Debatt

Antirasismen - en blomstrande affärsidé i Sverige?

2018-11-07 06:18 #0 av: Göstage

I diskussionen som uppstått efter Sinziana Ravinis recension på Aftonbladets kultursida av Per Brinkemos "Klanen" (länkar nedan) ställer Ann Heberlein frågan om hur det kan komma sig att det  i ett land som utsetts som ett av världens minst rasistiska vimlar av antirasistiska organisationer. Kan det till en del bero på något så simpelt som snöda vinningsbehov - bekväma födkrokar som dessutom skänker en viss strålglans i rätta kretsar på köpet?

Heberlein skriver  en lång och intressant  krönika på ledarsidorna.se där hon fördjupar sig i rasism och antirasism. Jag väljer här att citera ur stycket om den ekonomiska aspekten på antirasismrörelserna.

"Det relativt nybildade Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism, CEMFOR, vid Uppsala Universitet driver också hårt idén om kulturrasism. Irene Molina och Mattias Gardell som förestår CEMFOR utgår ifrån att Sverige är präglat av rasistiska strukturer och att kulturrasismen är ett uttryck för detta.

Från akademin har idén om kulturrasism spridits via kultursidor och diverse antirasistiska organisationer och föreningar, som exempelvis det avsomnade Centrum mot rasism, ett antirastiskt projekt som kapade åt sig åtskilliga miljoner från framförallt Myndigheten för ungdoms och civilsamhällesfrågor, MUCF. En av CMR:s mer minnesvärda insatser är kampanjen mot GB-glassen Nogger Black. Den lakritsöverdragna glassens namn var nämligen, enligt CMR ett uttryck för ”rasism”. I efterspelet till Nogger Blackdebatten pekades även 88:an och den ursprungliga Noggern ut som rasistiska.   

Centrum mot rasism har alltså tystnat i debatten – men andra har tagit över. Det råder knappast någon brist på antirasistiska stiftelser, organisationer och föreningar i Sverige. Några av de mer välkända är Expo, Fem i tolvrörelsen, Mångkulturellt centrum, Afrosvenskarnas riksförbund och Antirasistiska Akademin. De arbetar alltså samtliga mot rasism och främlingsfientlighet och är för mångfald och inkludering. Deras verksamheter finansieras i mycket hög utsträckning av bidrag (min länk)  från Myndigheten för ungdoms och civilsamhällesfrågor, samt Allmänna arvsfonden. Dessa båda stora bidragsgivare prioriterar nämligen projekt som motverkar rasism och främlingsfientlighet, som arbetar för inkludering och tolerans. Det finns alltså en hel del pengar i antirasistisk verksamhet – men förutsättningen för att kunna arbeta antirasistiskt är ju naturligtvis att det finns något att vara anti, det vill säga rasism.

Kanske är den rikliga tillgången på bidrag och projektstöd en förklaring till den rika flora av antirasistiska organisationer, föreningar, stiftelser och centrumbildningar som växer och frodas i den svenska myllan? Eftersom Sverige upprepade gånger utnämnts till världens minst rasistiska land av World Values Survey kan förklaringen inte vara rasism. Antalet organisationer, föreningar, stiftelser och centrumbildningar som arbetar antirasistiskt står helt enkelt inte i proportion till förekomsten av rasism i Sverige. Den antirasistiska verksamheten sysselsätter och försörjer idag en mängd människor. Antirasism har blivit en egen bransch. Därför finns det ett behov av att upprätthålla bilden av Sverige som ett rasistiskt land. Kan man inte hävda att Sverige präglas av biologisk rasism, det vill säga det de flesta av oss lägger i begreppet rasism, alltså att en individ diskrimineras på grund av sin hudfärg, så får man föra fram nya begrepp – som kulturrasism."---

https://ledarsidorna.se/2018/11/tre-nyanser-av-rasism/

Länkar om Brinkemodebatten:
https://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/a/wE2284/ar-klansamhallet-ett-hot-mot-staten

https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/anklagelserna-om-rasism-ar-befangda-asa-linderborg-/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-07 07:17 #1 av: Hayabusa

Så j-a sant!

Anmäl
2018-11-07 19:20 #2 av: Novachan

Börjar folk vakna till?

Anmäl
2018-11-08 07:33 #3 av: Jimmy.L

"Inte rasist men" tigger pengar och tycks leva på dom pengarna som man tigger av sina följare. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Anmäl
2018-11-16 20:46 #4 av: Göstage

#0 Åsa Linderborg lät debatten svalna lite innan hon gled in i diskussionen om "Klanen". Hon skriver bland annat så här i en lång betraktelse: 

”Klanen” recenserades av Sinziana Ravini här på Aftonbladets kultursida (4 nov), och jag gör en lite annan läsning än hon. Jag har svårt att finna någon rasism i något av bidragen, även om boken hade vunnit på att slippa Richard Swartz stereotyper om albaner. Klanen ger ett mycket intressant historiskt perspektiv över brottningsmatchen mellan familjebaserade samhällsstrukturer, statens framväxt och medborgarskapet. 

Sverige är inte ett land bland alla andra, vi är det land som i alla mätningar räknas som världens mest sekulära och individualistiska. Allt regleras via myndigheterna; vi har starkare band till staten än till våra familjer. Det här ställer enorma krav på dem som ska försöka leva här."---

Det är typiskt att det är Timbro som ger ut Klanen. Det är borgerlighetens intellektuella som intresserar sig för de tistlar som samtiden odlar medan vänstern nervöst hukar.
Vänstern undviker alla frågor som kan gynna Sverigedemokraterna. Vänstern räds också repressionen på den egna barrikaden, det gäller att hålla sig till manus. Men här finns något värre: Den nya vänstern saknar svar i de värderingskonflikter som är oundvikliga i expansiva – mångerfarna – samhällen.
Vänstern kan inte skylla på någon annan än sig själv för att högern håller i taktpinnen. Det är därför vi, som tänker om oss själva som progressiva, borde se Klanen som en inspiration i stället för ett hot. Det är dags för vänstern att nyfiket undersöka verkligheten och formulera ett smart svar."

https://www.aftonbladet.se/kultur/a/vmJgjm/klanen-borde-inspirera-vanstern-att-soka-egna-svar

Måste säga att det finns tillfällen då jag uppskattar Åsa Linderborg, och man förstår att hon inte omges av världens mest gemytliga medarbetare utan tvingas till en ständig balansgång. Markeringen mot Ravini är befogad och välkommen.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-20 11:28 #5 av: Göstage

Ravini gör misstaget att gå i svaromål mot Linderborg och bekräftar därmed anklagelserna om bakomliggande orsaker till "recensionen" av Brinkemos bok. Det var helt enkelt ett politiskt utspel, ingen bokrecension.

https://www.aftonbladet.se/kultur/a/ng6Vqd/det-finns-klaner-i-sverige-ocksa

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-20 11:47 #6 av: Jimmy.L

En man från Örnsköldsvik som fått ett erbjudande om en tjänst på ett HVB-hem för ensamkommande barn i kommunen fick under början av 2017 se anbudet dras tillbaka. Detta eftersom det blev känt att han uttryckt “islamhat” i sociala medier, enligt kommunen. Men nu slår JO fast att Örnsköldsviks kommun bröt mot det så kallade repressalieförbudet.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/jo-fel-av-kommunen-att-neka-anstallning-efter-islamhat

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Anmäl