Samhället idag

När det blir livsfarligt att lämna sin religion

2018-10-22 08:27 #0 av: Göstage

Dagens Nyheters ledarsida uppmärksammar den svenska regeringens undfallenheten inför länder som tillämpar dödsstraff för dem som vill lämna islam. Och även om man tagit sig till Sverige går man inte heller säker från förföljelser här om man vill lämna den religionen.

 "Tolv länder tillämpar fortfarande dödsstraff för att lämna islam. Sveriges tystnad om det religiösa förtrycket är pinsam.
Hamza Kashgri, född 1989, saudisk skribent och poet. Skrev tre dikter på Twitter om ett tänkt möte med profeten Muhammed. Fängslad i Saudiarabien i två år.
Nahed Hattar, född 1960, aktivist och författare från Jordanien. Delade på Facebook en bild som ansågs förolämpa islam. Åtalades för hädelse men mördades redan på väg till domstolen.
Asia Bibi, född 1971, kristen kvinna och fembarnsmor från Pakistan. Efter ett gräl med några muslimska kvinnor anklagades hon för att ha smädat Muhammed och dömdes till döden. Hon sitter ännu fängslad.
De tre är exempel på offer för de drakoniska lagar mot hädelse och mot att lämna islam som fortfarande är ett bisarrt faktum i många muslimska länder."---

"Och de tre är långt ifrån ensamma. I dag råder dödsstraff för apostasi, att lämna en religion, i ett dussin muslimska länder. I ytterligare en handfull riskerar man andra straff för ”brottet” – som rimligtvis inte kan vara ett brott eftersom gudstro är individens ensak och inte statens.
Men avhoppare från islam riskerar straff inte bara i muslimska länder. Alltför ofta kommer rapporter om konvertiter i väst som utsätts för hård press, både av sina gamla landsmän – till och med på flyktingförläggningar – och från ursprungsländerna, där avhopparnas släktingar kan hotas och förföljas. Ett helt oacceptabelt fenomen som även förekommer i Sverige.
Med tanke på hur många människor som lever under stränga hot bara för att de vill kritisera en religion, eller lämna den, kunde man tänka sig att den svenska regeringen gärna uppmärksammar deras situation. Men på detta område har vi kunnat notera ytterligare fyra bortkastade år med regeringen Löfven."---

"Förtryck sker i de flesta religioners namn, men det oförsonliga förföljandet av konvertiter, liksom reflexen att möta kritik och satir med våld, är i dag främst ett problem i mer eller mindre totalitära muslimska stater."---

https://www.dn.se/ledare/pinsam-svensk-tystnad-om-det-religiosa-fortrycket/

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-10-22 08:31 #1 av: Hayabusa

Sjukt...

Anmäl
2018-10-22 09:38 #2 av: Jimmy.L

Sjukt är bara förnamnet. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-10-31 10:35 #3 av: Göstage

#0 Frisläppt men inte fri...

"Asia Bibi, 47, anklagades för att ha förolämpat profeten Mohammed.För detta dömdes hon till döden och har suttit åtta år i fängelse.

Men Pakistans Högsta domstol har just beslutat att släppa henne fri. Protester har brutit ut och nu väntas Asia och hennes familj fly landet."---

https://www.expressen.se/nyheter/kristna-asia-frias-efter-dodsstraffet-/

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-10-31 10:52 #4 av: Göstage

I Europa nöjer vi oss (ännu så länge?) med att döma till böter för att "riskera den religiösa freden " eller fälla för hets mot folkgrupp gör den som förolämpar profeten Mohammed.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-03 14:46 #5 av: Göstage

Lätt att i vårt sekulariserade land glömma att det även kan vara förenat med livsfara att vara ateist i vissa länder.

"För första gången rangordnas världens länder baserat på hur diskriminering av ateister, humanister och icke-religiösa hanteras – en diskriminering som det sällan talas om. Sekulära Sverige hamnar på en elfte plats från toppen.
Betyget för Sverige dras ned av att det finns ett statsstöd för trossamfund som inte ges till icke-religiösa organisationer."--- 

"- Generellt sett är det viktigaste att komma ihåg hur farligt det är att vara ateist i väldigt många länder. De här personerna har sällan någon chans att organisera sig över huvud taget, mindre än till och med religiösa minoriteter. Vi har ganska liten förståelse för att det här är ett så stort problem i världen, säger Anna Bergström."--- 

"I topp ligger Belgien, Nederländerna och Taiwan.
I botten finns länder som Afghanistan, Iran och Saudiarabien. Gemensamt för dem är att lagstiftningen i stort eller helt bygger på religionen, att religiös indoktrinering genomsyrar skolsystemet, och att kritik eller förnekelse av religionen är förbjuden och till och med belagd med dödsstraff.
Även det totalitära Nordkorea återfinns i bottenligan."---

TT

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-03 18:26 #6 av: Novachan

#5 Mycket bra att detta lyfts. Tror mycket tas för givet men i själva verket inte är som man tror, både i Sverige och utomlands.

Anmäl
2018-11-03 19:55 #7 av: Göstage

#3 Dessvärre är inte blasfemihärvan avslutat ännu...

"Maken till den kristna pakistanska kvinna som tidigare i veckan frikändes från brottet hädelse och därmed undkom dödstraff är orolig för sin hustrus säkerhet. Och kvinnans advokat har flytt Pakistan efter att ha hotats livet.
Asia Bibi dömdes till döden 2010 för hädelse eller blasfemi som brottet också kallas. I onsdags frikändes Asia Bibi till slut och försattes på fri fot.
Men frikännandet drog i gång en våg av protester från ultra-reaktionära islamister som mer eller mindre förlamade Pakistan fram till fredags då en överenskommelse träffades med islamistpartiet Tehreek-e-Labbaik som bland annat innebär att Bibi inte tillåts lämna landet. I avtalet förklarade regeringen också att man inte kommer att motsätta sig att den frikännande domen överklagas."---

"Asia Bibis make Ashiq Masih säger att domstolen var "mycket modig" som frikände hans fru men betonar samtidigt att regeringen aldrig borde ha givit vika för dem som protesterade mot frikännandet.
– Situationen är just nu väldigt farlig för oss. Vi har ingets säkerhetsskydd, säger Masis i en intervju med tysk radio."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/9m1aaE/hot-tvingar-hadelsefrikand-kvinna-gomma-sig

Om Pakistan stödde Sveriges plats i säkerhetsrådet lär det inte höras ett knyst från svenskt håll...

#6 Sverige har inte brytt sig om katoliken Asia Bibi, så risken är nog tyvärr stor att de struntar i ateister också. Ledsen

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-11 22:52 #8 av: Göstage

#0 Italien har erbjudit Asia Bibi asyl. Från svenskt håll hörs dock ingenting - inte ens ett fördömande av behandlingen av henne.

https://nyheteridag.se/kristen-kvinna-frias-for-hadelsebrott-muslimer-kraver-att-hon-hangs/

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-12 09:42 #9 av: Hayabusa

#8 Galet att någon kan bli dömd till döden för en dylik bagatell. Att ens så många blir upprörda är nästan ännu sjukare.

PS Upprörda av vad kvinna sa om en religiös gubbe... 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.