstin Eriksson (C), kommunalråd."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/kommunstyrelsen-i-lund-vill-ta-bort-ekologisk-mat

Verkligen en överraskande vändning- när man närmat sig målet 100% så väljer man istället att slopa det helt.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.