samhället

När det blir livsfarligt att lämna sin religion

2018-10-22 08:27 #0 av: Göstage

Dagens Nyheters ledarsida uppmärksammar den svenska regeringens undfallenheten inför länder som tillämpar dödsstraff för dem som vill lämna islam. Och även om man tagit sig till Sverige går man inte heller säker från förföljelser här om man vill lämna den religionen.

 "Tolv länder tillämpar fortfarande dödsstraff för att lämna islam. Sveriges tystnad om det religiösa förtrycket är pinsam.
Hamza Kashgri, född 1989, saudisk skribent och poet. Skrev tre dikter på Twitter om ett tänkt möte med profeten Muhammed. Fängslad i Saudiarabien i två år.
Nahed Hattar, född 1960, aktivist och författare från Jordanien. Delade på Facebook en bild som ansågs förolämpa islam. Åtalades för hädelse men mördades redan på väg till domstolen.
Asia Bibi, född 1971, kristen kvinna och fembarnsmor från Pakistan. Efter ett gräl med några muslimska kvinnor anklagades hon för att ha smädat Muhammed och dömdes till döden. Hon sitter ännu fängslad.
De tre är exempel på offer för de drakoniska lagar mot hädelse och mot att lämna islam som fortfarande är ett bisarrt faktum i många muslimska länder."---

"Och de tre är långt ifrån ensamma. I dag råder dödsstraff för apostasi, att lämna en religion, i ett dussin muslimska länder. I ytterligare en handfull riskerar man andra straff för ”brottet” – som rimligtvis inte kan vara ett brott eftersom gudstro är individens ensak och inte statens.
Men avhoppare från islam riskerar straff inte bara i muslimska länder. Alltför ofta kommer rapporter om konvertiter i väst som utsätts för hård press, både av sina gamla landsmän – till och med på flyktingförläggningar – och från ursprungsländerna, där avhopparnas släktingar kan hotas och förföljas. Ett helt oacceptabelt fenomen som även förekommer i Sverige.
Med tanke på hur många människor som lever under stränga hot bara för att de vill kritisera en religion, eller lämna den, kunde man tänka sig att den svenska regeringen gärna uppmärksammar deras situation. Men på detta område har vi kunnat notera ytterligare fyra bortkastade år med regeringen Löfven."---

"Förtryck sker i de flesta religioners namn, men det oförsonliga förföljandet av konvertiter, liksom reflexen att möta kritik och satir med våld, är i dag främst ett problem i mer eller mindre totalitära muslimska stater."---

https://www.dn.se/ledare/pinsam-svensk-tystnad-om-det-religiosa-fortrycket/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-22 08:31 #1 av: Hayabusa

Sjukt...

Anmäl
2018-10-22 09:38 #2 av: Jimmy.L

Sjukt är bara förnamnet. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-10-31 10:35 #3 av: Göstage

#0 Frisläppt men inte fri...

"Asia Bibi, 47, anklagades för att ha förolämpat profeten Mohammed.För detta dömdes hon till döden och har suttit åtta år i fängelse.

Men Pakistans Högsta domstol har just beslutat att släppa henne fri. Protester har brutit ut och nu väntas Asia och hennes familj fly landet."---

https://www.expressen.se/nyheter/kristna-asia-frias-efter-dodsstraffet-/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-31 10:52 #4 av: Göstage

I Europa nöjer vi oss (ännu så länge?) med att döma till böter för att "riskera den religiösa freden " eller fälla för hets mot folkgrupp gör den som förolämpar profeten Mohammed.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-03 14:46 #5 av: Göstage

Lätt att i vårt sekulariserade land glömma att det även kan vara förenat med livsfara att vara ateist i vissa länder.

"För första gången rangordnas världens länder baserat på hur diskriminering av ateister, humanister och icke-religiösa hanteras – en diskriminering som det sällan talas om. Sekulära Sverige hamnar på en elfte plats från toppen.
Betyget för Sverige dras ned av att det finns ett statsstöd för trossamfund som inte ges till icke-religiösa organisationer."--- 

"- Generellt sett är det viktigaste att komma ihåg hur farligt det är att vara ateist i väldigt många länder. De här personerna har sällan någon chans att organisera sig över huvud taget, mindre än till och med religiösa minoriteter. Vi har ganska liten förståelse för att det här är ett så stort problem i världen, säger Anna Bergström."--- 

"I topp ligger Belgien, Nederländerna och Taiwan.
I botten finns länder som Afghanistan, Iran och Saudiarabien. Gemensamt för dem är att lagstiftningen i stort eller helt bygger på religionen, att religiös indoktrinering genomsyrar skolsystemet, och att kritik eller förnekelse av religionen är förbjuden och till och med belagd med dödsstraff.
Även det totalitära Nordkorea återfinns i bottenligan."---

TT

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-03 18:26 #6 av: Novachan

#5 Mycket bra att detta lyfts. Tror mycket tas för givet men i själva verket inte är som man tror, både i Sverige och utomlands.

Anmäl
2018-11-03 19:55 #7 av: Göstage

#3 Dessvärre är inte blasfemihärvan avslutat ännu...

"Maken till den kristna pakistanska kvinna som tidigare i veckan frikändes från brottet hädelse och därmed undkom dödstraff är orolig för sin hustrus säkerhet. Och kvinnans advokat har flytt Pakistan efter att ha hotats livet.
Asia Bibi dömdes till döden 2010 för hädelse eller blasfemi som brottet också kallas. I onsdags frikändes Asia Bibi till slut och försattes på fri fot.
Men frikännandet drog i gång en våg av protester från ultra-reaktionära islamister som mer eller mindre förlamade Pakistan fram till fredags då en överenskommelse träffades med islamistpartiet Tehreek-e-Labbaik som bland annat innebär att Bibi inte tillåts lämna landet. I avtalet förklarade regeringen också att man inte kommer att motsätta sig att den frikännande domen överklagas."---

"Asia Bibis make Ashiq Masih säger att domstolen var "mycket modig" som frikände hans fru men betonar samtidigt att regeringen aldrig borde ha givit vika för dem som protesterade mot frikännandet.
– Situationen är just nu väldigt farlig för oss. Vi har ingets säkerhetsskydd, säger Masis i en intervju med tysk radio."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/9m1aaE/hot-tvingar-hadelsefrikand-kvinna-gomma-sig

Om Pakistan stödde Sveriges plats i säkerhetsrådet lär det inte höras ett knyst från svenskt håll...

#6 Sverige har inte brytt sig om katoliken Asia Bibi, så risken är nog tyvärr stor att de struntar i ateister också. Ledsen

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-11 22:52 #8 av: Göstage

#0 Italien har erbjudit Asia Bibi asyl. Från svenskt håll hörs dock ingenting - inte ens ett fördömande av behandlingen av henne.

https://nyheteridag.se/kristen-kvinna-frias-for-hadelsebrott-muslimer-kraver-att-hon-hangs/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-12 09:42 #9 av: Hayabusa

#8 Galet att någon kan bli dömd till döden för en dylik bagatell. Att ens så många blir upprörda är nästan ännu sjukare.

PS Upprörda av vad kvinna sa om en religiös gubbe... 

Anmäl
2018-11-16 10:03 #10 av: Göstage

"Därför lämnade jag islam.

"I tretton länder skulle jag få dödsstraff för denna video.
Sverige kan lika väl bli en av dem."

Luai Ahmed, som ursprungligen kommer från Jemen. Idag är han Sverigedemokrat. 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-12 07:11 #11 av: Göstage

"18-åriga Rahaf som tog avstånd från islam och flydde sin familj i Saudiarabien har nu fått asyl i Kanada.
Det efter att ha barrikerat sig på flygplatsen i Bangkok och tilldelats flyktingstatus av FN.
– När FN bad oss att bevilja al-Qunun asyl så accepterade vi det, säger Kanadas premiärminister Justin Trudeau till BBC."---

"18-åringens historia fick snabbt stor uppmärksamhet från internationella medier och Rahaf vädjade efter hjälp från länder runtom i världen. Bland annat sträckte hon ut en hand till Sveriges ambassadör i Thailand, Staffan Herrström."---

Men nu bekräftar alltså kanadensiska myndigheter och premiärministern Justin Trudeau att Rahaf fått asyl i Kanada, skriver BBC.
– Kanada har varit entydigt om att vi alltid kommer att stå upp för mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter runtom i världen. När FN bad oss att bevilja al-Qunun asyl så accepterade vi det, säger Trudeau till BBC.

Kanada har tidigare förargat saudiarabiska myndigheter genom att kräva att häktade kvinnorättsaktivister skulle släppas. Det ledde Saudiarabien till att utvisa Kanadas ambassadör i Riyadh. Samtidigt ströps handeln mellan de två länderna."

https://www.expressen.se/nyheter/rahaf-flydde-sin-familj-beviljas-asyl-i-kanada/

Skönt med länder och politiker med råg i ryggen.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-12 11:28 #12 av: Carmarino

#11 Det var nog tur att hon inte fick asyl här. Risken är väl att det hade blivit ur askan i elden.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-01-13 09:09 #13 av: Göstage

"Rahaf al-Qunun räddades av sociala medier", skriver SVT:s mellanösternkorrespondent Stina Blomgren. Ett ovanligt medgivande från Public Service-håll!

"En del aktivister säger att al-Qunun skapat en revolution mot Saudiarabiens förmyndarskapslag. Varje saudisk kvinna i landet står under förmyndarskap av en man som vanligen är en familjemedlem. Utan den manlige förmyndarens tillstånd får de till exempel inte gifta sig, skilja sig, resa utomlands eller söka viss sjukvård.

När jag och SVT:s fotograf Pernilla Edholm reste i Saudiarabien förra året mötte vi flera kvinnor som hoppades att förmyndarskapslagen var på väg att avskaffas. De menade att det skulle vara en naturlig följd efter att det blivit lättare för kvinnor att arbeta och att de fått rätten att ta körkort.

Men istället greps ett stort antal kvinnorättsaktivister bara en månad innan det blev tillåtet för saudiska kvinnor att köra bil i juni i somras. Flera sitter fortfarande frihetsberövade, andra har tystats.

Förmyndarskapet är något som påverkar alla kvinnor i Saudiarabien, från födseln till graven. Men Rahaf al-Qunun gjorde frågan om sitt liv till en global angelägenhet via Twitter. När världen såg på ändrade sig de thailändska myndigheterna och valde att inte sända henne tillbaka."--- 

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/varldens-blickar-vands-ater-mot-saudiarabien

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-29 09:30 #14 av: Göstage

Asia Bibi -the never ending story...Ledsen

"Ödet för den pakistanska, kristna kvinna som i november friades från ett dödsstraff för hädelse ligger än en gång i vågskålen. Pakistans högsta domstol väntas i dag fatta beslut om prövningstillstånd sedan den friande domen överklagats."---

"Säkerheten i huvudstaden Islamabad har stärkts inför dagens domstolsförhandlingar, för att förhindra nya våldsamheter, rapporterar pakistanska Dawn."

TT

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-16 15:07 #15 av: Göstage

#13  "Hon ville bara kunna köra bil.
Men Loujain al-Hathloul är saudier och straffet blev fängelse.
Och tortyr.
Nu har hon erbjudits att släppas om hon inför kameror hävdar att hon aldrig plågats.
Men Loujain vägrar."---

https://www.expressen.se/nyheter/hon-torteras-i-fangelset-for-sin-kvinnokamp/

https://nyheteridag.se/fangslad-saudisk-kvinnorattskampe-vagrar-forneka-tortyr/

Återstår att se om sociala medier även lyckas rädda Loujain al-Hathloul. Varken svenska mediefeminister eller vår feministregering lär skynda till hennes undsättning.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.