Annons:
Etikettsamhället
Läst 1607 ggr
[Göstage]
3/15/19, 9:05 PM

"Välfärdsamhället krackelerar"

 "Den välfärd så många av oss räknar med skall fånga upp om vi faller är inte vad den varit. Systemet krackelerar och om vi inte agerar nu riskerar många människor att fara illa."

   Lotta Säfström, ordförande Sveriges Stadsmissioner i inledningen till  "Sveriges Stadsmissioners Fattigdomsrapport år 2018" , med underrubriken ”Välfärdssamhället krackelerar”. (pdf.)

Micael Kallin, nationalekonom och journalist, har skrivit en serie på sajten Kvartal om "de osynliga", den skara människor som politikerna vänt ryggen, för att citera Kallin. Han konstaterar:

"När det utomlands har börjat talas om Sverige som ett segregerat samhälle med en misslyckad integration och så kallade ”no-go-zoner”, avfärdas det här hemma som okunskap, illvilja eller rentav medvetet förtal, kanske från så kallade ryska trollfabriker.

Så här beskriver en röst välfärdssamhället Sverige av idag: ”Det är snart hundra år sedan det offentliga välfärdsystemet på allvar började byggas i Sverige. Människor skulle inte bara tillförsäkras demokratiska utan även sociala rättigheter. 2018 har stora sprickor i sociala skyddsnäten uppenbarat sig. Bilden av Sverige som ett land där ingen behöver sakna en egen bostad eller lägga sig hungrig är idag en chimär.” 

Det är inte ett citat från en trollfabrik, utan från Sveriges Stadsmissioners Fattigdomsrapport år 2018, med underrubriken ”Välfärdssamhället krackelerar”.

Rapporten visar hur Sverige, som nästan alltid är bäst i klassen när det gäller att ta hand om utsatta från andra länder, samtidigt låter sina egna medborgare bokstavligen bo på gatan om de hamnat snett i livet."---

https://kvartal.se/artiklar/de-osynliga-del-3-medelklassens-bortvanda-ryggar/

 Så här presenteras Kallin i Kvartal: "Frilansjournalisten Micael Kallin tillhörde själv länge den besuttna medelklassen. Bland annat arbetade han på finansdepartementet under regeringen Bildt 1991-1994 och som ekonomireporter på SR Ekot.

 För tio år sedan drabbades han oväntat av en allvarlig sjukdom och var plötsligt i behov av det skyddsnät som han under många år betalat in skatt till. Men insikten om hur lite de statliga försäkringarna faktiskt täcker chockade honom och han bestämde sig för att ta reda på varför sjukdom eller arbetslöshet också måste leda till fattigdom i ett land som byggt upp sin självbild kring att vara ett välfärdssamhälle."

Annons:
[Göstage]
3/15/19, 9:24 PM
#1

"När vi närmar oss bilden av den fattiga medborgaren är det inte längre bara en medelålders man med alkoholproblem som väljer att leva utanför samhällets normer och i hemlöshet som tonar fram. Det handlar även om äldre som inte får sin pension att räcka till. Ensamstående föräldrar med barn som endast genom Stadsmissionens matkasse lyckas sätta mat på bordet månaden ut. Unga i psykisk ohälsa som självmedicinerar och snabbt hamnar i social och ekonomisk utsatthet."--- 

"Trots denna problematik har regeringen i sin Agenda2030-rapport redovisat att det i Sverige inte finns någon absolut fattigdom i Sverige. Vi inom stadsmissionerna ser att denna rapport missvisande. Det finns en reell fattigdom i Sverige – både i absoluta och relativa termer."--- 

"Fattigdomsproblematiken dribblas bort av otydlighet i begreppen. Vi inom Sveriges Stadsmissioner menar att fattigdom handlar om att man inte har mat för dagen. Att man inte har pengar till hyran och därför blir av med sin bostad. Att man inte har råd att köpa nya vinterskor, glasögon eller annat som med viss regelbundenhet behöver förnyas. När de ekonomiska marginalerna inte finns, så att ett plötsligt påkommet tandläkarbesök måste tas på kredit. När ekonomin inte medger att man är socialt aktiv eller kan delta eller engagera sig i samhällsaktiviteter – vilket leder till utanförskap, och därmed försämrar möjligheterna på längre sikt. Vi ser idag en ny slags utsatthet som inte har funnits i Sverige sedan många decennier."--- 

Ur "Fattigdomsrapporten 2018".

[Jimmy.L]
3/16/19, 6:52 AM
#2

😕 Skrämmande läsning.

[Göstage]
8/18/19, 9:34 AM
#3

Journalisten och författaren Lars Åberg låter sig sällan höras i debatten, men när han väl hörs av har han alltid något klarsynt och välformulerat att dela med sig av. Som på GP debatt idag- här är några korta utdrag, men läs helst hela artikeln, tack!

"Har det varit rimligt att ha en exceptionellt inbjudande invandringspolitik utan att initialt fundera över vilka konsekvenserna skulle kunna bli? 

Sverige är långt ifrån ensamt om att ha blivit mer polariserat och aggressivt missnöjt, men här har funnits bättre förutsättningar för ett helhetstänkande än på många andra håll. Det är möjligt att chansen nu är förspilld."---

"Det är självklart inte invandring i sig som är problemet. Det har det aldrig eller sällan varit. Människor behöver blandas, horisonter vidgas. Problemet ligger hos migrationspolitiken, som inte tagit hänsyn till vad som kan vara en rimlig omfattning och hastighet och som låtsats som om alla som invandrar är likadana och dessutom i någon mening offer, inte för samhällena de lämnat utan för det de kommit till. Vi borde se mer till individerna och vi borde värna om det gemensamma. Av någon anledning har vi inte lyckats med någotdera. Det är en modern svensk historia med drag av tragedi.

https://www.gp.se/debatt/sveriges-problem-är-inte-planterade-av-ryssland-1.17173408

[Hayabusa]
8/18/19, 9:53 AM
#4

#3 "Värna om det gemensamma" - instämmer helt. I stället har vi ett samhälle som skiktar sig så in i h-e.

[Göstage]
8/25/19, 9:49 AM
#5

Fler pensionärer än tidigare söker sig till stadsmissionens lokaler i Karlstad, men något nattcafé inför vintern är inte klart.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/fler-pensionarer-soker-sig-till-stadsmissionen

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/inget-nattcafe-klart-for-vintern

[Göstage]
8/30/19, 1:18 PM
#6

"Sverige som vi minns det finns inte längre", konstaterar Sverigedemokraterna Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt på Expressen debatt. "Genom att blunda för otrygghet och konsekvent negligera våra varningar, riskerar nuvarande regering och dess företrädare skapa en välfärd endast för eliten. Det sociala kontraktet är slitet itu."---

Annons:
[Jimmy.L]
8/30/19, 1:28 PM
#7

#6 SD har helt rätt i det dom skriver på Expressen debatt. 👍

[Göstage]
8/31/19, 9:24 AM
#8

#0 Under den bittra rubriken "De sista ljuva åren" skriver Stadsmissionen i Göteborg:

"Hos Stadsmissionen ser vi hur allt fler äldre söker sig till oss.  Vi möter stadens ekonomiskt utsatta pensionärer i vår brödkö om morgonen och i vår öppna verksamhet i S:t Johanneskyrkan där de söker trygghet och gemenskap. Människor som arbetat ett helt liv, tagit hand om andra och aldrig klagat och har nu svårt att betala hyran och samtidigt ha över till mat. De är ensamma och behöver stöd och sammanhang."---

https://www.stadsmissionen.org/de-sista-ljuva-aren/ 

Man konstaterar att det finns absolut pensionärer som lever gott, men de som faller utanför ramarna är mer utsatta än tidigare fattiga äldre i modern tid. I oktober kommer den årliga fattigdomsrapporten, och den lär inte bli mer upplyftande än fjolårets…

[Jimmy.L]
9/4/19, 8:16 AM
#9

Efter åtta års hemlöshet hade 58-åriga Marika Sellgren till slut fått en lägenhet. Men psykisk sjukdom, och konflikter med grannar och socialtjänsten, leder till att drömmen om ett eget hem går i kras. För tredje gången i sitt liv hamnar hon på gatan. – Nu rasar jag ihop igen. Hur många gånger tror de att man orkar börja om, ropar Marika i förtvivlan när Kronofogden knackar på dörren.

https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/har-vraks-marika-sellgren-fran-sitt-hem-for-tredje-gangen

[Göstage]
10/17/19, 11:37 AM
#10

"Matfattigdom" är ett begrepp som vi nog lär få höra oftare i fortsättningen. Kanske blir det årets politiska nyord 2019?

"För femte året i rad publicerar Sveriges stadsmissioner sin fattigdomsrapport. I år är temat matfattigdom, ett begrepp som funnits i andra länder ett tag men som lanseras i Sverige i och med rapporten. – Det är viktigt att använda begrepp som synliggör vad vi pratar om, och inte försköna hur behoven ser ut. Det finns människor i Sverige som inte har råd att sätta mat på bordet varje dag, säger Åsa Vilu, chef för det sociala området på Göteborgs stadsmission."---

"Enligt stadsmissionerna beror utvecklingen på att Sveriges sociala skyddsnät inte längre räcker till. Två tredjedelar av deras matmottagare är svenska medborgare som lever på långvarigt försörjningsstöd, utan ekonomiska marginaler. – Och det har blivit hårdare. När vi hjälper besökare att ansöka om fondmedel dras sedan den summan från deras försörjningsstöd. Man får inget extra, säger Åsa Vilu."---

https://www.gp.se/nyheter/göteborg/stadsmissionen-larmar-folk-har-inte-råd-med-mat-1.19239393

[Göstage]
10/17/19, 11:46 AM
#11

Elsa 93, tidigare intresserad matlagare, levde i brist på hjälp från Lomma kommun på djupfryst färdigmat i ett år och höll på att dö av undernäring. Dottern pendlade för att laga mat till sin mor, men orkade inte. Nu köper hon färdigmat på ett hotell åt sin mamma, men det har inte andra i liknande situation råd till.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/8mzVJE/elsa-93-holl-pa-att-do-av-undernaring

[Göstage]
10/30/19, 11:16 AM
#12

Petter Birgersson på Trelleborgs Allehandas ledarsida tycker att partier som synar SD i sömmarna även bör ägna sig åt viss klädsam whataboutism kring vad som faktiskt sett i landet under deras eget maktinnehav.

"Men minst lika intressant är de traditionella partiernas självrannsakan eller brist på sådan. Att peka på ett potentiellt hot när ett annat parti styr är enkelt. Men hur ser det faktiskt ut i stora delar av Sverige där andra partier har styrt? På vilket sätt har man lyckats värna individuella rättigheter där?

Hur fungerar det att vara öppet homosexuell i Bergsjön? Hur många flickor tvingas in i äktenskap av sina föräldrar i Borås? (Det rapporteras att runt 30 barn ”saknades” i Borås efter sommarlovet. SR Radio Sjuhärad 21 oktober) Varför söker sig vissa representanter till Centerpartiet i Södertälje? Varför växte IS-sympatisörer och aktiva terrorister upp i svenska städer? Varför brinner bilar i Lund och varför sprängs lägenhetshus i Linköping? Varför hotas judiska lärare i Malmö? (DN 14/9)

Den faktiska verkligheten i många av dessa miljöer har inte varit ett frihetens paradis. De som styrt landet och de berörda kommunerna har det huvudsakliga ansvaret för att förtrycket tilläts att växa i utanförskapsområden. Politiker reagerade inte tillräckligt skarpt och i tid på hur många människor förhindrades att leva sitt liv efter egen vilja. 

Det är rimligtvis också de styrande bakåt i tiden som ska ställas till svars när organiserad brottslighet etablerar sig och med våldskapital som vapen tar över vad som borde vara under myndigheternas kontroll. Den som säger att det kommer som en överraskning ljuger. Man lyssnade på fel personer, gjorde fel män till auktoriteter i samhällsdebatten och deras agenda till sin egen. Det handlar om decennier av svek."---

http://www.trelleborgsallehanda.se/ledare/det-illiberala-sverige-finns-redan/

[Göstage]
11/8/19, 8:35 AM
#13

Ebba Busch Thor och Peter Kullgren målar på Aftonbladet en mörk bild av utvecklingen i vårt land. (Fetstilen är från källinlägget.)

"Vi ser ingen motsvarighet till situationen i Sverige internationellt, säger rikspolischefen. Bara hittills i år har det skett över hundra sprängningar där Nationella bombskyddet har kopplats in. 

Kriminologer säger att mängden bombdåd bara kan jämföras med en krigszon. Antalet dödsskjutningar är värre än i övriga Europa. Över en tredjedel av alla kvinnor känner sig otrygga i det egna bostadsområdet. Var femte ung kvinna säger sig ha avstått från någon aktivitet på grund av rädslan.

Samtidigt fallerar de grundläggande välfärdssystemen. Över 120 000 människor har tvingats vänta olagligt länge i vårdkö. Det är som om hela Örebro skulle ligga i sjukbädden månad efter månad och vänta på vård. Det saknas 26 000 äldreboendeplatser till år 2026. Sverige brukade vara världens tryggaste land. Med en välfärd att vara stolt över. Så är det inte längre."---

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/Xg3nvW/sverige-ar-inte-det-trygga-landet-langre

Annons:
[Jimmy.L]
11/8/19, 8:45 AM
#14

Och vi har en regering som inte bryr sig.

[Göstage]
11/17/19, 8:41 AM
#15

Chris Forsnes krönika på Ledarsidorna är bland det bästa jag läst på senare år om situationen i vårt land. Så läs, läs, läs (och hoppas att artikeln inte blir betalspärrad)! Jag citerar inte en rad, för den skall läsas i sin helhet.

https://ledarsidorna.se/2019/11/vilka-ar-vi-och-vart-ar-vi-pa-vag/

[Jimmy.L]
11/17/19, 9:06 AM
#16

#15 instämmer en mycket bra krönika.

[Göstage]
11/23/19, 9:22 AM
#17

"VÄLFÄRDENS KRIS: Vad händer om förfallet accelererar?", är frågan på den här krönikan från Henrik Jönsson. Häng med!

[Göstage]
11/23/19, 9:51 PM
#18

#17

[Jimmy.L]
11/24/19, 7:11 AM
#19

#17 Så långt klarar inte dom goda att tänka. Dom tror det finns oändliga resurser.

[Göstage]
12/29/19, 2:55 PM
#20

Professorn i statskunskap Tommy Möller sällar sig till de utpekade dystopikernas skara i en krönika i DI (ej betalspärrad i skrivande stund).

 "Vissa förväntar sig att den konflikt som handlar om huruvida Sverige ska ha en generös eller restriktiv migrationspolitik kommer att spela en mindre framträdande roll om invandringen minskar. Säkerligen, om det blir så. Men oavsett hur det blir med den saken kan ingen förneka att vårt samhälle har genomgått betydande förändringar till följd av den omfattande invandringen, och dessa demografiska förändringar kommer att genomsyra svensk politik under överskådlig tid."---

"Klyftor mellan människor skapar, oavsett om de är ekonomiska eller kulturella, ett avstånd ifråga om erfarenheter och värderingar. Blir det riktigt stort minskar möjligheterna till förståelse och samhörighet, och således känslan av att ingå i en gemenskap, med ty åtföljande konsekvenser för möjligheten att upprätthålla en välfärdsstat av den typ som Sverige har haft under lång tid. I värsta fall undergrävs förutsättningarna för själva demokratin.

Resonemanget kan framstå som överdrivet drastiskt men det finns empiriska belägg som gör att det inte kan avfärdas som en dystopisk spekulation."---

https://www.di.se/debatt/invandringen-har-andrat-svensk-politik-i-grunden/

Annons:
[Göstage]
12/30/19, 8:37 AM
#21

"2019 – ”The tipping point” i landet där vad som helst kan hända", skriver Johan Westerholm i en lång och läsvärd tillbakablick på året som gått och med en spaning mot en inte direkt ljusnande framtid.

https://ledarsidorna.se/2019/12/2019-the-tipping-point/ (ej betalspärrad artikel i nuläget)

[Jimmy.L]
12/30/19, 8:49 AM
#22

#21 kloka ord!

[Göstage]
1/7/20, 9:09 AM
#23

Chris Forsne har på Ledarsidorna skrivit en krönika som väl sammanfattar känslorna hos många av oss "alarmister och dystopiker".

"Våra politiker har skapat problem vi inte kan ta oss ur. Var och en kan göra en lista som bara bygger vidare på den vi gjorde förra året. Den humanitära stormakten med den feministiska regeringen har försatt oss alla i en ohållbar situation som bara kan bli värre. Alla vet det, alla hoppas på ett mirakel. Blundar vi bara tillräckligt länge, eller bara kisar lite lite grann så kommer fen med sitt trollspö, kungen med sin guldkista, socialdemokraterna med en vettig politik.

Men så är det inte. Den svenska ekonomin har skötts illa och värre blir det. Vi har tagit in på tok för mycket invandrare från kulturer och statssystem som är helt inkompatibla med våra egna. Vi har  politiker som varken klarar att behålla kvalitet i sjukvården, skolan eller pensionssystemet. Dag efter dag kan vi läsa om våld, om svällande bidragssystem, om ökade skatter för den som gör rätt för sig. Om gamla som far illa. Myndigheter pumpar ut statistik som få tror på, polisen bjuder på kaffe och pizza  har blivit en ny valuta. Vi hade behövt så mycket klokhet, vi hade behövt rensa det orwellska språkbruket. Men det har inte hänt."---

https://ledarsidorna.se/2020/01/den-svarta-hunden/

[Jimmy.L]
1/7/20, 9:19 AM
#24

Kloka ord.

[[eskils_]]
1/14/20, 3:33 PM
#25

#23 Bra talat av Chris Forsne! Det står väl klart för nästan alla nu att S-MP-regeringen inte klarar sina viktigaste uppdrag - t ex att försvara medborgarnas trygghet, eller behålla kvaliteten i sjukvården, skolan och pensionssystemet.

Här är fler varningssignaler, för dem som fortfarande slår dövörat till:

"Över 40 år i ett slitsamt yrke ger lägre pension än grundskyddet för den som inte jobbat en enda dag. Det visar nya siffror från SPF Seniorerna. (…)

SPF Seniorernas beräkningar visar exempelvis att ett vårdbiträde eller en butikssäljare får flera hundralappar mindre i pension än en person med fullt grundskydd.

– Det är helt förfärligt att det inte lönar sig mer att ha jobbat och slitit i många år, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson. (…)

Mer pengar måste in i pensionssystemet, kräver Eva Eriksson som i ett första steg vill se beslut om en omedelbar höjning av pensionsavgiften, så att pensionen förstärks för både dagens och framtidens pensionärer."

https://www.senioren.se/nyheter/nya-berakningar-meningslost-arbeta-ett-helt-liv/

Det är absolut helt förfärligt att det inte lönar sig att ha arbetat! Vad händer med "välfärdssamhället" när massor av erfarna människor i 60-årsåldern helt sonika slutar jobba eller går ner på deltid? 

Och hur tänker det s.k. "Arbetarpartiet" i regeringen? Varför prioriterar man människor som inte har arbetat en enda dag i Sverige?

[Göstage]
1/15/20, 9:11 AM
#26

#25 Ja, det knakar på många håll i det gamla välfärdsbygget nu. Gästkrönikören Thomas Gür konstaterar på GP:s ledarsida:

"För huvuddelen av medborgarna finns det inga andra skydds- eller trygghetsmekanismer än de som den svenska välfärdsstaten tillhandahåller. Men vad händer när staten inte kan leva upp till sin del av statsindividualismen? När den inte kan erbjuda skydd eller sörja för trygghet? När ambulanser måste invänta poliseskort, för att ta sig in i vissa bostadsområden? När åldringar rånas av ”barngäng”? När akutmottagningar stryps av att personalen är upptagna med att hantera följderna av dödskjutningar mellan kriminella? När folkpensionen inte räcker till? När kommunernas dåliga ekonomi tvingar fram försämrad service? När staten, på kanslisvenska ”det allmänna”, sviker, står individen på bar backe.---

https://www.gp.se/ledare/svensken-isolerad-och-beroende-av-staten-1.22580637

[Göstage]
2/13/20, 12:47 PM
#27

Socialdemokraternas extra välfärdssatsning ter sig blek i jämförelse med vad annat tillåts kosta, skriver Jimmie Åkessons på Expressen debatt. 

"När Shekarabi och hans partiföreträdare slår sig för bröstet och framhäver 5 miljarder i en extra satsning till välfärden, ska vi ha följande i åtanke. De samlade utgifterna för migration och de nyanländas etablering uppgick under åren 2016–2019 till närmare 170 miljarder kronor. Reflektera en stund över den siffran och ponera vilken skillnad ens en liten del av dessa pengar hade kunnat göra inom svensk välfärd."--- 

https://www.expressen.se/debatt/sag-sanningen-om-invandringsvolymen/

Annons:
[Göstage]
2/23/20, 4:25 PM
#28

#25 Expressens Anna Dahlberg noterar dubbla budskap om pensionerna från Socialdemokratin och pekar på att pensionärstillvaron kan komma att fördystras även av andra orsaker. 

"Ena stunden ojar sig Socialdemokraterna över att fattigpensionärerna har det för knapert, och höjer grundskyddet. I nästa stund heter det att det inte lönar sig tillräckligt att ha arbetat. Då kastar man in ologiska och orealistiska löften om höjda pensioner."---

"Det som verkligen kommer att blöda framöver är inte pensionssystemet, utan välfärden. I synnerhet de äldre kommer att mötas av smärtsamma prioriteringar inom hemtjänsten och äldreomsorgen."---

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/tomheten-inom-s-kan-bli-dyr-for-sverige/

[Göstage]
7/4/20, 8:32 AM
#29

#23 "Sverige ska vara en humanitär stormakt. Det är avgörande att Sverige står upp för asylrätten. Annars ger det en mycket problematisk signal till resten av världen", förklarar (?) en förfärlig massa sossar på Aftonbladet debatt - självbilden och den höga svansföringen är det inget fel på! Men tänk om det är så att de flesta länder är trötta på den svenska beskäftigheten, tänk om coronastrategin innebär att vågskålen nu definitivt tippat över till att se vårt land som ett dåligt exempel, även i andra sammanhang? 

Våra grannar kanske kommer att hålla gränserna lite extra länge för att vara i fred, och där mer fjärran länder frågar sig "Sverige, är inte det det där lilla landet uppe i norr med en självbelåten statsminister och en skränig utrikesminister?"

Som Chris Forsne skrev i #23 :"Den humanitära stormakten med den feministiska regeringen har försatt oss alla i en ohållbar situation som bara kan bli värre."Vilket skulle bevisas.

[Göstage]
8/8/20, 7:41 AM
#30

Orsak och verkan - journalisten och författaren Lars Åberg ser på GP debatt tecken i tiden:

"Under välfärdsstatens uppbyggnad var Sverige tämligen välplanerat och överskådligt. Nu har principer bytts ut och blivit öppna för förhandling. Det är svårt att inte se kopplingen mellan den brottslighet som flyttat in i landet och de senaste decenniernas oaktsamma och inhumana migrationspolitik, som gynnat ekonomiska migranter på bekostnad av flyktingar, män på bekostnad av kvinnor och tillfälliga lagar, parallellsamhällen och en underjordisk ekonomi på bekostnad av en ansvarsfull integrationspolitik."---

https://www.gp.se/debatt/det-%C3%A4r-principl%C3%B6sheten-som-skadar-sverige-1.32267643

[Göstage]
8/23/20, 9:19 AM
#31

Peter Hjörne kommenterar på ledarplats i GP SOM-institutets årliga avläsning av tillståndet i riket. I år har man kallat den  "Regntunga skyar" - "de regntunga skyar som kan skönjas i det svenska samhället när det gäller (S)amhälle, (O)pinion och (M)edier". Som titeln antyder ger den en bild av en tydlig nationell misströstan. Hjörne:

SOM-undersökning visar på en annan oroande tendens. "Välfärdssveriges kärnverksamheter får övervägande negativ och sjunkande uppskattning bland medborgarna", skriver Sören Holmberg i ett annat kapitel. Undantag är Skatteverket och Polisen, den senares betyg har förbättrats kraftigt de senaste åren.

"Sjukvården, grundskolan, äldreomsorgen, Skolverket och Migrationsverket är de offentliga verksamheter som förlorat mest i uppskattning bland medborgarna under 2010-talet", skriver Holmberg vidare och konstaterar: "Det är inget bra betyg åt den svenska välfärdsstaten".

https://www.gp.se/ledare/som-rig-forskarantologi-i-moll-1.32811550

Undersökningen finns i pdf-format här: https://som.gu.se/publicerat/bocker/regntunga-skyar

[Göstage]
9/7/20, 3:46 PM
#32

Jörgen Huitfeldt på Kvartal:

"Den välfärdsstat som tidigare generationer i Sverige under stora mödor byggt upp är i grunden ett försäkringssystem på nationalstatsnivå. Principen är att du betalar in när du är vuxen, ung och frisk och tar ut när du är gammal eller sjuk. Och är det så, som alltfler orostecken nu tyder på, att ständigt nya nettobidragstagare kommer till från andra delar av världen. Människor i behov av att ta ut från systemet men utan förmåga att i tillräcklig utsträckning betala in. Då kommer välfärdsstaten att kollapsa. Det kan ske genom en explosion eller genom ”pyspunka”, men kollapsar gör den."---

https://kvartal.se/artiklar/att-vare-sig-hora-se-eller-saga-ont/

Ja, svårare än så är det väl inte?

  • Redigerat 9/7/20, 3:47 PM av [Göstage]
[Göstage]
9/27/20, 12:36 PM
#33

Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg, tror inte längre på pratmakarna i politiska föramlingar och kommunhus.

"Erik Nord har sett det mesta och han är inte imponerad av vad han kallar social ingenjörskonst.

– Det är nästan helt verkningslöst.

– Sociologi är inte mitt huvudämne, men tänk om det är så att alla inte vill bli integrerade och delaktiga? Tänk om välfärdssamhället som vi byggt upp det senaste seklet är en parentes, en utopi som är omöjlig att hålla fast vid i en tid när världen förändras och vi lever i en globaliserad ekonomi? Det finns en svensk sjuka som jag börjat tröttna ordentligt på. Den handlar om att man måste ”prata om problemet”. Det är jäkligt många som pratar, men så få som verkligen gör något konkret.---

https://timbro.se/smedjan/kann-sorg-for-goteborg/

[Göstage]
10/15/20, 8:54 AM
#34

#33 Erik Nord är en färgstark polischef i Göteborg som inte sällan talar klarspråk, men som tyvärr nästan lika ofta tonar ner det han har sagt. Nu har han uppmärksammats av Daily Mail, och som vanligt dementerar han något, samtidigt som han ändå står för en del som kan vara kontroversiellt med svenska PK-mått.

"I intervjun med Daily Mail säger Erik Nord även att kriminella nätverk drar sig till Sverige med anledning av att det går att utnyttja vårt generösa välfärdssystem och lyfter upp att ”vi ser invandrare lämna landet under ett par månader för att sedan komma tillbaka i rullstol och begär handikappersättning”.

Vidare säger han att det finns de som skiljer sig så att myndigheterna ska ge dem en ny lägenhet, för att sedan flytta tillbaka in med sina exfruar och hyr ut den.

– När det gäller personer som skenskiljer sig så är det ett välkänt fenomen och vad gäller assistansbedrägerierna så skrev en åklagare för någon vecka sedan en insändare där han gjorde en bedömning att hälften av det som betalades ut var rena falsarier och bedrägerier. Det är också något som jag känner igen från min tid inom polisen, säger han."---

https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/erik-nord-jag-har-inte-uttryckt-mig-p%C3%A5-det-viset-1.35501328 (ännu ej betalartikel)

https://www.dailymail.co.uk/news/article-8818631/Swedish-police-chiefs-plead-resources-migrant-mafia-gangs-terrorise-country.html

https://nyheteridag.se/polischefen-erik-nord-i-stor-intervju-ingen-som-har-velat-ta-bladet-fran-munnen/

  • Redigerat 10/15/20, 8:54 AM av [Göstage]
Annons:
[Hayabusa]
10/15/20, 9:30 AM
#35

"Sociologi är inte mitt huvudämne, men tänk om det är så att alla inte vill bli integrerade och delaktiga? Tänk om välfärdssamhället som vi byggt upp det senaste seklet är en parentes, en utopi som är omöjlig att hålla fast vid i en tid när världen förändras och vi lever i en globaliserad ekonomi?"

Vill "alla" bli integrerade och delaktiga? Tänker man efter så är det inte särskilt underligt att många inte alls vill bli en del av den svenska samhället. Varför skulle de? Självklart finns det individer som insett att den bästa vägen fram i ett nytt land är att anpassa sig så gott det går. Ju mer man anpassar sig - ju större är chanserna att lyckas.
Men det är så klart långt ifrån alla som resonerar så utan har en helt annan agenda. Att bli "svensk" står inte på den agendan överhuvudtaget.

[Jimmy.L]
10/15/20, 9:52 AM
#36

#35: Södertälje men även Malmö är väl bra exempel på att alla inte vill bli integrerade och delaktiga i samhället. Lära sig svenska är inte nödvändigt i dessa områden, inte heller lära sig lagar och regler utom när det kommer till bidrag.

[Göstage]
10/15/20, 9:55 AM
#37

#35 Nej, dels kanske det är en naturlig instinkt för vissa att hålla fast vid det man är familjär med, men dels är det väl så också att de har uppmuntrats av vissa kretsar att hålla fast vid sin kultur, genom att den svenska kulturen har förringats och den medförda förhärligats. Vem vill låta sig integreras i en "underlägsen kultur"?

2014 uttryckte Håkan Lindgren det så här på SvD debatt:

"Här finns en dubbelmoral: svensken uppmanas vara modern, traditionslös och tolerant i mötet med den andre, som förväntas konservera sina traditioner."---

"Ingen har känt sig bekväm i det här landet de senaste 40 åren, hur mycket vi än har pratat om folkhem och välfärd. Så länge det var högkonjunktur och välståndet ökade kunde man leva med det, men när den välfärd som skulle kompensera den känslomässiga osäkerheten faller sönder är det bäddat för en riktigt djup besvikelse. Vad tror ni händer om man adderar ett antal invandrare till den mixen?"---

"Vänstern har tagit över den moraliserande pekpinnen från högern: ”Så där säger man inte!”. Nu är det de som vill uppfostra folket att uppföra sig korrekt, för i det här läget är det tydligen inte tal om sociala omständigheter längre, den som tycker fel är bara dum, alternativt ond."---
https://www.svd.se/hur-svensk-kultur-reducerades-till-gnall

[Hayabusa]
10/15/20, 10:18 AM
#38

#36 & #37 Det finns inga incitament eller ambitioner att bli en del av samhället eftersom det helt enkelt inte behövs. Precis som Göstage skriver så gör det svenska samhället dessutom väldigt mycket för att stötta den som absolut inte vill eller har lust att bli "svensk". Det går ju lika bra ändå, ja kanske t om bättre. Samhället förväntar sig inte att en invandrare ska integrera sig utan har, möjligen, en svag förhoppning om att så ska ske. Och sker det inte - så går det lika bra ändå.
Allt medan resten (nåja…) av det svenska samhället skamset tiger och känner skuld över att man inte lyckats ta hand om "nysvenskarna" på ett bättre sätt. "Nysvenskarnas" eventuella olycka beror nämligen på svensken.

Diskursen kring kultur är genomskinlig dvs den som känner att en "främmande kultur" inte riktigt går i takt med ens egen värdegrund - han/hon bemöts med ett "Ja, men du då!" argument. För den som inte har en egen kultur eller egna traditioner ska ju inte klaga på de folkslag som verkligen har det. På så vis tar man död på den debatten.

[Jimmy.L]
12/10/20, 8:20 AM
#39

I Dalarna lever 3150 barn under 18 år i barnfattigdom, enligt statistik från Socialstyrelsen.
Det är barn till föräldrar som lever på försörjningsstöd från socialtjänsten, och över sex av tio av dessa barn bor i Borlänge och Ludvikas kommuner.

https://sverigesradio.se/artikel/7617449

I Dalarna lever 3150 barn under 18 år i barnfattigdom, enligt statistik från Socialstyrelsen. Det är barn till föräldrar som lever på försörjningsstöd ...
[Göstage]
12/12/20, 8:41 AM
#40

"Låt välfärdsstaten falla – det är det enda rätta", hävdar en medlem av Storstockholms distriktstyrelse för Centerns ungdomsförbund på Expressen debatt.

I ett fritt samhälle kan var och en spara till sin egen sjukvård och äldreomsorg, skriver My Pohl från Centerpartiets ungdomsförbund.
[Jimmy.L]
1/27/21, 1:18 PM
#41

De fattiga svenskarna blir allt fler.

Enligt nya siffror från SCB är andelen personer med låg ekonomisk standard nu rekordhög.

Äldre kvinnor är värst drabbade.

https://www.expressen.se/dinapengar/nya-siffror-rekordhog-andel-svenskar-fattiga/

De fattiga svenskarna blir allt fler. Enligt nya siffror från SCB är andelen personer med låg ekonomisk standard nu rekordhög.
Annons:
[Göstage]
2/4/21, 10:17 AM
#42

"– Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi gjort."

Göran Persson till TT i februari 2005.

Sverige, februari 2021: "Växande ilska mot krympande pensioner".

Nyblivna pensionärer går miste om 4 500 kronor i månaden
  • Redigerat 2/4/21, 10:19 AM av [Göstage]
[Göstage]
2/9/21, 10:18 AM
#43

Svensk= nedprioriterad i sitt eget land?

Den som uppehåller sig illegalt i Sverige kan ibland få fördelar som inte ens medborgarna åtnjuter. Det visade sig när Folkhälsomyndigheten informerade om att illegala invandrare – som numera omnämns som ”papperslösa” eftersom det är blivit fult att kalla en spade för en spade – skulle få vaccin mot corona snabbare än medborgare som inte…
[Jimmy.L]
3/13/21, 4:39 PM
#44

Den svenska välfärdsstaten är i gungning. I ett allt mer stressat arbetsliv har medborgare reducerats till kunder och arbetare till förbrukningsvaror. De som bränns ut hamnar allt oftare mellan stolarna i det trygghetssystem som tycks oförmöget att leverera något annat än otrygghet.

Efter sex år av inaktivitet måste Socialdemokraterna våga ta kampen för ett mänskligare samhälle, skriver Daniel Suhonen.

https://www.expressen.se/debatt/valfardstaten-som-sparkar-pa-de-sjuka/

Efter sex år av inaktivitet måste Socialdemokraterna våga ta kampen för ett mänskligare samhälle, skriver Daniel Suhonen.
[Jimmy.L]
3/22/21, 8:50 AM
#45

Vad är en rimlig tröskel för arbetskraftsinvandring? Det som är lönsamt för företagen kan samtidigt vara en belastning för statsfinanserna. Ledarsidans kolumnist Johan Eklund, till vardags vd för Entreprenörskapsforum och professor i nationalekonomi, reder ut begreppen.

https://bulletin.nu/vad-ar-en-lamplig-inkomsttroskel-for-arbetskraftsinvandring

Vad är en rimlig tröskel för arbetskraftsinvandring? Det som är lönsamt för företagen kan samtidigt vara en belastning för statsfinanserna. Ledarsidans kolumnist Johan Eklund, till vardags vd för Entreprenörskapsforum och professor i nationalekonomi, reder ut begreppen.
[Göstage]
5/4/21, 9:00 AM
#46

Lars Åberg gör lika klarsynt som alltid på Bulletin en reflektion om den krackelerande välfärden och medborgarnas reaktion på det.

"Det nya och speciella med Sverige är de senaste decenniernas omfattande invandring till en välfärdsstat med begränsat behov av outbildad arbetskraft. Ett stort antal människor har flyttat rakt in i det svenska omhändertagandesystemet. Många av dem kommer från kulturer med helt andra värderingar än den svenska. Det blir svårt att hitta något jämförbart längre bak i tiden.

Att detta har väckt aggression beror inte bara på konsekvenserna för välfärden utan också på att politisk idealism på central nivå ställts mot dåliga vardagliga erfarenhet runtom i landet. Välfärdsprojektet förutsatte en skötsamhetskultur och en tillit till det goda omdömet hos gemene man; i dag får de som ser vardagen spricka och välfärden krackelera höra att de är dåliga människor."---

"Skillnaden är stor mellan att vara emot invandring eller invandrare, något som väldigt få har anledning att vara, och att ifrågasätta en politik som äventyrar tilltron till såväl medmänniskorna som systemets hållbarhet."

Missnöje kopplas ihop med fördomar. Den moraliserande snobbism som tidigare hörde överklassen till har vandrat över till den myndighetsanställda livsstilsvänstern, skriver Lars Åberg.
  • Redigerat 5/4/21, 9:00 AM av [Göstage]
[Hayabusa]
5/4/21, 11:08 AM
#47

#46 Exakt så. Lars Åberg är, som du säger, väldigt klarsynt och ser problem som de är. På riktigt.

[Göstage]
6/3/21, 6:18 PM
#48

#10 Historikern Lars Trägårdh, som leder sammanställningen av enkätundersökningen Tillitsbarometern, har skrivit en lång och läsvärd artikel i Fokus, där det finns en hel del att ta till sig. Risken är dock att det blir en betalspärr på den snart. Jag har räddat lite av den här:

"Men vad vet vi då om det svenska samhällskontraktets grundläggande logik och de värderingar som gör Sverige till ett högtillitssamhälle? Jag brukar peka på en enkel logik: medborgare som har både en rätt och en plikt att arbeta, som betalar skatt, och som sedan åtnjuter rättigheter till välfärdstjänster som utbildning, sjukvård och omsorg.

Detta kontrakt bygger på ömsesidighet snarare än välgörenhet. Och det skötsamma arbetet är navet i hjulet. Visserligen arbetar inte alla på samma gång, men barnen som vi investerar i förväntas en dag dra sina strån till stacken. Och de äldre var en gång arbetare, och har redan intjänat rätten till pension och omsorg i enlighet med ömsesidighetens logik.

Välfärdsstaten är med andra ord inte en välgörenhetsinrättning utan snarare en kombination av investeringsfond och försäkringsbolag."---

Sverige består numera av en mängd lokalsamhällen som skiljer sig åt dramatiskt.
Annons:
[Jimmy.L]
6/16/21, 2:58 PM
#49

Tina, 34, är ensamstående mamma och blev av med jobbet i pandemin. Sedan dess har hon fått räkna varje krona.

Särskilt påtagligt blir det nu under 10-åriga sonens sommarlov.

– Allt kostar pengar, även när du ska till stranden, säger hon.

https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/yRQ6gK/tina-34-har-inte-rad-att-semestra-med-sonen

34-åringen har inte råd att semestra med sonen i sommar
[Göstage]
6/20/21, 10:44 AM
#50

Dan Korn, Bulletins spännande tillskott som opinionschef och chef för ledarredaktionen, filosoferar över självförstörande mekanismer i välfärdsssamhället och i hela civilisationer.

"Kan det vara så att en civilisation, en stat eller en kultur kan drabbas av uttröttning och att den då börjar avveckla sig själv? Den brittiske konsthistorikern Kenneth Clark menade att en lika stor fiende mot civilisationer som krig eller sjukdomar var hopplösheten. När civilisationen mist tron på sig själv, därför att den blivit för tråkig, vill dess egna invånare att den går under, för då händer det i varje fall något spännande."---

"…när det socialdemokratiska samhällsbygget nått sin fulländning någon gång kring 1970 ändrade missnöjet karaktär. Politiken blev allt mer utopisk, där löntagarfonderna blev symbolen för en socialism som inte längre hade brett folkligt stöd och där drömmen om det mångkulturella samhället faktiskt i början lanserades med ordval som tyder på att människor verkligen vantrivdes i civilisationen, kände att Sverige blivit tråkigt och mist tron på sig själv."---

"Det blir väldigt tydligt när man läser Karin Wallins bok Att vara invandrarbarn i Sverige (W&W 1978), där det står:

`I högt utvecklade länder som Sverige blir kulturen kommersialiserad och utarmad. Invandrare kommer från fattiga länder, som är rikare på folkliga, producerande kulturformer av annat slag än våra konsumerande. Därmed kan kulturen få nytt liv och blod.´"---

"Det finns de som ser konspirationer om ”folkutbyte” bakom de senaste årtiondenas dramatiska förändring av Sverige. Om man inte vill anstränga sig är det enkelt att tro på en sådan förklaring, men i själva verket kanske människors förlorade tro på vad Sverige kan vara och en känsla av kvävande tråkighet när allt var så bra är en rimligare förklaring."

Kan en civilisation tröttna och avveckla sig själv? Det frågar Bulletins opinionschef – och även nye chef för ledarredaktionen – Dan Korn.
  • Redigerat 6/20/21, 10:44 AM av [Göstage]
[Göstage]
7/4/21, 10:33 AM
#51

#23 "Dag efter dag kan vi läsa om våld, om svällande bidragssystem, om ökade skatter för den som gör rätt för sig", skrev Chris Forsne i början av januari förra året. Den synen är inte mindre aktuell idag,

Bulletin har tillfrågat tre nationalekonomer om deras syn på medborgarnas ökande tvivel över vad man får för skattepengarna i ett samhälle där välfärd och trygghet hotas. (Risk för att det blir en betalartikel senare.) Ur ingressen:

"Maria som bor i Huddinge vaknade av en helikopter på torsdagskvällen. Hon tänkte att det är någon som ska till Huddinge sjukhus. Men så började helikoptern hovra och då förstod hon. Ängslan kom över henne att någon ung person återigen hade blivit skjuten i närområdet.

I morse kunde hon läsa i tidningen att en 25-årig man skjutits till döds i Flemingsberg, några kilometer från hennes hem.

Kvällen före hade hon diskuterat med sin dotter vad skatter går till. Hon förklarade att skatter går till sjukvård, skola och polis och rättsväsende. De är fundamenta i en demokrati, sa Maria. Numera ifrågasätter hon om hennes skatter går till rätt saker."---

Om staten inte kan leverera sin del av samhällskontraktet borde skattebetalarnas vilja att uppfylla sin bit, det vill säga att betala skatt, minska. Bulletin har frågat tre nationalekonomer om detta.
[Göstage]
7/15/21, 10:10 AM
#52

Lars Åberg i Bulletin om utanförskapet, den politiska uppgivenhetens landskap.

"Utanförskapet är en nykonstruerad svensk hembygd; en plats där fördomar och omsorg rörs samman, där verkliga förhållanden omformuleras som politisk mytologi. Utanförskapet fungerar som projektionsyta för allt möjligt som människor oroar sig för.

Därför är det också ett annat ord för uppgivenhet. När politiker från alla håll och kanter pratar om dem som lever i utanförskap syftar de på sådana delar av samhället, som de själva saknar kontakt med och som de inte vet hur de ska hantera.

"Utanförskapet har förlagts till en otillgänglig zon bortom vardagen. Det är en beskrivning som gjorts till alla problems förklaring, ett slutet system som till sist blir ett område att skrämma barnen med: gå inte dit, håll er undan. Det är dunkelt, mörkt, dovt; en skog utan utgångar. Man hör åskan mullra och ibland blixtrar det till, men luften rensas aldrig.

I utanförskapet vill ingen vara."---

"Utanförskapsområdena definieras som sådana av dem som inte bor där och i det avseendet ligger större delen av Sverige utanför den mediala ljuskäglan. När det talas om behovet av satsningar på utanförskapsområdena kan det låta som om många av dem lämnats åt sitt öde, med trasiga hissar och slitna förortstorg, trots att de länge varit föremål för ett kostsamt omhändertagande. Det samhällsfinansierade utanförskapet i svenska städer har få likheter med livet på tillvarons botten i länder utan fördelningspolitik."---

"Idén om utanförskapet är integrationsprojektets viktigaste förutsättning. På ett bedrägligt sätt kopplas den ständigt till invandrarskapet, som i Sverige har gjorts evigt, överfört från generation till generation, nästan som en arvsynd, och därför inte tar hänsyn till att de som invandrat – och deras barnbarnsbarn! – är lika olika sinsemellan som de infödda. Erfarenheter kollektiviseras för att kunna handhas i en befintlig myndighetsstruktur.

Man skulle lika gärna kunna prata om det bredare, kanske även djupare, utanförskap som följer med den gradvisa förlusten av tillit till samhällets institutioner och funktioner. Som så många andra populära begrepp behöver detta ringas in. Utanförskapet har blivit säcken där vi gömmer våra farhågor. Det kan liknas vid metafysik eller ett politiskt trick: det mesta förklaras med något som inte kan åtgärdas."----

Ja, när blev "utanförskap" förbehållet immigranter?

Utanförskapet används som förklaringsmodell för en högst varierad bukett av samhälleliga åkommor. Det har blivit en projektionsyta för allt som människor oroar sig för. Men varför förknippas det med invandrare när det kan se ut på så många olika sätt, undrar Lars Åberg.
[Göstage]
10/23/21, 7:51 AM
#53

Karin Pihl på GP:s ledarsida ser som så många andra att det tillitsbaserade svenska välfärdssystemet inte fungerar i välfärdssamhällets utmarker.

"Kärnan i problemet är detta: Den svenska välfärdsstaten bygger på tillit. Att alla gör rätt för sig är en förutsättning för att systemet ska fungera. Men det är på många sätt en föråldrad uppfattning. Merparten av alla i Sverige anser att det är omoraliskt att fuska, men de kriminella angreppen är så pass omfattande att det inte längre räcker att lita på att de flesta gör rätt för sig. Det går inte att ha öppna, tillitbaserade system i en globaliserad värld där internationella brottsnätverk ständigt ligger steget före myndigheterna.

Det räcker inte med att skjuta till pengar till myndigheterna för granskning av felaktiga utbetalningar. Staten måste ta i med hårdhandskarna för att stävja fusket. Systemfel måste åtgärdas."---

Relaterade trådar:

Det tillitsfulla samhällets farväl

Bidragssverige

"Kritstrecksrandig organiserad brottslighet"

Välfärden utsätts systematiskt för hot och angrepp från kriminella grupper. Staten måste ta till med hårdhandskarna för att stävja fusket, som riskerar att bli
Fornöga
9/27/23, 2:00 PM
#54

2023

#53 Apropå välfärd och tillit: Ann Charlott Altstadt på Bulletin är trött på DN-Schulman och hans likar i våldsdebatten.

"Brottslingar frikänns, får låga straff, utvisas inte, kan begå förfärande våldsbrott i väntan på plats i de överfulla fängelserna och kan till och med få medborgarskap som mordmisstänkt med digert brottsregister."---

"Välorganiserade kriminella med ett enormt våldskapital bedriver inte bara beskyddarverksamhet, kontraktsmord, plundrar välfärden och spränger i en tidigare okänd skala. De har också tillåtits att infiltrera och inifrån underminerar de en av världens mest stabila statsbildningar med hög tillit och högt valdeltagande.

Och de skyldiga är alla de som i decennier velat lugna oss, förnekat, avfärdat och pekat ut sina kritiker som det stora samhällshotet, inte de gängkriminella. Politiker, de kulturbärande institutionernas starka opinionsbildare, akademins experter har försökt kollra bort oss. På varje ny nivå i nedförsbacken är läget aldrig så dystert som det verkar och det som är dystert ska åtgärdas med välfärdsreformer. Löften som aldrig infrias eller aldrig får någon effekt. De är inget annat än sammanbrottets ingenjörer."---


Re:tired.

Alex Schulman tillhör den skara som fortfarande försöker bortförklara och förneka det svenska samhällets sammanbrott med det dummaste av alla argument: att det finns skötsamma invandrare. Skulle bara fattas, men knappast någon förnekar längre att gängkriminaliteten beror på invandringen.
Fornöga
10/26/23, 8:54 AM
#55

#42 m.fl. "Det ska löna sig att ha arbetat"- sägs det. Men återigen verkar det bara vara en klyscha…

" Garantipension är en del av den allmänna pensionen som går ut till pensionärer som aldrig arbetat, eller haft en mycket låg lön, ofta på grund av deltidsarbete.

Resultatet visar att många går minus på att ha arbetat i Sverige," skriver Karin Pihl på GP:s ledarsida.

"Pensionsgruppen i riksdagen bör omedelbart se över hela systemet. De som arbetat måste få ut mer. Det som sker nu är en enorm omfördelning av resurser från människor som jobbat till de som inte har det. Det är inte moraliskt försvarbart någonstans."


Re:tired.

Det ska löna sig att arbeta, och det ska löna sig att ha arbetat. Så tycker alla. Men i praktiken är det inte så längre. Det ska löna sig att ha arbetat. Det
Annons:
Upp till toppen
Annons: