Sjukvården

Sjukvårdssverige

2019-06-15 23:33 #0 av: Göstage

Kommer ni ihåg valrörelsen 2014 när Jimmie Åkesson inte var välkommen att besöka sjukhus?  Kanske håller förståelsen för honom att öka inom sjukvården nu-bara idag har jag läst två inlägg i GP från läkare som uppenbarligen ser samband mellan den förda migrationspolitiken och hotet mot välfärden.

"Det är ett stort svek och ett fult grepp mot de äldre göteborgarna att försöka skylla på att den ökande andelen äldre skulle vara huvudorsaken till Göteborgs allt sämre ekonomi", skriver  Sten Larnholt, specialistläkare i geriatrik (åldrandets sjukdomar) och f.d. överläkare i Göteborg på GP debatt.

"Det man inte vill eller vågar nämna är att de statliga kostnaderna för effekterna av de senaste årens migrationspolitik, det vill säga flyktingmottagandet, under 2018 kommer att föras över på kommunerna. De omtalade tio miljarderna som regeringen anslagit extra till Sveriges 290 kommuner kommer inte på långt när att räcka för att täcka alla ökade kommunala utgifter för nyanlända; skola, försörjningsstöd, övrigt ekonomiskt bistånd, äldreomsorg, äldrevård och andra delar i välfärden."---

Det är oärligt, fegt, svekfullt och vilseledande att försöka få det att framstå som om det ökande antalet vård- och omsorgsbehövande äldre är orsaken till Göteborgs allt sämre ekonomi."---

https://www.gp.se/debatt/skyll-inte-vår-dåliga-ekonomi-på-de-äldre-1.4793159

Och på ledarsidan i samma tidning skriver läkaren på Akademiska Sjukhuset Kajsa Dovstad bland annat så här: 

"Ett särskilt starkt Jimmie moment är att läsa Sveriges Kommuners och Landstings ekonomirapporter. Siffrorna på en offentlig budgets sista rad är allt som oftast röda. Välfärden står inför utmaningar, som det heter, av åldrande men också av nyare svenskar. De flesta invandrare går till jobbet men för många gör det inte. BNP växer, men inte per capita.

I dagens uppskruvade debattklimat borde fler erkänna att invandringsfrågan inte är svartvit. Inte uppdelad i ett gott och ett ont. Empati för den enskilde kan finnas samtidigt med oro över systemet och de människor som är beroende av att samhället fungerar. Att min bekant kallar den ängslan för Jimmie moment säger egentligen allt om hur vi, jag har själv varit medskyldig, låtit Sverigedemokraterna vara den enda färgen i en nyansrik målkonflikt. Kanske för att konflikten är genuint svår att förhålla sig till."---

 https://www.gp.se/ledare/har-du-haft-ett-jimmie-moment-1.15599350

Känns som om  Åkesson var rätt ute när han utsåg sjukvården som ett av SD:s prioriterade områden efter migrationspolitiken - tiden tycks arbeta för honom i det fallet.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-15 23:52 #1 av: Göstage

Mellan 4000 och 5000 Karlskogabor protesterade idag mot nedläggningen av stadens BB.

"En av dem är Britt Larsson, 63, som är barnmorska på förlossningsavdelningen".---
"Hon, som arbetat som barnmorska i 26 år, fruktar att nedläggningen av avdelningen är första steget i en process som kommer att sluta med att hela lasarettet tvingas stänga."---

"På plats finns också Lina Karlsson, 28, med sonen Abbe – som föddes på Karlskoga lasarett i torsdags.
– Det känns som att det här är något som påverkar hela staden och alla som bor runtomkring. Det finns en oerhörd samhörighet, säger hon.
Lina fick först besked om att hon inte skulle få föda i Karlskoga, något som gjorde henne både stressad och orolig.
Men när det väl var dags kom svaret hon hade hoppats på.
– De sa att det fanns plats för mig här i Karlskoga. Då grät jag av glädje."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/rA90dA/demonstrerar-mot-nedlaggningen-vi-tycker-det-ar-fel

"– Det är katastrof för hela Karlskoga, säger Sara Duväng som fött tre barn på sjukhuset.
Det var verksamhetschefen för kvinnokliniken som i maj meddelade att Karlskoga lasarett ska stängas ned. Detta efter att man upptäckt brister i patientsäkerheten menar verksamhetschefen.
– Det stämmer ju inte. Det känns som man har någon dold agenda bakom det här beslutet, säger PiaLill Ring som arbetar tillsammans med demonstrationens arrangörer för att ta fram statistik. 

Kritiken mot beslutet har vuxit sig massiv och en Facebookgrupp som startat för att visa sitt stöd till förlossningen har i skrivande stund nära 12 000 medlemmar."---

https://www.expressen.se/nyheter/tusentals-demonstrerar-mot-nedlaggningen-/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-16 07:29 #2 av: Jimmy.L

Ja sjukvården finns det massor med att förbättra.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-06-16 12:58 #3 av: Rovfisk

vad bra att läkarna börjar reagera, dessa kanske får med sig fler från andra kommuner. Man kan ju hoppas att det sprider sig genom hela Sverige.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-06-22 16:53 #4 av: Göstage

Fredrik Antonsson, som fått ta emot en hel del förakt för sina åsikter om svensk sjukvård, skriver av sig på Ledarsidorna.

"Dagens svenska sjukvård kan vara fantastisk och den kan svika rejält. Ju allvarligare läget är, desto bättre fungerar vården. Har man en hjärtinfarkt eller en tydlig och påtaglig stroke så får man oftast en fantastisk och fantastiskt effektiv vård. Det är när man kommer in med mer diffusa symptom, eller en oklar och otydlig anamnes som man alltför ofta hamnar mellan stolarna i väntrummet. Gapar man inte, är man inte jobbig och påstridig så blir man sittande eller liggande alltför länge på akuten.

Det var en gång då man enligt det ansvariga statsrådet var faktaresistent om man tyckte att det fanns problem i svensk sjukvård. Idag låter hon och hennes statsrådskollegor ungefär som vi som då var faktaresistenta. Ingen kan längre blunda för personalbristens konsekvenser, vårdköerna och det ofta totalt onödiga lidandet som uppstår när högskattesamhället sviker. Att besöka en svensk storstadsakut en fredag- eller lördagsnatt är mer likt ett fältsjukhus under ett pågående fältslag än något som hör hemma i ett civiliserat samhälle. Jag vet. Jag har sett det från tre vinklar – personalens, patientens och den anhörigas. Särskilt ont gör det att uppleva vårdkrisen eller vårdkollapsen från ett personalperspektiv."---

https://ledarsidorna.se/2019/06/en-vard-i-kris/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-23 06:12 #5 av: Göstage

Läkemedel tar oftare tillfälligt slut och restnoteringarna ökar för varje år. Innevarande år väntas tusen läkemedel ta slut i lagren, och även antibiotika omfattas.  Källa.

"Detta är en förtroendefråga, våra patienter ska kunna lita på att läkemedel fungerar bra och är säkra, och att de kan levereras i rimlig tid", skrev Jan Calissendorff vid Karolinska universitetssjukhuset och Mikael Lehtihet vid S:t Görans sjukhus i en debattartikel nyligen.

Googlar man ser man att antalet oroliga reaktioner från olika patientgrupper  förefaller öka snabbt.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-23 06:35 #6 av: Jimmy.L

Skulle hämta ut läkemedel till en anhörig för drygt en månad sen, slut i butiken fick åka till ett annat apotek och dom hade endast 2-3 askar kvar av den. allt som fanns kvar i sthlms-län.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-06-23 09:32 #7 av: VSK

Är mer eller mindre standard numer att kalkylera med att beställa mediciner. Pratar inte om Alvedon. Sa åt min VC att de får börja med att kalkylera att skriva ut förnyade recept 2-3 arbetsdagar tidigare för slår man ut det på ett år så går man en månad tomme rent avrundat.

Tragiskt att svensk sjukvård har krackelerat till den nivå det nu har blivit. Varför vet väl alla. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-06-28 15:49 #8 av: eskils

Geriatrikprofessor Yngve Gustafson slår larm (igen):

"Svensk äldreomsorg karaktäriseras fortfarande av en extrem ojämlikhet och ett lotteri. Andelen gamla som svälter har inte minskat. Ett av de grundläggande problemen är den extrema kunskapsbristen och kompetensbristen. Läkarna har ingen specialutbildning för att ta hand om multisjuka äldre. Bara ett fåtal av sjuksköterskorna har specialistutbildning i äldrevård. Och hälften av personalen på äldreboenden saknar helt grundläggande utbildning. Vi har 10.000-tals gamla som svälter i onödan. (…)

Du kan känna dig tryggare om du är en häst än om du är en gammal människa i svensk äldreomsorg. Kommunerna kan nämligen i stort sett göra som de vill. Att vanvårda en gammal människa är som regel inte straffbart i svensk äldreomsorg."

https://www.svt.se/opinion/10-000-tals-gamla-svalter-i-onodan

Och här:

"Det som jag tycker är det värsta idag, är att man verkar på många håll inom äldrevården, även hos läkarna, ha förlorat uppfattningen att människor, även när de är gamla och sjuka, har ett människovärde."

https://www.svt.se/opinion/vi-behover-en-rattighetslagstiftning-for-aldre


Anmäl
2019-07-12 19:35 #9 av: Jimmy.L

Det är högt tryck på akuten på Sunderby sjukhus i sommar. Vissa patienter kan få vänta nästan ett dygn på att få en vårdplats. – Läget är tufft, säger Mattias Morin, verksamhetschef för akutmottagningen på Sunderby sjukhus.

Mattias Morin berättar att sjukhuset har möjlighet att ge patienterna smörgåsar och nypon- och blåbärssoppa. Men det finns inga möjligheter till att servera varma måltider. Så det får man ordna på egen hand? – Så skulle man väl kunna säga. Har man möjlighet kan man gå till restaurangen här på sjukhuset.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/patienter-kan-vanta-20-timmar-pa-vardplats

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-24 16:46 #10 av: Jimmy.L

En kort tid efter att Arbetsmiljöverket granskat arbetsmiljön på akuten på Akademiska sjukhuset begär facket en ny inspektion. Den nuvarande situationen beskrivs som ”en krigszon varje kväll” med personal som går på knäna och patienter som inte får tillgång till vårdplats.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/nytt-larm-fran-akuten-beskrivs-som-en-krigszon-varje-kvall

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-24 21:57 #11 av: Rovfisk

Ungefär som på min avdelning . Tror det är ganska lika vid alla sjukhus.

Det är egentligen ganska ohållbart i längden, jag har varit sjukskriven i 2 omgångar pga. stress och mycket värk.

Jag jobbar på en akut hjärtavdelning med 5 grupper, varav varje grupp har 7 patientsalar (avdelningen är stor), och vi går i skift. Det är inget ovanligt att när man går hem på kvällen vid 21.30 och det finns tomplatser på avdelningen, så kan det lika gärna vara 12 överbeläggningar när vi kommer tillbaka kl 06.30 dagen efter Kämpar

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-07-24 22:03 #12 av: Hayabusa

Hur kan det vara möjligt i ett land med så pass högt skattetryck? Vart tar pengarna vägen?

Anmäl
2019-07-24 22:10 #13 av: Rovfisk

#12 Ja det kan man ju undra...

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-07-25 06:28 #14 av: Göstage

#11 Omänskligt, såväl för personal och patienter som anhöriga.Ledsen

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-25 06:51 #15 av: Jimmy.L

Samma sak hela tiden dom lovar och lovar förbättra sjukvården men inget händer.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-25 07:03 #16 av: VSK

Har man större besvär än omplåstring av lättare sår, så finns det snart ingen vård alls att tala om för Svensson. 

Finns det nån* som tror nåt annat så har den personen ingen erfarenhet av vården. 

* Svensson.

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-07-25 07:09 #17 av: Jimmy.L

Det är illa när till och med ambulanspersonalen säger det är ingen mening att åka in och vänta i timmar när du får snabbare hjälp hos VC trots att personen har svårt att gå. Det var jag med om strax efter midsommar. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-25 07:13 #18 av: VSK

För ett par år sen (före vården havererade) så var det redan då ingen idé att åka in på akuten i mitt fall (samma dag som olyckan hände) utan man kunde lika gärna åka in dagen efter (kraftig stukning) för det tog ungefär lika lång tid enligt personalen. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-07-25 09:43 #19 av: Rovfisk

#14 Ja visst är det det, men vad skall vi göra. Tyvärr så är det ju patienterna som blir mest lidande i slutändan.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-08-11 07:39 #20 av: Jimmy.L

Ett nytt rekord har slagits i Sverige. Tyvärr. För det handlar inte om någon idrottslig prestation, utan om ett politiskt bottenrekord. Sommaren är sjukvårdsköernas högtid. Bemanningsproblem och ledigheter gör att det redan så tröga vårdsystemet saktas ner ytterligare och det är i vården det nya dystra rekordet har slagits. I juni hade 38 512 patienter väntat längre än nittio dagar på operation eller annan behandling, samtidigt som 62 330 personer väntat mer än nittio dagar på första besök hos en specialist. Totalt hade alltså 100 842 människor väntat olagligt länge på att få sjukvård. Det är första gången Sverige har nått över hundra tusen väntande redan i juni.

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/6jyOXL/lofven-slar-rekord--i-langa-vardkoer

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-08-11 11:14 #21 av: VSK

Periferiseendet hos Steffe är likt en lasersabel från Star wars. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-08-11 13:15 #22 av: Rovfisk

#20 Jo, det är fruktansvärt jobbigt, både för personal och patienter. Det är patienterna som blir lidande i slutändan, hur vi än gör.

Jag jobbar på en specialistvårdsavdelning, och under hela sommaren har vi haft minst 5 överbeläggningar, så illa som uppemot 15 överbeläggningar på en dag. Det är fruktansvärt Gråter

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-08-12 07:45 #23 av: Jimmy.L

En krigszon. Kaos. Kris. Personal och patienter larmar om att sommarsituationen på sjukhusen varit värre än vanligt. Cancersjuke Roger Gustafsson, 72, fick ligga 30 timmar på Akademiska sjukhusets akutmottagning. Tre dagar senare avled han. – Det är ett hån mot honom och ett hån mot mig. Han fick inte ett värdigt slut, säger änkan Eva Gustafsson.

https://www.expressen.se/nyheter/cancersjuke-roger-lag-30-timmar-pa-akuten-dog-tre-dagar-senare/

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-08-12 08:28 #24 av: Göstage

Mats Reimer, krönikör och barnläkare i Mölnlycke, anser att asylmigrationen inte är den plusfaktor för sjukvården i Sverige som man ofta vill ge sken av.

"Asylmigration har av vissa setts som räddningen för vårdsektorns personalbrist. Detta är önsketänkande; tvärtom har de med utländsk bakgrund ett större (åldersstandardiserat) vårdbehov än den infödda befolkningen. Det märks just nu sannolikt tydligast inom tandvården, men diabetesepidemin är tvärt emot vad Johan Carlson skriver inte isolerad till ”rika länder i Mellanöstern”. I en förhållandevis fattig region som Palestina har 15-20 procent av den vuxna befolkningen diabetes typ 2.

Inom mitt område, barnsjukvården, finns andra exempel på hur migration leder till ökat vårdbehov; inte bara infektioner och blodsjukdomar, utan också olika funktionshinder är vanligare hos migranter. I grupper med kusingiften ses både mer utvecklingsstörning, missbildningar och ovanliga genetiska sjukdomar. Autism är av okänd anledning vanligare hos andra generationens invandrare, speciellt i den somaliska gruppen."---

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/migrationen-leder-till-ett-okat-vardbehov-28652

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-13 07:35 #25 av: Jimmy.L

Sjuksköterskor som inte hinner äta och jobbar 80 timmar på en vecka. Patienter som får vänta i ett dygn på akuten. Läkare som tvingas chansa när de skriver ut patienter. Vårdpersonal på sjukhus över hela landet larmar om den värsta sommaren hittills. – Vi går på slak lina. Det kan hända något väldigt otrevligt, säger kirurgen Johan Styrud.

https://www.expressen.se/nyheter/larmet-varsta-sommaren-nagonsin-i-svensk-akutvard/

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-08-17 20:43 #26 av: Rovfisk

#25 kan intyga (av egen erfarenhet) att det är katastrof på vissa vårdavdelningar och akutmottagningen. Min avdelning är en av dem Gråter Vi går på knäna, jobbar dubbelpass och extrapass, för att få det att  gå ihop nu under semestrarna.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-08-18 06:42 #27 av: Jimmy.L

#26 Förstå det.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-08-24 09:25 #28 av: Göstage

Dagsbild: "Stefans dotter är allvarligt sjuk och familjen spenderar mycket tid på sjukhuset. Mitt i denna kris så har familjen drabbats av ett aktuellt problem – restnoterade läkemedel. Stefans sambo lider av panikångest och behöver medicin för att sova, men den kan hon inte få tag i nu."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/manga-utan-livsviktig-medicin-bedrovligt-att-det-ska-vara-sa

Ledsen

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-24 10:24 #29 av: Rovfisk

Man kan jui hoppas på att politikerna börjar fundera på vad som har blivit fel, och att de reagerar och gör något åt saken ....fast det är väl att förvänta sig för mycket Ledsen

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/overbelaggningar-pa-sundsvalls-sjukhus-medlemmar-grater-och-vill-lamna-yrket?cmpid=del%3Afb%3A20190823%3Aoverbelaggningar-pa-sundsvalls-sjukhus-medlemmar-grater-och-vill-lamna-yrket%3Anyh%3Alp&fbclid=IwAR1_Z_5veOBOXULUv6HFyKTUVs6S-10Zq9WlnMsZvK-Txka_mf23TBGKSWU

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-08-24 10:33 #30 av: VSK

#29

Vill inte låta pessimistisk men........... 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-08-24 16:22 #31 av: Rovfisk

#30 Hoppas kan man ju alltid göra ....men även jag tillägger ett stort MEN där, tyvärr.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-08-25 09:33 #32 av: Göstage

#28 Fortsatta larmrapporter  om restnoterade (livs)viktiga läkemedel i Västra Götalandsregionen, men läget är lika illa på flera håll, och inte bara i vårt land.

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-25 11:29 #33 av: VSK

Skulle gissa att minst 50% av de ggr jag skall hämta ut medicin så är det slut.  Eftersom många mediciner går att beställa så är det ju ingen bristvara. Tyvärr så finns det de mediciner som även är slut hos tillverkaren. 

EU är crap. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-08-25 20:22 #34 av: Jimmy.L

#33 Jag upplever samma sak. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-09-20 08:36 #35 av: Jimmy.L

Sörmland är ett av de län där flest klagar på vården, enligt en rapport från Inspektionen för vård och omsorg. En av dem som anmält vården är Paola Röndell. När hon drabbades av en stroke som 41-åring fick hon vänta fem timmar på att bli bedömd av en läkare på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/strokedrabbade-paola-fick-vanta-fem-timmar-pa-akuten

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-09-20 08:46 #36 av: VSK

Snart går väl alla landstingen på de nya direktiven så det lär ju inte bli till det bättre precis. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-09-26 11:10 #37 av: Göstage

Ett stort säkerhetshål hos Apoteket AB, Sveriges största apotekskedja  som ansvarar över hundratusentals svenskars konfidentiella uppgifter har blottats, meddelar Expressen. Samtliga kunders inköp kan läsas av all personal, liksom för barn som kunderna är vårdnadshavare för. Det krävs förvisso inloggning, men gjorda inloggningar lagras inte. Varje (var)dag gör 111.000 kunder inköp hos Apoteket AB, skriver tidningen.

https://www.expressen.se/kvallsposten/svartsjuk-apotekare-spred-jennys-lakemedelshistoria/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-27 09:23 #38 av: Göstage

Lite färska siffror om våldsdådens Sverige ur sjukvårdens perspektiv. 

"Ekot har tagit del av statistik från Socialstyrelsens patientregister över personer som vårdats till följd av skottskada.
Siffrorna visar att totalt i landet fick 148 personer den typen av vård förra året. Det är en ökning med 26 personer jämfört med 2017. Och mer än en dubblering jämför med 2012."---

"Nnär det gäller knivskador fick förra året drygt 800 personer vård för den typen av skador, över hela landet. Den siffran ligger i samma nivå som för både 2017 och 2016, enligt Socialstyrelsens patientregister", uppger SR.

Siffrorna omfattar inte personer som dött på brottsplatsen till följd av våldet.

Vore intressant att se vad det kostat ifråga om pengar och andra resurser...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-27 09:42 #39 av: Hayabusa

#38

Fakta: Så många vårdades för skott- och knivskador

Antal personer som vårdats i sluten eller/och specialiserad öppenvård (inkl. akutmottagning) till följd av övergrepp genom skottskada.

År – Antal
2008 – 62
2009 – 58
2010 – 88
2011 – 89
2012 – 63
2013 – 82
2014 – 101
2015 – 118
2016 – 114
2017 – 122
2018 – 148

Antal personer vårdade i sluten och/eller specialiserade öppenvård (inkl. akutmottagning) efter knivskada.

År – Antal
2008 – 912
2009 – 796
2010 – 697
2011 – 687
2012 – 624
2013 – 679
2014 – 738
2015 – 734
2016 – 795
2017 – 836
2018 – 828

Detta är antal unika personer, med giltigt personnummer, som rapporterats till patientregistret. Samma person räknas max en gång per år.

Källa: Patientregistret, Socialstyrelsen.


Anmäl
2019-09-27 09:45 #40 av: Hayabusa

#39 "...med giltigt personnummer...". "Samma person räknas max en gång per år."

Betyder att det finns ett mörkertal? Sannolikt, ja.

Anmäl
2019-09-27 09:46 #41 av: Göstage

#39 Talande siffror!

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-27 09:58 #42 av: Göstage

En uppgift från november förra året uppger att de totala kostnaderna för samhället för en skottskada i ett exempel för Stockholms län är 75 miljoner kronor.

"75 miljoner kronor, det är den totala prislappen som samhället får betala efter en skjutning i Stockholms län.
Siffrorna kommer från ett internationellt forskningsprojekt som räknar på gängkriminalitetens kostnader.
Paradoxalt nog är det dödliga våldet inte det dyraste."---

https://mitti.se/lansnyheter/kostar-skjutning-samhallet/

Här ingår alltså kostnader även utanför sjukvården, men samhällets resursbortfall i form av försämrad ekonomi drabbar ju också det sjukvården. 

Lägg då till detta framflyttade operationer och andra personliga konsekvenser för tredje man så anar man ju vidden av barbarernas härjningar...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-27 10:08 #43 av: Jimmy.L

Sjuka siffror på vad skjutningar kostar.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-09-27 10:22 #44 av: Rovfisk

Det är nog ett ganska stort mörkertal.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-09-28 14:04 #45 av: Carmarino

Läsartext i HD/Sydsvenskan från en nyutexaminerad sjuksköterska (öppet brev till Stefan Löfven, och än så länge inte betalartikel):

Jag har läst om sjuksköterskor som drabbas av utmattningssyndrom efter bara några månader i yrket och även om jag inte är där än så tog det bara tre månader för regionen att knäcka mig. Men jag är ändå hoppfull, precis som du så tror jag på vårt välfärdssamhälle och jag vill verkligen fortsätta min resa som sjuksköterska. Det är därför jag skriver till dig idag, jag vet att jag är långt ifrån ensam, en hel yrkeskår går på knäna och snart kommer det inte finnas många kvar. Snart så kommer vi inte vara hoppfulla längre.

Vi måste göra en förändring nu Stefan, innan det blir för sent.

https://www.hd.se/2019-09-28/en-hel-yrkeskar-gar-pa-knana-och-snart-finns-inte-manga-av-oss-kvar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-10-01 12:02 #46 av: Göstage

Kvällsposten har listan på de preparat som just nu anmälts som slut på svenska apotek.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-06 21:24 #47 av: Göstage

"Det blir ofta problem med språket inom äldreomsorgen, där många av medarbetarna inte har svenska som modersmål. Det visar en ny rapport från fackföreningen kommunal som nu kräver högre krav, bättre utbildning och mer pengar så att personalen får bättre möjligheter att lära sig svenska."---

"Att ställa högre krav på språkkunskaper är en het fråga. I veckan beslutade omsorgsnämnden i Sölvesborg att de vill språktesta människor som söker jobb i äldreomsorgen.
Nu kräver Kommunal högre krav, bättre utbildning och mer pengar, så att den som behöver lära sig språket kan göra det på arbetstid."---

"Socialdemokraterna gick till val på att stärka svenskkunskaperna inom vården och omsorgen.

SVT: Varför har det inte slagit igenom än?

-Ja, det kan man verkligen fundera på, säger socialminister Lena Hallengren (S), och fortsätter:
-Jag kan ändå tycka att det borde vara rimligt som arbetsgivare att man ställer de kraven. Jag tycker det är helt grundläggande för att kunna erbjuda en god välfärd. Uppenbarligen klarar man inte av att ställa kraven och att utbilda i svenska. Så där är nånting som vi får titta vidare på hur vi kan stärka både kravet och också möjligheten att både lära sig utbildningen i sig och det svenska språket."---

https://www.svt.se/nyheter/sprakproblem-pa-landets-aldreboenden

Socialdemokraterna utfärdar alltså löften, "funderar" på varför det inte verkar fungera, och försöker rädda sig genom att lägga skulden på "arbetsgivarna". Nu skall man "titta vidare", vilket väl också är en indikation på att man har den blekaste aning om vad man skall göra. Och kanske inget intresse för att göra något heller. Det blir väl en utredning...   

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-07 10:50 #48 av: Rovfisk

#47 Det är inte bara i hemtjänsten, det är lika illa på sjukhusavdelningarna, tom akutmottagningen. Det blir väldigt mycket problem just pga språksvårigheter.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-10-07 12:40 #49 av: Carmarino

Varför är det arbetsgivaren som ska utbilda personalen? Söker jag ett jobb så förutsätts det att jag har de kunskaper som efterfrågas redan innan jag är aktuell för en eventuell anställning. Är det ett jobb med väldigt speciella arbetsuppgifter så står det redan i jobbannonsen att man kommer att få utbildning när man börjar jobbet. Anser dock inte att kunna tala svenska räknas till "specialkunskaper".

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-10-08 10:09 #50 av: Göstage

"Läkare utsatte apatiska flyktingar för tung medicinering och elbehandling trots att sjukhuspersonal visste att flyktingarna simulerade.
Det berättar psykiatrikern Stefan Krakowski i en text i Kvartal. 

Han skriver att det fanns en rädsla för att ta tag i problemet bland hans kolleger.
”En anledning var att man inte ville bli stämplad som ”rasist”, en annan kunde vara att man inte höll med mig om att vissa patienter simulerade sina symptom”.---

 https://www.expressen.se/nyheter/de-visste-flyktingar-simulerade-gav-tung-medicinering-anda/

Oroväckande...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-08 10:11 #51 av: Jimmy.L

Man borde åtala alla som skriker om rasism för barnmisshandel och förtal.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-08 13:39 #52 av: Rovfisk

#50 Som anställd inom akutsjukvården, så finner jag detta mycket märkligt.

Våra läkare  är mycket restriktiva med att ge för mycket, tung  medicinering och  ETC behandling. Dels är det fruktansvärt dyrt pr. patient, och dels är det inte alls nyttigt att stå på tung medicinering, överhuvudtaget.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-10-09 11:41 #53 av: Göstage

#47ff Expressens Ann-Charlotte Marteus om språkförbistringen inom hemsjukvården:

"Äldreomsorgen skulle inte klara sig en dag utan invandrad arbetskraft. 2017 var mer än en fjärdedel av personalstyrkan utrikes född. I Stockholm var den gruppen i majoritet: 55 procent. De flesta talar bra svenska, men många gör det inte. 

Det skapar inte bara praktiska problem - liv och död kan stå på spel när språkliga missförstånd uppstår i kritiska lägen."---

"Situationen hade varit bättre ute i Omsorgs-Sverige om SFI fungerade och fler nyanlända lärde sig språket under etableringsperioden.
På komvux har vårdutbildningarna byggts ut just för att möta personalbristen. Men många nyanlända kommer med glädjebetyg från oseriösa SFI-anordnare, skriver Kommunal i rapporten ”Svenska språket - A och O i äldreomsorgen”. Då är det svårt att hänga med."---

Det är inte bara Kommunal som kritiserar kvaliteten. ”Vissa utbildare till och med bedriver utbildningen med material på elevens hemspråk för att få dem godkända”, står det i en statlig utredning om kompetens i vården.
Föga förvånande klagar många kommuner över att nyanlända som har gått vårdutbildningar i Sverige varken klarar språket eller har tillräckliga yrkeskunskaper.
Svenskt utbildningsväsende i sin prydno.

En uppryckning måste ske på alla fronter. Inför språkkrav i äldreomsorgen och ålägg arbetsgivarna språkansvar. Skärp incitamenten för nyanlända att lära sig svenska och bygg fler äldreboenden.
Sveriges äldre ska inte vara kanariefåglarna i välfärdsgruvan."

https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/infor-sprakkrav-i-aldreomsorgen-/

Fetstilen är Marteus egen.  

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-10 10:48 #54 av: Göstage

Inte bara mediciner som är bristvaror, avsaknad av medicinskt material kan innebära att flera sjukhus kommer att få ställa in operationer.

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-10 20:51 #55 av: Göstage

#54 På Akademiska sjukhuset i Uppsala innebär även uteblivna leveranser från Apotekstjänst av mer vardagliga produkter problem i den dagliga verksamheten.

 "Ingen handsprit, inga engångsförkläden – och nu inget toapapper. "Vi kan inte följa basala hygienrutiner", säger sjuksköterskan Sara Bäckström."---

"På en avdelning där cancerpatienter vårdas larmade personalen för flera dagar sedan om att material började ta slut.
– Ansvariga svarade bara att "det kommer". Jag förstår inte hur det här kan få hända? Ledningen verkar inte ha förstått allvaret i situationen, säger en sjuksköterska på avdelningen."---

https://www.unt.se/nyheter/uppsala/nu-anvands-sista-rullarna-toapapper-5426160.aspx

Apotekstjänst säger VD att det är "verkligen beklagligt" att man inte kan leverera produkter enligt gjorda beställningar.

"– Det som hänt är att Apotekstjänst inte kunnat leverera ut artiklar i den omfattning som har behövts. Det handlar bland annat om IT-system som inte har fungerat, och om att inleveransen till lagret inte har fungerat fullt ut, säger Petter Karlsson, förvaltningschef för en gemensam nämnd för de fem regionerna, till SVT Örebro."---

"– Just nu arbetar vi stenhårt dygnet runt för att se till att alla får de produkter som de beställt, säger Tomas Hilmo, vd för Apotekstjänst AB.
Företaget skickar också ut många akuta leveranser.
– Därefter ska vi se till att göra en ordentlig analys om vad det är som har orsakat detta och vad lär vi oss av det.
Vd:n menar att det är för tidigt att säga exakt vad som är orsaken till att sjukhusmaterialet inte levererats."---

 https://www.dn.se/nyheter/sverige/apotekstjanst-vd-det-ar-verkligen-beklagligt/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-10 21:02 #56 av: Jimmy.L

Hoppas ingen större händelse sker det vore katastrof.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-10 21:04 #57 av: Göstage

#56 "Vår krisberedskap är god. Tror vi..."Funderar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-11 09:11 #58 av: Rovfisk

#57 GapskrattarGapskrattarGapskrattar Jo tjena, den är jättegod .....not.

Ska jag vara ärlig så tror Jag inte ens det finns någon krisberedskap, möjligen en som ligger sedan flera år tillbaka.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-10-11 13:20 #59 av: VSK

Läget i landet är katastrofalt. Begriper inte hur så många väljare vill ha det så här Funderar

Nåväl, korkade väljare väljer korkad ledare läste jag nånstans och det verkar ju nästan stämma. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-10-14 13:52 #61 av: Göstage

#59 Ja, katastrofalt är "bara förnamnet" som man brukar säga...

"All planerad slutenvård och operationer ställs in på Akademiska sjukhuset i Uppsala även under tisdagen och onsdagen. Det meddelar sjukhuset i ett pressmeddelande. Anledningen är återigen bristen på sjukvårdsmaterial.
– Vi har fått vissa leveranser under helgen, men vi har ännu inte kommit upp i de nivåer som krävs för att vi ska kunna bedriva normal verksamhet, säger Mikael Köhler, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset."---

https://www.expressen.se/nyheter/nya-beskedet-alla-operationer-stalls-in/

(#60 har tydligen hamnat i fel tråd.)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-16 05:53 #62 av: Göstage

Apropå tidigare inlägg om  språkkunskaperna inom vården: Inger Pilthammar, f.d. ledamot (M) av kommunfullmäktige i Sölvesborg, svarar en kulturprofil som anklagar det nuvarande styret i Sölvesborg för "rasism", bland annat för att man vill låta införa språktester.

"Tycker du inte att våra äldre efter ett långt liv har rätt att förstå vad människor i vården säger? I vården ska man kunna språket för den som behöver hjälpen. Det hade blivit samma missförstånd om jag flyttat till Stockholm och använt min listerländska rakt av. 

Jag jobbar själv i vården och möter människor som inte talar svenska. Vi använder engelska, tyska, kroppsspråk, telefontolkar med mera för att vi ska förstå varandra så att människor får bästa möjliga vård och inga missförstånd uppstår. Vården ska utföras efter patientens, brukarens behov. Är inte våra gamla värda det samma?
Det börjar bli tröttsamt när det viftas med rasistkortet i alla lägen. Se sakfrågan! Det gäller främst våra äldre."--- 

https://www.expressen.se/debatt/nar-demokratin-inte-passar-viftas-det-med-rasistkortet/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-16 08:28 #63 av: Rovfisk

Jag jobbar också inom sjukvården och det blir mycket problem just pga språksvårigheter.

Nej, jag tycker att det minsta man kan begära är att personalen kan göra sig förstådd och att de skall förstå när de träffar patienterna, detta ska gälla för alla yrkesgrupper inom vården tycker jag.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-10-16 10:46 #64 av: Göstage

#54ff Krisen fortsätter...

"Planerade operationer på Akademiska sjukhuset ställs in ytterligare två dagar. Operationsstoppet inleddes i fredags till följd av att sjukhuset inte fått fulla leveranser av sjukvårdsmaterial.

Alla planerade operationer på Akademiska sjukhuset ställs in även under torsdagen och fredagen på grund av den rådande bristen på sjukvårdsmaterial."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/operationsstoppet-forlangs-veckan-ut

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-16 16:30 #65 av: Göstage

#64 Även i Köping och Västerås ställer man in samtliga planerade operationer.

https://www.expressen.se/nyheter/operationer-stalls-in-i-koping-och-vasteras-/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-16 20:41 #66 av: VSK

Jättesynd att folk som röstat för det här inte skriver nåt i den här tråden. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-10-16 20:43 #67 av: Jimmy.L

#66 Dom kommer ändå skylla på SD.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-16 20:59 #68 av: VSK

#67

Ja det kunde jag ju räkna ut med den bakre regionen Skrattar

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-10-18 18:11 #69 av: Göstage

Det här liknar ju ingenting! 

"Totalt har över 100 operationer ställts in i Uppsala och Västmanland på grund av att nödvändiga förbrukningsartiklar uteblivit. Dessutom är minst 75 planerade operationer inställda från måndag.
– Det kommer att ta långt tid innan problemen är lösta, vi ser ingen förbättring alls, säger Akademiska sjukhusets chefsläkare Mikael Köhler."---

 https://www.svt.se/nyheter/inrikes/materialbristen-i-varden-detta-har-hant

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-18 18:35 #70 av: Jimmy.L

Håll er friska det är hopplöst att söka sjukvård idag tyvärr.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-19 08:01 #71 av: VSK

Väljer att inte kommentera #69 Tyst

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-10-19 12:29 #72 av: Rovfisk

#70 Håller med där. se till att ni inte behöver läkarvård överhuvudtaget.  Även fast du skulle komma bärande med ett av dina ben eller armar så skulle de skicka hem dig med alvedon Kämpar

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-11-07 12:47 #73 av: Göstage

"Multisjuke Bertil Lindgren i Tidaholm har slutat att gå till apoteket. Han litar helt enkelt inte längre på att hans mediciner finns i lager."---

"Han menar också att apoteken han går till aldrig följer den så kallade 24-timmarsregeln, som säger att de ska leverera en medicin till sin kund inom ett dygn.
– Nej, det har aldrig hänt mig att de sagt att jag kan komma nästa dag. Det funkar inte, så kan jag lika gärna beställa mina mediciner på nätet, säger Bertil Lindgren."

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/multisjuke-bertil-berattar-om-apotekens-daliga-lagerhallning

Fler apotek, mindre lager.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-07 13:04 #74 av: Jimmy.L

Skrämmande att apoteken inte har medicin hemma. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-07 13:11 #75 av: Rovfisk

Det är illa nog när apoteken inte har medicinen hemma, men när det börjar ta slut även i "svansen" på sjukhuset, då är det närmare katastrof Gråter

"Svansen är den benämning vi (min avdelning) använder om sjukhuset eget medicinlager.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-11-07 13:23 #76 av: Jimmy.L

Jag fick åka till tre olika apotek i somras för att få tag i medicinen till en anhörig.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-07 16:46 #77 av: VSK

Är nästan alltid slut när man skall ha mediciner. Just nu så är en medicin inte ens tillgänglig i Sverige då den är restad från tillverkaren. En för mig väldigt viktig medicin. Blir bara sämre och sämre för var dag ordningen i det här landet. 

Har för mig det var nån stolle som förut sa att vi skulle ha ordning och reda i det här landet, men det är iofs nåt åt sen eller två man hörde han säga detta. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-11-08 07:47 #78 av: Rovfisk

#76 Jag är inte förvånad  Ledsen

#77 Det är många mediciner som är restade från tillverkaren. De mediciner jag har märkt att de är restade är Psykofarmaka (sonens ADHD och ångest medicin), hjärtmediciner som patienterna skall ha efter en genomgången infarkt. Samt en medicin som används bl.a av IVA för att man skall kunna hålla en patient med lätt narkos, vi använder också den medicinen till våra patienter som skall elkonverteras, men IVA har varit tvingen att nalla på vårat lager,, så vi måste avvakta med vissa konverteringar, och istället ge andra mediciner som funkar någorlunda, men absolut inte optimalt.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-11-08 08:56 #79 av: VSK

#78

I mitt fall så handlar det om tarmmediciner och utan dessa när det är som värst så är det som att ligga i 3 dygn med tarmvred. Utöver det så trycker tarmar på trasig ryggrad och inre organ så hög smärta samt kräknödighet kommer komma. Än så länge så har det inte slagit ut men det är bara en tidsfråga. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-11-08 12:28 #80 av: Rovfisk

#79 Usch :( Jag lider med dig :(

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-11-08 12:40 #81 av: VSK

#80

Kramas

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-11-11 04:57 #82 av: VSK

Jan C Ivan Sjunnesson tycker till.

Nu är broschyren här om hur muslimska patienter skall särbehandlas inom vården.

De skall bl.a. kunna få en läkare sjuksköterskor och tolkar av samma kön.

De skall serveras Halalslaktat kött.

Slippa vårdtider under fredagsbönen.

Muslimer förväntar sig att släkt och vänner kan befinna sig runt den sjuke dygnet runt.

Osv.......

Läs i denna broschyr från våra Svenska myndigheter för stöd till trossamfund hur muslimer skall särbehandlas inom vården.

Man blir översköljd av särbehandling utan ett ord om allas lika rätt och jämställdhet. Här ställs det villkor utan dess like. Skulle en äldre människa vilja ha svensktalande hemhjälp skulle det klassas som rasism. Men här kan man fritt välja vilket kön man vill ha på vårdpersonalen och vilket språk de talar.

https://www.myndighetensst.se/download/18.bb29bdd15e1898eb033e889/1504013498586/Muslimsk+patient_A5_hela_3.pdf

Märkligt med all särbehandling av en specifik religiös grupp inom svensk sjukvård. Allas lika värde, någon?

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-11-11 07:28 #83 av: Rovfisk

Förskräckt Och hur i h***vete trodde de att det skall kunna ordnas ?

På ett sjukhus och främst på akutavdelningarna kan man inte ha anhöriga springande 24/7.

Så om det är en manlig patient och sjuksöterskan och Läkaren råkar vara kvinnlig, skall avdelningen då ta in en manlig läkare och en manlig sjuksköterska på övertid, bara för att de inte kan rätta sig efter SVERIGES REGLER i Sverige ? Vem skall isf betala det ...Dom själva eller ?

Jaha, så man skall alltså vänta med behandling om de får en hjärtinfarkt,  ...och det blev ju inte världens avvikelse mot hela avdelningen Kämpar

Halalslaktat kött är djurmisshandel och det är väl olagligt med djurmisshandel i Sverige.

Kunde tyvärr inte klicka in på länken, vet inte varför. Men jag tycker att skall muslimena får bestämma, då anser jag även att våra sjuka och äldre skall få valmöjligheten med vilken personal som skall komma in i DERAS hem. Vill de ha en svensk som skall hjälpa dem, så tycker jag de skall få det.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-11-11 07:41 #84 av: Jimmy.L

Läkaren Susanna Sandberg i Karlstad upplever att mängden läkemedel som har restnoterats, och då är svåra att få tag på, bara ökar och det ställer till med problem såväl för de som behöver läkemedlen som för apotek och läkare.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/karlstadlakare-oroad-over-okad-mangd-restnoterade-lakemedel

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-11 08:38 #85 av: VSK

#83

Jag börjar förstå ett och annat nu varför resurserna inte räcker till.

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-11-12 07:44 #86 av: Rovfisk

#85 Ja eller hur.

Var på utbildning igår med jobbet och då gick vi, bl.a genom budgeten för min avdelning. Vår budget är överskriden med några miljoner (kommer inte ihåg exakt siffra) Sjukhusledningen var väl inte så himla glad över detta, men märkligt nog så var det ingen av mina arbetskollegor som var förvånade, inte ens Cheferna.

Undrar vad det kan bero på ...!

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-11-12 08:02 #87 av: Jimmy.L

#86 Nerskärning att vänta? Dom snackar om att få ner vårdköer men hur ska det gå till när personalen går på knäna redan nu och inte blir det bättre av att många sjukhus tvingas spara.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-12 09:36 #88 av: VSK

Helt krasst så känns det lite som att vi haft fel regeringen nu några år för allt går precis åt helsike. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.