Samhället idag

Den svenska kulturförnekelsen

2018-12-22 08:06 #0 av: Göstage

Hamid Zafir, rektorn som har en gästledarspalt i GP, skriver idag om hur ideella krafter, främst pensionärsföreningar, förr på eget initiativ förmedlade våra traditioner till invandrarbarn med Luciatåg och dans kring gran och midsommarstång. Men den tiden är förbi nu, konstaterar Zafir, som säger att i "kulturlotsarnas" frånvaro måste skolan ta på sig rollen som kulturförmedlare.

Det får mig  att fundera lite över varför de frivilliga krafterna försvann. Javisst, pensionärerna har dött undan, men den styrkan fylls ju på, och idag finns det väl mer och friskare pensionärer som hade kunnat ta över. Nej, det som fått idealisterna att tappa sugen är nog snarare det förakt mot våra svenska traditioner som finns, inte så mycket från nykomlingar som bland vissa ursvenskar, som inte missar ett tillfälle att nedvärdera våra kulturyttringar och ständigt påminner om att dessa kan ha rötter på annat håll. Hur kul kan det ha varit att ständigt möta det föraktet för de som ville dela med sig och de som var beredda att lyssna och lära?

Idag sjunger barn som inte är födda i vårt land med tindrande ögon Luciasången i Hamid Zafirs skola i Biskopsgården utan att vi fått vetskap om det - om han själv inte berättat. 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-23 09:47 #1 av: Göstage

Importerad kultur som vi däremot kan ta som vår egen, enligt PK-synsätt:

"I gängkrigets Stockholm odlar förebilderna polishat, vapen- och narkotikaromantik i hiphop-musik som spelats miljontals gånger på Spotify.

Bakom fasaden finns verkligheten:
Rinkebyrapparna Yasin Byn och Jaffar Byn som dömts till långa fängelsestraff för vapenbrott – och nu sörjer sina fem ihjälskjutna vänner.
Och rapparen från Dalen som sitter häktad för grovt vapenbrott. När han avslöjades fanns både mannen som i helgen mördades i Dalen och den misstänkte för mordet i bilen."---

"Amir Rostami forskar om kriminella gäng och har en bakgrund som kriminalkommissarie."---
"– Symboler har en central del i social organisering och musik är en form av symbol, konstaterar han.

– Det är bland de mjuka elementen som talar till känslor, som ramar in de subkulturella ramarna. Man försöker skapa sig en egen identitet och som allt annat sneglar man på USA där just gangsterrappen varit stark kopplad till kriminalitet.
– Den ena bygger den andra. För att vara etablerad gangsterrappare så måste du ligga nära "verkligheten" och när du fått status så närmar sig de andra dig för att få ta del av uppmärksamheten."---

https://www.expressen.se/kronikorer/fredrik-sjoshult/de-hyllar-vald-och-vapen-far-miljoner-lyssningar/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-23 12:49 #2 av: Hayabusa

#1 Identitetspolitik. Finns klara likheter med gängkulturen i USA (som nämns i artikeln). Googla på "Straight outta Compton" t ex. 

Att pensionärer inte längre fungerar som "lotsar" kan ju även bero på att uppgiften blir övermäktig. Det är skillnad på att lotsa in 10 pers vart 5:e år än 100-tals varje år.

Anmäl
2018-12-24 08:51 #3 av: Göstage

"Efter starka reaktioner från tittare ber TV4 om ursäkt för ett spex om Jesu födelse som framfördes i Bingolottos uppesittarkväll.
- Jag kan ha förståelse för tittarnas reaktioner och jag kan bara beklaga att det blev som det blev, säger Gustav Carlsson, exekutiv producent på TV4, till Expressen."---

TT

Jag spelar varken Bingolotto eller är religiöst lagd, men jag funderar över vad som hade hänt om man kört något liknande om Mohammed t.ex. i samband med Ramadan. Då hade förmodligen huvuden rullat - kanske bokstavligen... 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-24 09:10 #4 av: Jimmy.L

#3 Utrymning av TV4 efter bombhot ä säkert troligt.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Anmäl
2018-12-24 21:49 #5 av: Göstage

"Pensionären Anders Svensson är den nya kulturkompisen som guidar människor från olika länder till Storgöteborgs pärlor.

– Integration är den viktigaste frågan vi har och jag gör hellre det här än att spela golf eller bo i Spanien halva året, säger han."---

GP: "Kulturkompisar ger nyanlända en inblick i svensk kultur" (betalspärrad)

Trevligt initiativ, men som nog inte är populärt i PK-kretsar. Anders borde givetvis ha bett att få ta del av de nyanländas kultur i första hand...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-25 15:39 #6 av: Göstage

"Vid varje högtid tycks de återkomma, utsagorna om att svenska traditioner inget med Sverige har att göra. Att traditioner har tagit intryck av en rad kulturer gör dem däremot inte osvenska", skriver Thomas Gür, skribent och företagare, på GP:s ledarsida.

"Några veckor före jul utlyste varuhuskedjan Åhléns en auktion i reklamsyfte, där vinsten var en, som det sades, unik väggbonad. Den bonaden berättade att: ”En riktig svensk jul har tysk gran, holländskt saffransbröd och turkisk tomte”.
Såväl påståendena i bonaden som introduktionen av dem med utsagan att den svenska julen skulle vara en myt, väckte berättigad och förmodligen också avsedd uppmärksamhet, men uppenbarligen även så negativa reaktioner, att två timmar senare hade den andra raden ändrats till: ”Unik bonad som hyllar den svenska julen med dess mångfald.”

Nu hade påståendet vänts till sin motsats. Från att den svenska julen var en myt, så sades den existera på riktigt och dessutom vara präglad av mångfald.
Men tydligen ansågs inte heller denna utsaga vara nöjaktig. Kort därefter ändrades den andra raden än en gång: ”Unik bonad som hyllar All Möjlig Jul och dess mångfald.”

Det finns några aspekter av den här historien som förtjänar att noteras."---
"Den tredje och viktigaste aspekten på Åhléns bonad är viljan att provocera, genom påståendet att den svenska julen, dess traditioner och några av dess i den allmänna uppfattningen väsentligaste element – gran, lussebulle, tomte – egentligen inte alls är svenska till ursprunget.

Provokationen är framgångsrik (den har ju fått människor att reagera och även mig att författa denna text). Men dess framgång bygger på en uppenbar osanning, och inte på något avslöjande om julens egentliga väsen – och här syftar jag inte på den ”enkla” osanningen att tomten skulle vara turk."---

"Viljan att ständigt återkomma till att det ”egentligen” inte finns en svensk tradition, utan att allt i själva verket är hämtat från utlandet, är sig en karakteristisk svensk kulturell egenskap."--- 

http://www.gp.se/ledare/myten-om-den-osvenska-julen-1.11841172

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-26 09:05 #7 av: Göstage

"Traditioner är viktiga. Tillsammans med kulturarvet och värderingarna bildar de ett oumbärligt kitt som binder samman samhället", skriver Hanna-Karin Grensman på Smedjan, och hon förstår att människor som uppskattar traditioner känner sig berövade på en arvedel samtidigt som kulturförnekarna andas morgonluft. 

"För hur ska man annars tolka uttalanden om att det inte finns någon inhemsk svensk kultur, eller att bara barbariet är ursvenskt? Att Alex Schulman hoppas på förbud mot luciatåg? Försmädliga påståenden om den svenska julen som myt, ty: ”En riktig svensk jul har tysk julgran, holländskt saffransbröd och turkisk tomte”?

Jag antar att syftet är gott, men att påstå att det inte finns svensk kultur eller svenska traditioner är inte bara falskt och historielöst, det är att beröva människor den kontinuitet, trygghet och gemenskap som traditionerna skapar. Det är att förneka människor en förbindelselänk till tidigare generationer, sin historia och sin kultur, något som är nog så viktigt i en snabbt föränderlig värld. Ironiskt nog tar det också ifrån människor från andra kulturer möjligheten till inkludering, för utan kultur och traditioner finns det inget att bli inkluderad i.

Att inte erkänna traditionens betydelse, att förneka eller förminska den, är därför en lika extrem som skadlig hållning. Den som trots det framhärdar är inte bara okunnig, utan har förlorat sin moraliska kompass likväl som sitt omdöme."

https://timbro.se/smedjan/utan-traditioner-ar-julafton-en-vanlig-javla-mandag/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-27 10:37 #8 av: Göstage

Ebba Busch Thor utpekar på Aftonbladet debatt "myndighetsvänstern" som ansvariga för den svenska kulturförnekelsen.

 "Men det är inte invandrarna som blåser till strid mot svenska traditioner och begrepp, utan snarare en akademisk myndighetsvänster som aldrig gillat traditioner och gärna använder invandringen som ursäkt för att få bort dem.

Denna myndighetsvänster gör både gamla och nya svenskar, och även integrationen, en otjänst. För om våra traditioner städas undan kommer nya invånare inte att kunna upptäcka dem, och därmed inte ha något att fira tillsammans med sina nya landsmän. Sverige måste lära sig göra vad svenskarna redan gör, nämligen bjuda gäster på husesyn.
Ett land utan traditioner är ett tomt och tråkigt land."

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/5V7e06/jo-det-finns-visst-svenska-traditioner

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-27 11:08 #9 av: LBB

Men ärligt talat, hur många genuint svenska traditioner har vi egentligen.

Jul o vintersolstånd har ju firats i alla tider i de flesta länder, samma sak midsommar/sommarsolståndet.  Påsk firas av alla kristna + Judiska folkgrupper.

Folkdräkter har de flesta folken i Europa, som högtidsdräkter

Raggare, ja den företeelsen är väl tämligen nordisk

Men det är ju just den blandningen som gör att de flesta av oss tycker om de internationella traditionerna. Aktuellt just nu är väl Tyska julgranar katolska/amerikanska tomtar, kryddat vin och så vidare Skämtar

Anmäl
2018-12-27 19:19 #10 av: Novachan

#9 Hur många fler traditioner har andra länder som också firar de vi firar fast på deras sätt? Även om vi firar för ungefär samma saker så firar vi dem ofta på olika sätt, olika versioner, och det är väl det som särskiljer traditioner från varandra?

Lucia firar väl inte alla som också firar Jul? Eller advent?  Valborg?

Alla käkar väl inte kräftskiva, men det är väl en form av tradition det med? - känner ej till högtid som hör ihop med det, hur länge svenskar har haft kräftskivor eller om det har någon form av ursprung från annat land

Räknas vårt studentfirande som en tradition? och hur unik är den jämfört med andras?

Anmäl
2018-12-27 19:38 #11 av: Jimmy.L

#9

  • Vasaloppet? 
  • Surströmmingspremiär?
  • Gustav Adolfsbakelse?
  • Semledagen?

Nog finns det väl traditioner i Sverige som inte firas i andra länder?

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Anmäl
2018-12-27 19:44 #12 av: LBB

#10  Lucia är ett katolskt helgon som förutom i Sverige firas bla på Sicilien. Så det är en kristen högtid och alla kristna firar jul så...

Advent firas i hela den kristna världen. Som upptakt till Julfirandet Ordet advent betyder ankomst och , just det advent bär vittne om "barnets" ankomst ( Jesusbarnet)

Valborgsfirandet kommer från Tyskland där man sedan 1400talet firar Sankta Walpurgis.

Kräftor äts i många länder, vårt sätt att äta sker främst i Sverige , Finland.

Och, du får ursäkta, men studenter har i alla länder gillat att festa så Skämtar Så att hitta exklusiva svenska traditioner är rätt svårt, lättare är att hitta svenska varianter av internationella traditioner.

Anmäl
2018-12-27 20:02 #13 av: Novachan

#12 Ja det var det jag sa (eller menade). Det finns unika traditioner i alla länder, i vissa fler och andra färre, och även om vi firar egentligen samma så firar vi dem på olika sätt.

Jag vet att flera traditioner har kristna, och andra religiösa knytningar, men alla firar inte alla - vilket var det jag ville komma med. T.ex Jag vet mycket väl att Lucia inte firas bara i Sverige men att det inte firas i alla länder med större anknytning till kristendom.  Kräftor är mat som äts i flera länder men Sverige gör en större grej av det - jag vet inte hur Finland firar men jag vet också att de har kräftskivor.

Med studentfirandet syftar jag på t.ex. studentmössor, "flakparad", vit klädsel. Festandet är givet, men fester kan se väldigt olika ut i olika länder.

Anmäl
2018-12-27 21:02 #14 av: Göstage

#12 Våra traditioner bildas ju av en smältdegel av såväl inhemskt nedärvda seder och traditioner, som många förståndiga tyckare redan framfört. Varför skulle till exempel julen nödvändigtvis vara ett komplett svenskt paket av gran, gröt, lutfisk, tomte och jag vet inte allt? Den är ju i sina beståndsdelar produkter ur vårt lands historia, bildat av arv från olika håll, valloner, finnar, tyskar och som formats till något som vi i dess helhet känner oss familjära med. Vad är det för fel eller konstigt med det? Slutprodukten har ju bevisligen blivit en inhemsk tradition! Som det heter på Nordiska museets hemsida: "När vi höjer våra ölglas och önskar varandra God jul är det en obruten tradition ända från hednisk tid, även om det då var dryckeshorn som lyftes. Många av våra jultraditioner är en förening av gamla svenska traditioner blandade med inslag från främmande land." 

Sedan finns det då de  som nödvändigtvis vill förringa det eller snobba med sin framgooglade bildning, och det kan de väl få göra om de känner för det. Men hur vet vi då till exempel  att traditionen med Walpurgis (Valborg) faktiskt har sitt ursprung i Tyskland? Själv skall hon enligt traditionen (och samma Google)  ha varit född i England och  brasorna för att jaga bort häxorna fick tyskarna från den keltiska tron. Vill man härleda traditioner så kan man tvingas gå ännu längre tillbaka till dess man plötsligt står på en dimmig hed där det varken finns svenskt eller tyskt eller någon annan nu existerande nation.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-27 21:07 #15 av: Hayabusa

Det finns få eller inga länder i världen som är "totalt unika". Alla kulturer har haft någon form av inbördes påverkan, mer eller mindre. Att det finns små, men ändock viktiga skillnader länder emellan är ett faktum. Hur många invandrare (till Sverige), oavsett etnicitet, upptäcker inte dessa skillnader som är lite svåra att förstå sig på? Alla, skulle jag tro. Är det någon som invandrar till Sverige och med förvåning upptäcker att precis allt är som hemma? Nej.

Kulturförnekelsen har en agenda som går ut på något i stil med...

A - Jaha, så du tycker att kultur X är "konstig" ???

B- Ja, det finns saker i kultur X som jag tycker är svåra att begripa.

A- Jaså, då ska jag tala om för dig att som svensk har du INGEN egen kultur! Du ska vara glad & tacksam över att kultur X har kommit till vårt färglösa & unkna land. Nu ser du till att omfamna kultur X i alla dess former! Den är ÄKTA!

B - Förlåt...

A- Tig!

Anmäl
2018-12-29 15:22 #16 av: Göstage
Aftonbladet 181229

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/qnl0gg/ebba-busch-thor-sallar-sig-till-nattrollen

Skrärmdump YouTube: strax före slutet på inslaget har ett troll varit  inne och klottrat på Ingrids tavla. 

https://politik.ifokus.se/discussions/561ba0c3ce12c41311003cab-det-finns-ingen-inhemsk-svensk-kultur

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-29 15:30 #17 av: Hayabusa

#16 Någon måste ha smugit en den där symbolen för konservativ & unken nationalism också. Det är alltså den blå/gula tygstycket till höger i bild...

Anmäl
2018-12-30 14:50 #18 av: Göstage

Ebba Busch Thor ger en slutreplik till Ingrid Lomfors i debatten om den svensk kulturen. 

”Jag har aldrig hävdat att det inte finns någon inhemsk svensk kultur”, skriver Ingrid Lomfors i sitt svar på min debattartikel om svenska traditioner.
”Det finns ingen inhemsk svensk kultur” löd en av tre slutsatser på den presentationsbild som Ingrid Lomfors själv visade upp när hon talade på regeringens konferens Sverige tillsammans, den 12 oktober 2015."---

"I sitt tal på Sverige tillsammans uttryckte sig Lomfors lite mer utförligt än på sin presentationsbild. Där hette det i stället att det inte finns ”en enhetlig inhemsk kultur som går tillbaka till urminnes tider.”
Men det har heller ingen hävdat. Faktum är att med en så snäv definition så existerar ingen kultur alls, varken svensk eller annan. Frågan är varför något så självklart som att även vår historia har en början, över huvud taget behövde nämnas."---

  "Det har under lång tid varit vanligt att makthavare spelar ner svenska företeelser i stället för att med stolthet och glädje dela med sig av dem till nya invånare.
Avsikten med min första artikel var att peka på den motsättningen. För som jag skrev i min första artikel: det går inte att integreras om det inte finns något att integreras i."

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/qnljVE/ni-viftar-undan-vara-traditioner-for-latt

Tidigare inlägg i den debatten:
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/5V7e06/jo-det-finns-visst-svenska-traditioner
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/qnl0gg/ebba-busch-thor-sallar-sig-till-nattrollen

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-04 09:04 #19 av: Göstage

Vägen mot det mångkulturella samhället innehåller en del hårnålskurvor.Sven Dahl på ledarplats i GP:

"Hur ska det faktum att Sverige har blivit ett mångkulturellt samhälle vägas mot att en överväldigande majoritet i SOM-institutets mätningar menar att integrationspolitiken bör ha som mål att invandrare ska anpassa sig till svensk kultur och tradition?

Svenska politikers förmåga att konstruktivt förhålla sig till den frågan kan i själva verket vara det som avgör möjligheten att långsiktigt vinna folkligt stöd för en liberal syn på migration."

http://www.gp.se/ledare/det-är-kultur-och-identitet-som-avgör-1.12030597

En "överväldigande majoritet" som alltså talar om anpassning till en  kultur och tradition som ju inte  finns enligt de som tycker sig veta bäst...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-04 09:08 #20 av: Hayabusa

#19 Det är förbluffande att integrationen gått så trögt med tanke på att det inte finns någon kultur eller traditioner att integreras i. 

Anmäl
2019-01-04 18:49 #21 av: LBB

Vi har väl hela tiden varit ett mer eller mindre "mångkulturellt " samhälle Från vikingar som tog hem influenser från Västeuropa, medelhavsområdet och österlandet via den kunskap som valloner och andra bar med sig till dagens etniskt sett mångfacetterade samhälle.  Vad vi däremot inte ska göra är att tvinga folk att anpassa sig till de nya influenserna. Vi ska ta det vi gillar och strunta i resten. Att det hela ska ske inom de lagar o regler vi gemensamt beslutat om här i landet ser jag som en självklarhet 

Anmäl
2019-01-04 19:21 #22 av: Göstage

Jan-Olof Sandgren på Det Goda Samhället påminner om en tid då den svenska kulturen vördades i vänsterkretsar:

"Proggen var nationalistisk, vilket skiljer den från andra nutida vänsterrörelser."--- 

"Nationalismen tog sig skiftande uttryck. Plötsligt blev det coolt att gå på spelmansstämma. Ungdomar kunde sitta runt stearinljus och sjunga Dan Andersson och helt vanliga 20-åringar ertappades med att deklamera Fröding. Det var trendigt med hemstickade vantar. Flickor lärde sig kulning och pojkar klädde sig i murarskjorta. Det populäraste musikbandet hette Kebnekajse."---

https://detgodasamhallet.com/2019/01/03/proggen-ett-nationalistiskt-intermezzo/#more-14401

Sådan var vänstern i min ungdom - idag lyssnar de på  Zara Larsson (som vill bli miljardär innan hon fyller 25) och på gangsterrap. Men Fröding vet de väl inte vem det var...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-04 19:31 #23 av: Göstage

"Svenskarna måste integreras i det nya Sverige, det gamla Sverige kommer inte tillbaka."

Mona Sahlin i P1-morgon i Sveriges Radio P1 den 17 maj 2001, när vägen stakades ut, "och nu sitter vi här och hurrar fast skjortan känns trång" (för att travestera Olle Adolphson, en fin representant för svensk kultur).

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-05 13:13 #24 av: Hayabusa

*

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.