Politiska grupper

Att spotta på demokratin

2018-11-16 09:05 #0 av: Göstage

Faw Azzat, medlem i Moderaterna Stockholm och Edward Nordén (MED) vice ordförande Medborgerlig Samling Skåne, uppmärksammar på GP debatt de särintressen som odlats och nått framgång i årets valrörelse, till exempel genom "svensk" valrörelse på utländsk botten.

"Inför det senaste valet har det förekommit fenomen som är av en karaktär vi inte är vana vid i Sverige. Det har sin grund i att enskilda etniska eller religiösa bakgrunder ses som, och behandlas som, hela väljargrupper, via landsmän eller politiker med samma etniska bakgrund.

Detta är en mycket bekymmersam väg i direkt kollision med en sund, fungerande demokrati. Att flera partier har accepterat grupper med extrema åsikter är ett accelererande skeende som kan bli väldigt problematiskt.
Inför valet har valkampanjer på sina håll bedrivits genom helt andra länder. Valkampanjer har ibland gjorts uteslutande på ett språk som övriga svenska väljare inte förstår. Budskap har förts ut via religiösa församlingar där det förkunnas vad man bör rösta på baserat på religiös eller etnisk bakgrund (Expressen, 2018)."---

 "Får människor sin enda röst såld av en religiös företrädare i kohandel med ett politiskt parti så faller dess värde och betydelse. Det har överhuvudtaget inget gemensamt med den demokratiska tanken där man röstar efter idéer och ideologi i ett land där man vill överbrygga kön, hudfärg och religion. Det har inte heller någonting gemensamt med integrationstanken."---

http://www.gp.se/debatt/etniska-företrädare-devalverar-demokratin-1.10815794

Fast särskilt ny är ju inte företeelsen - Socialdemokraterna började med "kohandeln" redan på 1990-talet. Och i flera av de nu så fördömande partierna har det visat sig att särintressena tagit sig ända in i själva kärnan i partiapparaten. Ändå står de där fina i kanten och talar så högtravande om "demokrati" och vägrar att respektera den dryga miljon landsmän som röstat på ett parti som företrädare  för starka intressen i de etablerade partierna vill blockera till varje pris.

Läs gärna https://ledarsidorna.se/2017/02/statsministern-och-det-muslimska-brodraskapet/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-16 09:13 #1 av: Hayabusa

Så är det...valrörelser med alternativa spelregler. Kulturella skillnader splittrar kollektivet.

Anmäl
2018-11-16 09:15 #2 av: Jimmy.L

Ja dom viker sig för att få röster. Kohandel, ge oss röster även dom går mot våra värderingar. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-11-16 09:20 #3 av: Göstage

Och eftersom det "far" gör är det rätta så faller även småfolket in i samma trall i försöken till tystande av oliktänkande. Allt går igen, från EU till regering till lärosätena och hela vägen ner till tystandekulturens springschasar... 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-11 18:33 #4 av: Göstage

Svekdebatten efter Annie Lööfs besked att man är beredd att släppa igenom Löfven för ännu en mandatperiod är inte nådig från borgerligt håll. Ann Heberlein är inte någon av de mest upprörda i kören, men besvikelsen är uppenbar:

"Uppgörelsen är ett oerhört svek mot väljarna som gav i alla fall ett tydligt besked i valet 2018: VI vill inte ha fyra år till med en regering ledd av Löfven. De som lade sina röster på C och L gjorde det mot ett löfte om att Löfven skulle bort. Knappt ett halvår senare är alla löften glömda och Lööf och Björklund spottar sina väljare i ansiktet för att kapa åt sig en smula av makten."---

https://annheberlein.com/2019/01/11/sa-dog-den-svenska-liberalismen/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-14 14:43 #5 av: Göstage

Peter Santesson, opinionschef på Demoskop betraktar det politiska taskspeleriet:

"---förnedring verkar ha blivit centralt i svensk politik.

Att V nu får en släng av sin egen slev kan roa sverigedemokrater. Det livar upp med ombytta roller. Men att det här otyget i svensk politik växer i omfattning är sorgligt. I den här behandlingen av Vänsterpartiet eller, som det annars brukar gälla, Sverigedemokraterna, riktas udden mot en politisk gruppering, inte mot politikens innehåll. En grupp ska kategoriskt ställas utanför den politiska processen, helt oavsett vad den har att säga.

"Nej då, vi vänder oss mot Sverigedemokraterna som parti, inte mot deras väljare", är en återkommande replik. (Dags för Vänsterpartiet nu.) Pytt, som om det skulle vara möjligt att klyva hårstrået på det sättet. Att på förhand och av princip vägra att befatta sig med de valda företrädarna för en grupp är naturligtvis en grov förolämpning av gruppen som helhet och kommer inte att uppfattas på något annat sätt. Det är en tämligen universell fientlig signal, vågar jag påstå. Om bitterhet och fientlighet då jäser i breda politiska grupper som behandlas som orena (nu närmar vi oss tydligen en fjärdedel av väljarkåren) är det inte alls förvånande.

Den politiska kulturen är en av huvudorsakerna till dagens många låsningar, och ingenting tyder på att den är i avtagande."

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/fornedring-har-blivit-centralt-i-svensk-politik-25657

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-17 12:38 #6 av: Göstage

"We live in a political world
Courage is a thing of the past"

Bob Dylan

Notan är löpande, men den första avstämningen är gjord.

"Att det tagit mer än fyra månader sedan valet verkar ha satt sina spår och ser ut att ha skadat svenskarnas förtroende för politikerna. Det visar en undersökning som Novus har gjort på uppdrag av SVT Nyheter.
I undersökningen som gjordes onsdagen den 16 januari säger sig 70 procent ha antingen minskat- eller kraftigt minskat förtroende för politiker.

– Det låga förtroendet är uppseendeväckande men inte helt oväntat. Det har pågått en förtroendekris ganska länge. Den höga väljarrörligheten som vi haft de senaste mandatperioderna och att SD ökat så pass kraftigt, det är ett tecken på ett minskat förtroende för det politiska systemet, säger Novus vd Torbjörn Sjöström."---

"Bland de som röstat på Sverigedemokraterna uppger 93 procent att de har antingen minskat- eller kraftigt minskat förtroende för politikerna.

– De tycker sig ha fått ett bevis för att demokratin inte fungerar. De är det tredje största partiet men har blivit helt utmanövrerade. SD:s väljare tycker inte att de är antidemokratiska, tvärtom anser de att det är de som är utsatta för antidemokrati, säger Torbjörn Sjöström.
– Nu bekräftas ett redan lågt förtroende och cementeras på en ny lägre nivå."----

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fortroendet-for-politiker-rasar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-17 12:47 #7 av: eskils

"”Avtal ska anses vara ogiltigt om det är uppenbart att endera avtalsparten förfarit svikligt. Det är just det som Annie Lööf gjort”, skriver 19-åriga Josefin Wicklund, som sitter i styrelsen för Moderat skolungdom i Stockholm."

"Men Annie Lööfs löftesbrott är av exceptionellt grov karaktär. Om man som Annie Lööf, svikligen förlett sina väljare, bör Centerpartiets väljare få en chans att välja om."

"Annie Lööf har brutit mot en av de viktigare rättsprinciper vi har i vårt svenska samhälle – pacta sunt servanda. Det bör leda till konsekvenser från rättstaten."

https://www.svt.se/opinion/en-rost-pa-centern-var-alltsa-en-rost-pa-stefan-lofven

Avtal skall hållas och politiker skall vara ett föredöme!


Anmäl
2019-01-17 13:06 #8 av: eskils

Många är upprörda över den nya regeringsbildningen:

"Vi ska inte behöva utstå den politiken efter att 60 procent av svenska folket har sagt nej till socialism”, säger Johan Staël von Holstein."

"Det enda positiva med det här är att Löfven har visat sitt rätta ansikte och sin totala maktfullkomlighet."

https://www.svt.se/opinion/detta-ar-ett-kraftigt-svek-mot-hela-svenska-folket


Anmäl
2019-01-23 08:51 #9 av: Göstage

Det låga förtroendet för politikerna efter valet är givetvis ett tydligt uttryck för känslan av att valutgången blivit en transformer- något som mekats ihop till något vi inte fått vara med och skapa.  Malcom Kyeyune i Dagens Samhälle funderar:

"Det tycks dock som om företeelsen ”malicious compliance”, att följa order och föreskrifter i strid mot andemeningen i det sagda, blir vanligare och vanligare i våra demokratier i väst.

Den nya regeringen är självklart elefanten i rummet: efter ett kvartal av bråk fick vi till slut en regering som i princip ingen röstade för. Socialdemokraterna ska genomföra en politik få, om ens några socialdemokratiska väljare, ville ha och det med stöd av partier som gick till val på att absolut inte ge stöd till en socialdemokratisk regering."---

"Man kan tycka att denna sorts politiska hantverk är smart, och i någon bemärkelse är det säkert det. Men det är också något som på sikt hotar att rasera demokratin. Varför ska någon annan respektera själen i våra demokratiska institutioner, när de som får sin makt och sina löner tack vare dem inte längre gör det?"---

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/demokratin-en-maskin-som-behover-underhall-25790

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-23 09:15 #10 av: Hayabusa

#9 Kloka ord. 

Anmäl
2019-03-06 07:52 #11 av: Göstage

Svenskarnas tilltro till demokratin, och känslan av delaktighet i den vacklar, visar en ny Novus-undersökning."---

"59 procent av de tillfrågade anser att demokratin i Sverige försvagats under de senaste fem till tio åren. 28 procent ser den som oförändrad, och bara 6 procent anser att den stärkts."---

"Även känslan av egen delaktighet är låg. 20 procent känner sig inte alls delaktiga, och 36 lite delaktiga. Endast 9 procent känner sig mycket delaktiga, och 31 procent ganska delaktiga."---

TT

Efter den senaste valrörelsen är det inte konstigt om vår tilltro till demokratin vacklar. " Alla måste få känna att deras deltagande och deras röst behövs", som det sägs i artikeln. 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-06 14:03 #12 av: Göstage

Ann Heberlein kommenterar demokratigallupen:

"Vad vi behöver är politiker som lyssnar på oss, som företräder våra intressen och för en politik som är bra för Sverige och dess invånare. Kanske är det låga förtroendet för demokratin inte så förvånande. Jag undrar ofta om politiker har någon som helst kontakt med sina väljare. Många politiker tycks hämta sin världsbild och sin idé om ”folkviljan” snarare genom att ta del av vad ledarskribenter och kulturjournalister anser än vad folk utanför media tycker. I fråga efter fråga fattar politiker beslut som går på tvärs med folkets uttalade vilja."--- 

"Vad händer med förtroendet mellan folket och de folkvalda när de som valts av folket för att företräda deras vilja i fråga efter fråga väljer att gå på tvärs med just folkviljan? Vad betyder grundlagens påstående att ”all offentlig makt utgår ifrån folket” när människor upplever att de som har makt att fatta beslut inte lyssnar? Det skadar naturligtvis förtroendet mellan politiker och medborgare när politiker upprepade gånger väljer att gå på minoritetens linje."--- 

"Min, kanske illvilliga, tolkning är att alldeles för många politiker lyssnat alldeles för mycket på diverse opinionsbildare och högljudda intressegrupper. De har låtit sig styras av ängslighet och rädsla för att få ”dålig publicitet” snarare än av en genuin vilja att fatta rimliga, välunderbyggda beslut."---

https://annheberlein.com/2019/03/06/vem-ska-man-tro-pa-tilliten-till-demokratin-sjunker/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-06 14:47 #13 av: Jimmy.L

Löfven var ju tydlig med att han vill hålla SD borta samt vara statsminister till vilket pris som helst.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-05-02 19:20 #14 av: Göstage

Många tar idag avstånd från Löfvens grova brunsmetande i förstamajanförandet, bland annat Linda Nordlund i Expressen:

”Det var både osmakligt och osakligt av statsministern att utmåla hela oppositionen som ett hot mot demokratin."---

"Påhoppet var däremot inte oväntat. Vad har Löfven kvar att elda sina massor med, om han inte får varna för ett konservativt block med M, KD och SD? Brunsmetandet är kittet som håller ihop dagens socialdemokrati."--- 

"När Socialdemokraterna inte kan ena partiet kring sakfrågorna, blir motståndet mot SD den lägereld som finns kvar. ”Januariöverenskommelsen är inte bra – men den är bättre än en M-KD-regering” tycks vara mantrat. För att driva hem poängen måste man göra Ulf Kristersson till Antikrist. 

Brunmålandet fyller även en annan funktion: Att göra det politiska priset så högt som möjligt för C och L, om de skulle vilja gå tillbaka till alliansen."--- 

https://www.expressen.se/ledare/linda-nordlund/brunsmetandet-ar-det-enda-som-haller-ihop-s/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-02 20:23 #15 av: Jimmy.L

Ja han är desperat nu.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-05-13 09:01 #16 av: Göstage

"Demagogi är att argumentera utifrån slående men osakliga argument. Demagoger använder demagogi som en strategi att skaffa makt och inflytande genom att appellera till folks känslor och fördomar, vanligen genom användande av kraftfull retorik och propaganda", förklarar Wikipedia. Gunnar Hökmark verkar ha hittat ett typexempel på en demagog.  

"Stefan Löfven har vid återkommande tillfällen framhållit att Sverige vid ett regeringsskifte öppnar dörren för fascism och extremism. Det är att förtala hela vårt samhälle. Sverige är inte ett land på gränsen till fascism och man ska vara varsam med att sätta den bilden av Sverige internationellt. Sådant språkbruk bidrar till att försvaga vår demokrati och sudda ut bilden av vad fascism och nazism är. Samtidigt öppnar det upp för regimer som vill underminera vår suveränitet att göra just det, med hänvisning till hot om fascism.

Sverige kan inte ha en statsminister som underkänner oppositionens demokratiska legitimitet genom att hitta på anklagelser om en extremism hos andra, som innebär att han sätter en bild av att Sverige är ett land på tröskeln till fascism. Vi kan heller inte ha en statsminister som är tyst inför antisemitiska krafter på den egna bakgården och som tillåter antisemiter att vara medlemmar i det egna partiet. Då suddar han ut den gräns som aldrig får förloras.

Kan Stefan Löfven inte hålla rent mot antisemitism i det egna partiet och kan han inte skilja nazism, fascism och extremism från demokratisk opposition är han i en djupare bemärkelse olämplig som statsminister."

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/lofvens-sprakbruk-forsvagar-demokratin-27557

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-24 15:08 #17 av: Göstage

#14ff Löfven uppgav vid en pressträff i Malmö idag att han vill "kroka arm med Moderaterna och andra demokratiska partier och samarbeta i arbetet mot antisemitism".
http://www.ystadsallehanda.se/nyheter/kristersson-till-s-gor-upp-med-antisemitismen/

För tre veckor sedan lät det annorlunda om det där med "demokratiska partier"...

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/g7d849/stefan-lofven-attackerade-moderaterna-i-forsta-maj-tal

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-24 15:21 #18 av: Jimmy.L

Han är så förvirrad. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-05-24 16:16 #19 av: Göstage

#18 Minst sagt! Galen

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-24 16:39 #20 av: Jimmy.L

#19 Och han fortsätter med grodorna.

https://www.expressen.se/nyheter/eu-valet-2019/lofven-jag-har-aldrig-sagt-att-sd-inte-ska-ha-ett-inflytande/

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-08-19 09:54 #21 av: Göstage

Richard Sörman på DGS noterar att människor som tidigare velat utestänga meningsmotståndare från att delta i den politiska debatten och det offentliga samtalet nu klagar över den råa tonen i debatten när de får ligga som de bäddat.

"För vad det handlar om är att motståndet mot det tidigare så dominerande vänsterperspektivet nu drivs med ett mycket större självförtroende. Människor vågar säga vad de tycker och de vågar visa att de är arga. Humor och satir har dessutom blivit ett effektivt vapen mot en världsbild vars absurditet nästan dagligen firar nya triumfer. Vänstern möter motstånd, den möter ilska, och den möter humor och satir. Det känns inte bra!"---

"Och därför börjar man nu klaga över debattklimatet. Det är nämligen obehagligt när människor säger emot. Det är obehagligt när andra påstår att man har fel. Och det är framför allt obehagligt när man börjar ana att motståndarna kanske har rätt. Så vad ska göra man när man håller på att förlora? Jo man försöker prata sig ur situationen, eller man kanske försöker prata för att motståndarna ska se att vi egentligen vill samma sak. För vi måste ju hålla ihop landet, eller hur?"---

"Talar man om för välmenande människor som offrar tid och pengar för att rädda sitt land att de är blåbruna fascister som står på fel sida av historien kan man inte räkna med att de kommer ha så stor lust att diskutera lugnt och sakligt den dag de känner att de äntligen får komma till tals.
Men visst. Vi talar gärna. Men tro inte att vi inte tänker tala om för er vad vi tycker om det ni har gjort mot vårt land."

https://detgodasamhallet.com/2019/08/19/richard-sorman-nar-vanstern-forlorar-vill-den-plotsligt-diskutera/#more-18139

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.