samhället

De gula västarna - skulle det kunna ske i Sverige?

2018-12-02 08:34 #0 av: Göstage

De senaste helgerna har allt våldsammare demonstrationer skett i Paris mot Macron och hans regering, och upploppen har spridit sig  till andra platser i Frankrike.

Men vad ligger bakom de heta känslorna? Ja, Johanna Frändén, Parisstationerad utrikeskorrespondent förklarar det så här i Aftonbladet:

 "Talespersoner beskriver den som ett folkligt uppror från fransk landsbygd och småstäder, där man tröttnat på att prioriteras bort. I orter där industrierna läggs ner och samhällsfunktionerna flyttar till närmsta storstad. Där bensinpriserna höjs samtidigt som jobben försvinner.

Basen i det brokiga initiativet är arbetare och lägre medelklass, grupper som konstaterar att det är alldeles för mycket månad kvar i slutet av lönen."--- 

 "Här står hela västvärldens ledare inför ett knippe svåra ekonomiskpolitiska rättvisefrågor: Är det rimligt att tvinga den franska landsbygden att göra kortsiktiga uppoffringar för långsiktig ekologisk hållbarhet, medan den urbana medelklassen åker på weekendresor som om ingen morgondag fanns?

Hur förklarar man för den europeiska arbetarklassen att de måste bidra till nästa generations välmående när de inte själva har råd att ta bilen till jobbet?
I morgon har nya massiva blockader av de franska vägarna aviserats.
Inget tyder på att vreden mattas av. Inga svar tycks finnas i Elyséepalatset."

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/6nJdWL/gula-vastarna-satter-fingret-pa-problemet

Även om det finns flera orsaker till missnöjet med Macron och fler som vill blåsa under missnöjet där så är det nog som Frändén säger, att liknande folkliga missnöje finns i fler länder. Risken är uppenbar att det kan bli oroligt på andra håll.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-02 08:41 #1 av: Göstage

På Expressen debatt idag finns en insändare från en lantbrukare som anklagar MP för att under de fyra avverkade mandatåren ha pressat på Socialdemokraterna i en landsbygdsnegativ riktning.

"Miljöpartiet har drivit S framför sig de senaste fyra åren, och det har inte varit åt rätt håll. Ge dem inte fler möjligheter att slå undan benen för Sveriges landsbygd, skriver lantbrukaren Per Persson."---

"Jag kan bara beklaga utvecklingen under de senaste fyra åren. Miljöpartiet har drivit Socialdemokraterna framför sig, och det har inte varit åt rätt håll. De rödgröna verkar vilja försvåra allt vad lant- och skogsbruk heter, i stället för att samarbeta med oss för bättre livsmedel och bättre miljö. Få har visat intresse för att skapa mer flexibla regler.

Bland det värsta är att äganderätten hotas. Den rödgröna regeringen började klassa skog med höga naturvärden som nyckelbiotoper. För skogsägaren innebär det kort och gott att skogen blir värdelös och inte kan avverkas. Generationer av hårt arbete går förlorat. Det är en jättesmäll ekonomiskt för en skogsägare som skött sin skog exemplariskt."--- 

"Dieselskatten är fortfarande hög i Sverige, jämfört med många andra EU-länder. Skattenedsättningen är för liten. Det här har de rödgröna inte åtgärdat. Diesel har blivit ett skällsord. Det är synd. Den höga skatten minskar svenskt lantbruks konkurrenskraft och kan leda till ökad import av varor som inte produceras på ett lika miljövänligt sätt."---

"Vi vill bidra till en levande landsbygd, bra mat och en hållbar miljö. Men då måste vi lantbrukare också få rimliga villkor. Nu är det upp till politikerna att visa samma vilja. Jag hoppas att vi inte får en mandatperiod till där fundamentalistiska miljöpartister trycker olika partier framför sig mot Sveriges bönder.

Det allra mest komiska i det hela är att det är upp till Centern. Partiet som säger sig vilja representera landsbygden med sin närodlade politik. Men det finns ju tydligen viktigare frågor för dem, eller kanske egentligen bara en. Att inte driva sin och alliansens politik för landsbygdsnäringens bästa."

Per Persson, lantbrukare och fd C-medlem, Nymö Gård, Kristianstad

https://www.expressen.se/debatt/mps-fundamentalism-hotar-min-forsorjning/

Edit.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-02 09:05 #2 av: Jimmy.L

Det skulle kunna hända här om ekonomin blir försämrad och skatten stiger. 

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-12-02 09:48 #3 av: Novachan

Känns som en tidsfråga, om politikerna inte skärper sig snart

Anmäl
2018-12-02 09:59 #4 av: Göstage

Kommer att bli intressant att se hur de svenska riksdagspartierna formerar sig inför EU-valet, när det i den svenska valrörelsen  blir tal om den beviljade urbana medelklassen som själva lever rätt bekvämt  som Frändén påpekar (#0), samtidigt som man kräver uppoffringar av andra.

Relaterad länk.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-02 11:27 #5 av: LBB

Mitt miljö-förslag

Förbjud alla fordom med explosions motorer i städerna.

Undantag, de "offentliga " transporter o tjänster som måste utföras(polis, brandkår, snöröjning, bussar och så vidare)

Sänk beskattningen på diesel o bensin med 50%

Sänk sedan beskattningen på dieselbilar till samma eller lägre nivå än bensinfordon.  Då får vi kraftigt ner co2 utsläppen. Och kväveoxiden når aldrig de farliga nivåerna på landsbygden.

Städerna har idag bra offentliga färdmedel och bussarna kan man ju öka då biltrafiken i det närmaste försvinner.

Anmäl
2018-12-02 11:29 #6 av: LBB

Transporter inne i städerna kan då initialt ges tillstånd till dessa fordon fasas ut och ersätts med el fordon ( hantverkare, varutransporter etc)

Anmäl
2018-12-02 11:41 #7 av: Jimmy.L

#5 Varför inte utnyttja sjötransporter mer? Se till att använda pråmar och bulk/lastfartyg mer så slipper vi mycket transporter på land.  

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-12-02 12:57 #8 av: kamera0710

Främsta storstadspartiet är väl ändå moderaterna. Titta bara på hur de skrikit i högan sky om förslagen om att utlokalisera en del myndigheter från överhettade storstäder.

Anmäl
2018-12-02 15:39 #9 av: Jimmy.L

Hörde något om att man funderar på undantagstillstånd i Frankrike?

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-12-02 15:55 #10 av: Jimmy.L

Den franska polisen verkar ha en konstig taktik.

Dom ser ut att använda 20-50 poliser i små grupper med tårgas och flashbang. Varför dom inte stänger in folk på en gata som svensk polis brukar göra är lite märkligt istället blir det ju gatustrider kvarter efter kvarter.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-12-03 07:13 #11 av: Göstage

Mer om händelserna i Frankrike, från en annan Frankrikekorre, Chris Forsne, publicerat den 24 november:

https://ledarsidorna.se/2018/11/frankrike-demonstrationerna-i-paris-oppnar-for-en-bekymmersam-utveckling/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-03 07:29 #12 av: Göstage

#11  Och här är en dagsfärsk uppföljning från Forsne, med följande slutkläm:

"Maxime Tandonnet som talade om ett förakt för folket menar också, liksom en rad andra krönikörer, att detta bara är början  på ett långt franskt lidande. Det värsta, menar han och andra med honom, är ett man ser inte ett kapabelt ledarskap någonstans. Frankrike, skriver han och många skulle nog idag kunna byta ut detta mot ”Sverige”, har inte längre några ledare, inte längre några partier. Inte längre någon demokrati. Inte längre någon politik värd namnet."

https://ledarsidorna.se/2018/12/frankrikes-gula-vastar-en-reaktion-pa-valjarforakt/

Se även gärna tråden: "Väntar en brutal protestkultur runt hörnet?" Den har fått viss aktualitet.

Edit.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-04 10:17 #13 av: Göstage

Den franska regeringen avstår från den aviserade bränsleprishöjningen vid nyår  enligt regeringskällor. Beslutet väntas bli offentligt senare under dagen.

http://www.gp.se/nyheter/världen/frankrike-höjning-av-bränslepriser-ställs-in-1.11428207

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-05 07:46 #14 av: LBB

#5  ser man till Europa så nyttjas ju vattenvägarna för just bulk-transporter.

Samtidigt som man experimenterar och utvecklar eldrivna lastbilar för längre transporter. Då matningen till motorerna skulle ske via induktion från kablar i vägbanan. Bilarna skulle både drivas och kontrolleras via dessa. Bilen skulle ex köra upp på motorvägen, läsas av så att energikostnaden kan faktureras, och sedan styrs bilen per automatik till den avfart där den ska lämna systemet. Föraren kan sova under tiden. Från motorvägen skulle sedan bilen gå på ex vätgas fram till målet. Centraldatorn skulle kontinuerligt få information om lastbilens status, så att den märker om ngt går fel. Fördelen skulle vara att bilarna skulle kunna ligga extremt nära varandra vilket ökar kapaciteten på dessa stam-vägar. De stora tillverkarna av lastbilar  håller på med det här.

Anmäl
2018-12-05 08:05 #15 av: Göstage

Det dyker upp en del kommentarer på nätet om paralleller med den svenska situationen, bland annat pågår en diskussion på reddit om De Gula Västarna skulle kunna uppstå hos oss. Samtiden nämner det Chris Forsne skrivit och som redan har citerats  här. 

"Flera drar paralleller till situationen i  Sverige, där politiker befinner sig långt ifrån folket, och som inte lyssnar, varken på valresultat eller på röster som höjs, liksom i Frankrike. Det talas om väljarförakt.

Journalisten Chris Forsne skriver: ”De franska kravallerna är svaret på en djup vanmakt. Och bara början på ett kaos”. Hon citerar en kolumnist som inte ser ett kapabelt ledarskap någonstans.
 ”Frankrike, skriver han och många skulle nog idag kunna byta ut detta mot ”Sverige”, har inte längre några ledare, inte längre några partier. Inte längre någon demokrati. Inte längre någon politik värd namnet.”

https://samtiden.nu/2018/12/varsta-kravallerna-pa-decennier-har-stort-folkligt-stod-paralleller-med-sverige/

Edit.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-05 08:08 #16 av: Jimmy.L

#14 Det skulle gå att använda dubbelt så många fler fartyg och större fartyg vattenvägen speciellt i Stockholm och Mälardalen nu när Mälarprojektet är halvtid samt förberedelse för Landsortsleden in till Södertälje. Projekt Stockholm Norvik Hamn är ju klar 2020 då kan man ta mycket gods via Nynäshamn.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-12-05 08:35 #17 av: Göstage

Jag upplever inte de gula västarna som något slags miljödemonstration, i så fall en omvänd sådan - man protesterar bland annat mot höjda bensinpriser, som i sin tur ju är en miljöskatt och en del i regeringens miljöprogram. Men som Frändén skriver  (se TS): "Talespersoner beskriver den som ett folkligt uppror från fransk landsbygd och småstäder, där man tröttnat på att prioriteras bort. I orter där industrierna läggs ner och samhällsfunktionerna flyttar till närmsta storstad. Där bensinpriserna höjs samtidigt som jobben försvinner."---

En fråga är om t.ex. "Hela Sverige skall leva" skulle kunna få en mer påstridig motsvarighet, där kraven från landsbygden blir mer direkta?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-05 08:44 #18 av: Jimmy.L

#17 Möjligen vänsterextremister eller dom från förorten som ser sin chans att starta bråk med polis. 

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-12-05 10:48 #19 av: LBB

#16 problemet kvarstår dock, omlastning kostar tid o pengar. att skicka en container från ex Örebro till Hannover görs med lastbil på under dygnet. Med båt talar vi om ngr veckor. Visserligen kör väl ngt av skogsbolagen en sorts havsgående flodpråm med pappersmassa o styckegods i en trad södra  Norrlandskusten/Tyskland/England men detta hör till undantagen

Anmäl
2018-12-05 12:22 #20 av: Jimmy.L

#19 Självklart tar det längre tid men många stora företag är beroende av sjötransporterna det funkar inte att sända i väg 40 lastbilar til Europa när ett enda fartyg kan lasta det utan problem.

Sen har alla städer i Mälardalen varit överens att Mälarprojektet är viktig för deras tillväxt utan en större sluss i Södertälje som står klar senare delen av 2020  så skulle Västerås/Köping få mer godstrafik genom staden, 

Samma sak tänker man i Stockholm med nya hamnen i Nynäshamn större godsvolym som kan lastas om till järnväg så sparar på den tunga trafiken genom Stockholm. 

Södertälje hamn blir viktigare nu när Oljehamnen i Nacka ska läggas ner efter 2035 och man väljer spränga en ny farled in till Södertälje för att större fartyg ska kunna gå dit. 

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-12-05 14:43 #21 av: Ford -57

#2 #3 Kommer aldrig hända i Sverige, vi e för flata å undfallande, tyvärr. Svensken blev skrämd i Ådalen -31. Skatt kan ja betala men då ska den användas rätt, d e en fruktansvärd misshushållning me skattemedel. Men så blir d när dom som fördelar medlen inte drabbas själva, dom lever i sin trygga lilla blåsa dom.

Anmäl
2018-12-06 23:12 #22 av: Göstage

Verkar inte som uppskjutandet av höjningen av bensinpriset har blidkat De gula västarna, och den franska regeringen väntar nya protester den kommande helgen. 

"Den franske presidenten Emmanuel Macron och hans regering har flera gånger böjt sig för att försöka bromsa den protestvåg som sveper över landet.
Nu befaras dödligt våld i protester till helgen och omkring 89 000 poliser och annan personal har skickas ut för att upprätthålla säkerheten."---

"Den landsomfattande gräsrotsrörelsen de gula västarna domineras av låginkomsttagare och ett av kraven är en höjning av minimilönen.
Den kommer att höjas något vid årsskiftet, men många anser att knappt 15.000 kronor i månaden före skatt borde vara den nettolön man får ut."

SR

Eiffeltornet och Louvren håller stängt i helgen på grund av befarade fortsatta upplopp.

https://www.nrk.no/urix/eiffeltarnet-og-louvre-museet-stenges-i-frykt-for-brak-1.14329066

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-07 20:12 #23 av: VSK

#20

Man kommer höja Mälarens djup med 0.5 meter - info jag fått av flera skådare när jag varit i Asköviken Glad

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2018-12-07 21:50 #24 av: Jimmy.L

#23 Ja farleden ska gå från 7,5 m till 8 m från Södertälje till Västerås, osäker om det även gäller Köping med. 

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-12-07 22:09 #25 av: VSK

#24

Är ju öppet vatten så det gäller Köping med. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2018-12-08 04:13 #26 av: Cragan

#21 tror det kan hända här med men det kräver betydligt mer innan vi går man ur huse
skulle gissa på 2-300% höjning av bränsle skatten för landsbyggd och en sänkning till 10kr litern eller nått åt det hållet i storstäder eller något åt det hållet innan liknande/värre proster skulle ske härAnmäl
2018-12-08 12:35 #27 av: 72mm

Vad som händer i Frankrike har nog mycket lite med miljö eller ens bensinskatter att göra. Gula västarna är en anti-Macron rörelse. En missnöjesrörelse på gräsrotsnivå i med stöd i ganska breda folklager. 

Poliser som tar av sig hjälmarna i stöd för de protesterande. Brandmän som ställer sig med ryggen mot politiker och gemensamt tågar ut i protest. Dussintals ambulanser som skapar temporära blockader av vägar för att markera missnöje, etc, etc.. Det är mer en en handfull förbannande bönder den här gången. 

men, man bör inte glömma bort att detta är i ett land som ändå har röstat för eländet. Man valde Macron över Le Penn, man valde globalisten framför nationalisten. Som "demokratiskt" land skördar man bara vad man sått. 

Kan det hända i Sverige? Säkert, men destruktionen av nationen behöver nog gå betydligt längre innan zombie-folket vaknar. Fransmän har nog historiskt varit mer upproriska mot maktfullkomlig elit. 

Anmäl
2018-12-08 12:43 #28 av: 72mm

#14 "Samtidigt som man experimenterar och utvecklar eldrivna lastbilar för längre transporter. Då matningen till motorerna skulle ske via induktion från kablar i vägbanan. Bilarna skulle både drivas och kontrolleras via dessa."

Det där faller på sin egen orimlighet. Varför skulle man satsa på centralstyrd järnväg på gummihjul när hela den tekniska utvecklingen pekar på autonoma el-fordon med batterier som energikälla? 

Det är som farmor som tycker datorn är toppen för att hon nu slipper skriva brev för hand - hon kan skriva ut dem för att sedan lägga i ett kuvert, köpa frimärke och posta till barnbarnet i USA. 

Anmäl
2018-12-08 14:07 #29 av: VSK

#27

Det vet man ju hur det gick förra gången när bönderna fick nog. Skit ska skit ha, typ. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2018-12-09 07:32 #30 av: Göstage

Demonstrationerna löper vidare, de är väl vid det här laget ett folkligt uppror och den upptrissade stjärnglansen kring Macron är sedan länge bortskavd. Pariskorren Johanna Frändén skriver:

"En man sa till franska tv-kanalen BFMTV:
– Det här är första gången sedan löning som manifestationerna äger rum. Det är första gången jag har råd att åka hit.
Det ger en bra bild av den verklighet som många fransmän befinner sig i. Den lagstadgade minimilönen, SMIC, ligger på ungefär 15 000 kronor före skatt. Därtill har tillfälliga anställningar blivit vanligare de senaste åren i Frankrike. För många fransmän finns inga pengar kvar i slutet av månaden.

Det är det här som är kärnan i den folkliga revolt som äger rum just nu och som smittat av sig på flera grannländer. Den omtalade bränsleskatt som blev katalysator för rörelsen – och som regeringen redan dragit tillbaka – var bara en reform för mycket för de hårt prövade låginkomsttagarna runt om på den franska landsbygden. Sedan dess har Gula västarna formulerat politiska krav som främst handlar om ekonomisk omfördelning: Högre lägstalöner, lägre elpriser, bättre anställningsförhållanden.
Demonstranterna kommer från olika politiska håll, främst från de båda ytterkanterna på den politiska skalan."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/oRgR8j/en-triumf-for-gula-vastarna--trots-valdet

De svenska korrektisterna lär vara rätt kluvna vid det här laget när de försöker skuldbelägga Le Pen å ena sidan och vara förtjusta över "vreden ur de folkliga djupen"  å den andra. Cool

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-09 08:01 #31 av: VSK

#30

Nu har ju svensk media (kanske inte all?) slutat kalla detta för högerextrema krafter då de insett hur det ligger till och att de flesta med verklighetsuppfattning vet. Är väl bara de svenska demonstranterna som fortfarande är från extremhögern, Asta 75 år och Bertil 83 år mm. Gällande bruttolönen som nämns så är mer korrekt siffra 13 000 kronor än de 15 000 kr. Jo jag vet, 5 kr är mindre än 20 000 kr. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2018-12-09 08:35 #32 av: Göstage

#31 Jag har också sett siffran 13.000 nämnas om de franska minimilönen, men enligt EU:s lönestatistik är den 1498,47  euro, vilket till en dagskurs av 10,30 ger 15.434 kronor. Detta stämmer med ekonomiuppfaktas uppgifter, som anger den till 15.450:- SEK (augusti i år). Ekonomifakta uppger f.ö. även att av de 22 EU-länder som har minimilöner så ligger den franska minimilönen högst i relation till medianlönen med sina 61%.

https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Arbetsmarknad/Loner/ingangsloner-internationellt/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-09 08:38 #33 av: VSK

#32

Om EU skulle bestämma inkomsterna så torde vi ha ett antal tusen mindre fattigpensionärer i det här landet. Men det kanske inte gäller pensionerna (är osäker).

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2018-12-09 08:38 #34 av: Jimmy.L

Såg en video hur invandrargäng utnyttjar detta till att kunna kasta sten mot polis i Frankrike och det är väl inte förvånande att olika grupper ser sin chans att kunna bråka och försvinna i folkmassan som är på gatorna. Även höger, vänster och kriminella grupper sägs vara ute.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-12-09 08:42 #35 av: Göstage

#33Ja, så kanske man kan se det, men EU:s lönestatistik innebär ju inte att det är de som sätter lönerna i Frankrike.

#34 Dessutom verkar gula västar slåss inbördes, så det är säkert olika intressegrupper inblandade. Skulle de börja bråka mer känns plötsligt ett "inbördeskrig" nästan tänkbart... 

https://www.svt.se/nyheter/internt-brak-inom-de-gula-vastarna

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-10 23:04 #36 av: Göstage

Emmanuel Macron höll tal till nationen måndag kväll, där han uttryckte sin förståelse för oron men fördömde våldet. Han utlovade en del reformer, bland annat skall minimilönen höjas med omkring 1000 kronor i månaden efter nyår.

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-10 23:47 #37 av: VSK

Samt att all övertid skall vara skattefri.

(har ej läst länken utan såg hans tal till nationen på tv). 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2018-12-11 09:13 #38 av: Göstage

#36 #37 Frågan är om det räcker - det talas tydligen om en "femte akt" på lördag.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-11 09:39 #39 av: LBB

#34   Och du är säker på att det inte var ngn av de semiprofessionella provokatörerna som alltid dyker upp vid Franska demonstrationer?

För vad det gäller utseende, så ser rätt många fransmän ut, som det de flesta här i Sverige förstår under "invandrare" 

Anmäl
2018-12-11 12:54 #40 av: VSK

#38

Det blir bara fler och fler länder som ansluter för nu har folket fått nog. Macron (Macro?) såg lite skärrad ut när han höll tal för nationen. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2018-12-13 14:57 #41 av: Göstage

Vänder lite på rubrikfrågan och vänder mig till alla med den:

"Vad skulle få dig att dra på dig den gula västen och gå ut och demonstrera på gator och torg?"

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-13 15:11 #42 av: VSK

#41

Finns folk som skall demonstrera mot nya budgeten (nej jag skojar inte). 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2018-12-13 15:20 #43 av: Göstage

Ja, det såg jag. Något sådant skulle inte få mig att ge mig ut och demonstrera. Men inskränkningar i yttrandefriheten och censur på internet skulle jag nog kunna gå ut och spatsera på gatorna mot. Eller tvångsförflyttningar av äldre för att komma åt deras lägenheter. Inget av detta känns speciellt avlägset från genomförande idag, faktiskt...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-13 15:26 #44 av: VSK

#43

Håller med dig till 100% gällande vad jag skulle kunna demonstrera mot. Finns många saker till, men hälsan bestämmer. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2018-12-16 10:11 #45 av: Göstage

Missnöjet jäser även ute på vår landsbygd, konstaterar Lotta Gröning. 

"Många hyllar ”Gula västarna” som protesterar mot bland annat försämrad service på franska landsbygden.
På den svenska landsbygden finns både ilska och uppgivenhet.
I vissa delar av det glest befolkade Sverige är människor så arga att de talar om krig. Det handlar om allt från äganderätt och elpriser till oplogade vägar och vägbelysning som släcks ner."---

https://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/staten-ar-pa-eriksgata-och-slacker-lyset-pa-landsbygden/

Fast i Sverige startar inte småfolket i stugorna några "krig" - sådant står storstadsgängen för.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-16 11:03 #46 av: VSK

I Frankrike så använder polisen övervåld mot gula västarna. Man använder gas som får tårgas att verka som en mild sommarbris i jämförelse. Man sparkar och slår med batonger i bland annat huvudet på de som ligger ned. Man har hyrt in ligister som sabbar och förstör (bland annat tänder eld på bilar) för att dessa ligister har gula väster på sig, och det för att få folket med sig mot de gula västarna.

Macron hade beordrat ett antal snipers som intog massivs med hustak och var beredda på order om att skjuta sitt eget folk. 

För den oinvigde så låter detta som ett manus till en dålig film. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2018-12-16 11:33 #47 av: Göstage

Regeringskritiska demonstrationer även i Budapest.

"Protesterna i Ungern bröt ut efter att landets parlament i onsdags röstade ja till två kontroversiella lagändringar.
Den första lagen, som av kritiker döpts om till "slavlagen", går i korthet ut på att antalet övertidstimmar som en person får arbeta varje år går från 250 till 400 timmar. En lag, menar kritiker, som är tillför att locka utländska företag att etablera sig i landet."--- 

"Den andra lagen handlar om ett helt nytt domstolssystem för administrativa mål. Enligt bland annat människorättsorganisationen den Ungerska Helsingforskommittén riskerar lagen att ytterligare öka politikernas makt över rättsväsendet, bland annat när det handlar om vilka domare som ska utses.
Det ungerska rättssystemet har redan tidigare kritiserats för att utformas på ett sätt som gynnar den sittande makten. Landets konstitutionsdomstol har fått minskad makt och den ungerska chefsåklagare nära band till det styrande partiet Fidesz."---

"Demonstrationerna tidigare i veckan har delvis varit stökiga och polis har använt tårgas och pepparspray mot demonstranter som ska ha kastat saker och försökt sätta eld på föremål."---

SR

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-16 14:01 #48 av: Cragan

#47 verkar som att europa kommer bli instabilt om någon regering gör något dumt Anmäl
2018-12-16 14:14 #49 av: VSK

#48

Det kommer förmodligen sluta med storkrig i Europa. EU vill tvinga alla länder att att dansa efter dessa pipa oavsett hur dess lands resurser ser ut och FN tillåter inte demonstrationer. Dvs håll käft och betala, demokrati vad är det. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2018-12-16 14:26 #50 av: Novachan

#46 Låter som inbördeskrig, eller början till det.

Anmäl
2018-12-16 14:34 #51 av: Cragan

#49 är nog tyvärr intressanta tider vi går emotAnmäl
2018-12-16 14:44 #52 av: VSK

#51

Allt är ju relativt. 

Eftersom man inte får riva ett funktionellt K-märkt hus hur som helst så brukar man helt enkelt sluta hålla efter det, och till slut så måste man riva det för det blivit en fara för allmänheten. 

Om du förstår poängen. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2018-12-16 17:43 #53 av: VSK

Paris i morse Tummen upp

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2018-12-16 20:05 #54 av: Ford -57

EU--SU Sovjetunionen höll inte heller.

#46 I Ådalen 1931 beordrades militär ut för att stoppa missnöjda arbetare, man sköt 5 pers. däribland en liten flicka.

Anmäl
2018-12-16 20:06 #55 av: VSK

#54

Det är nåt speciellt med extremvänstern. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2018-12-16 20:18 #56 av: Göstage

Vilka är det som drar på sig västarna? Djupreportage:

https://www.expressen.se/nyheter/qs/gula-vastarnas-grasrotter-isabelle-har-inte-rad-med-julklappar-till-sin-dotter/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-16 23:33 #57 av: VSK

Macron beredd att fly Paris med helikopter. Från igår kväll men hade missat detta i svensk media. 

https://resett.no/2018/12/15/macron-klar-til-a-flykte-fra-paris-i-helikopter/

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-01-01 00:59 #58 av: Cragan

148000 poliser och säkerhets personal var tydligen inkallade under nyår i frankrike pga gula västarna.  så protesterna tycks inte visa många tecken på att klinga av https://www.msn.com/sv-se/nyheter/watch/148000-police-on-duty-in-france-as-yellow-vests-call-protests/vi-BBREv4a

dock tycks det ej stå så mycket om det hela i internationell press o endligt uppgifter som en youtuber fått så skall tydligen en del franska medier försöka skylla gula västarna på ryssland https://www.youtube.com/watch?v=x9HfPtD9O0E (youtubern vee) sant eller inte det vet jag inte något om dockAnmäl
2019-01-01 10:44 #59 av: VSK

Fransmännen kanske vill ha makaronilåda och är upprörda över till att de inte har råd att köpa det Skämtar

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-01-02 23:35 #60 av: 72mm

Med risk för att förväxla förhoppningar med verklighetsförankrad analys - jag har en gnagande känsla av att vad som utspelar sig i (främst) Frankrike nu kan vara tuvan som får hela det det globalistiska europeiska experimentet att, om inte välta, så åtminstone gunga betänkligt. 

EU kommer, förr eller senare, att implodera och upplösas. Frågan är bara vilka händelser som kommer utlösa, och/eller påskynda processen. När länder som Italien och Frankrike börjar bli osäkra på om projektet verkligen är värt priset kan det börja hända intressanta saker. 

Om Macron inte kan ta sig ur situationen utan att använda sitt våldskapital och om det skulle visa sig att de människor som ska garantera det våldskapitalet inte är så villiga att utföra sina order (det finns tecken på det) kan det bli omöjligt att behålla makten. Även om det inte möjliggör ett maktövertagande i sig är det ändå intressant att Le Pen har högre popularitetssiffror än Macron för tillfället... 

Det finns ett antal saker som gör "Gilet Jaunes" lite anmärkningsvärt; 

1. Vänster-höger analys är inte applicerbart då det verkar vara folk från både vänstern och högern som visar sitt missnöje. Globalister kan få problem när oppositionen inkluderar både marxister och nationalister. 

2. Det är mer segdraget än väntat. Även om protesterna har minskat så tycks västarna mer och mer likna en rörelse än en enskild protest. 

3. Det verkar vara relativt oorganiserat. Bra för polisen och Macron, men det skulle kunna betyda att det hela snarare är grundat på ett djupt missnöje i breda folklager som förmodligen legat och grott i åratal. Man kan som bekant inte döda hydror genom halshuggning. 

4. Det finns tecken på att militären är måttligt imponerade av Monsieur Macron, i synnerhet påskrivandet av "Global Compact".  Vad en bunta gamla generaler tycker kanske inte spelar så stor roll i normala fall, men eskalerar situationen och det blir snack om undantagstillstånd kommer mycket i ett annat läge. 

5. Medias svala inställning (det slutade visserligen att vara Nyheter någonstans mellan helg fyra och fem, men ändå) får mig att tro att man är mer oroad än vad man låter visa. 

Pusselbitarna är givetvis fler, men det hela är ändå mycket intressant. 

Anmäl
2019-01-03 07:58 #61 av: VSK

En av alla bilder på polisens order om att misshandla sitt eget folk. Är inte bara batonger som används av polisen utan även hammare (ja sån man brukar spika med). Snipers som ligger på hustak och siktar på sitt eget folk sker oxå. 

Med hänvisning till att det kan finnas barn på 35 år eller mer som kan läsa detta inlägg så visar jag inga mer bilder. Tror poängen gick fram med en bild. 

Starten på kommande storkrig i Europa har börjat. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-01-05 17:36 #62 av: 72mm

Verkar som om det har fått ny fart: https://twitter.com/sotiridi?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1081571798167289856

Anmäl
2019-01-05 18:10 #63 av: VSK

#62

Tror jag skrev i inlägget ovan ditt att det här är början på nåt väldigt tragiskt. 

På nyheterna nyss så gnällde de om att vården kostade för mkt pengar. Hela 5 miljarder för mkt (hörde bara lite i bakgrunden). 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-01-05 18:27 #64 av: LBB

Rätt intressant företeelse egentligen, man klagar på att staten/samhället har för lite pengar att fördela...så går man ut och förstör en massa saker som samhället äger gemensamt..med min matematik blir ju kakan ännu mindre att fördela..men så har man agerat i Frankrike i århundraden..

Anmäl
2019-01-05 18:30 #65 av: VSK

#64

Om du tar reda på lite fakta så vet du vilka det är som förstör saker och ting, eldar bilar mm. 

Din matematik verkar inte speciellt god. 

Just ja, skulle ju inte tagga trollen Generad

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-01-05 19:18 #66 av: LBB

#65 om du tar reda på lite mer fakta så ser du att det är Fransmän  som förorsakar de flesta skadorna..många gånger barn till Algerier (men Algeriet var ju en del av Frankrike så..) Och så som jag sade, det är ingen ny företeelse. Det brukar gå ett par tre år mellan varje slagväxling. Gnistan kan vara ett försök att reformera anställningsregler, pensionsregler, sjukvårdsregler (allt av yttersta nödvändighet) Och ja, jag måste ju svara vad trollet hasplade ur sig  Skrattar

Anmäl
2019-01-05 19:25 #67 av: VSK

#66

Ja, klart som tusan det är fransmän som förstör men de tillhör ju inte "gula västarna" utan får betalt för att förstöra, med gula västar på sig. 

Är du fortfarande inne på julglöggen Skrattar

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-01-05 19:42 #68 av: LBB

Vem betalar ?

Anmäl
2019-01-05 19:51 #69 av: VSK

Indirekt skattebetalarna. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-01-06 09:28 #70 av: LBB

#69 för skadorna står försäkringsbolag och privatpersoner och även skattebetalarna. Men jag ska specificera, bara för att jävlas. Du skrev "men de tillhör ju inte "gula västarna" utan får betalt för att förstöra, med gula västar på sig. "  Och min fråga är, vem betalar dem för att förstöra. Men då handlar det ju om en källangivelse i svaret och dem är du ju allergisk emot...glömde ju nästan det Skrattar

Anmäl
2019-01-06 09:39 #71 av: VSK

#70

Du får väl ta och hänga med lite i vad som händer. Man kan inte bara sitta där som en papegoja och kräva en massa saker. Skulle jag ge dig 10 st länkar på personer som påstår detta så skulle du kräva länk som bevisar att dessa personer är de som de utgör sig ifrån att vara samt 48 bevis på att varje talar sanning.

Du är ett troll och det enda du har att komma med är dryghet. Du har fått massor med länkar förut gällande annat men när man sitter och trollar så som du gör så kan du fetglömma källhänvisning. Finns ingen orsak att jag, som bara är barnet jämfört med dig åldersmässigt skall göra ditt jobb.

Tycker mest synd om dig och det har jag förklarat för dig i pm.

Jag börjar bli smått allergisk mot alla kravmaskiner serru. Finns alldeles för många utav de. 

Om jag som kund köper ett grafikkort till datorn och grafikkortet är trasigt så är det inte jag som kund som skall bevisa att grafikkortet var trasigt vid uppackande/inkopplande, utan det är fabrikanten som skall bevisa att grafikkortet inte var trasigt när det lämnade fabrik.

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-01-06 09:47 #72 av: LBB

#71  Se där kom den, den allergiska reaktionen på fakta.  Måste vara tufft..kan du ens öppna en seriös dagstidning utan liknande reaktion?

Och naturligtvis är det du som kund som ska bevisa att kortet var trasigt och inte gick sönder när du monterade det. Det är ju därför vi har garanti på varorna. 1 år. Kan du sedan bevisa att det är ett fabrikationsfel så har du 2 år.

Och att en sagoberättare anser att den som inte tror på hans skrönor är dryg. Det är inget nytt så har det alltid varit. Ta och läs om kejsarens nya käder..där dök ju ett "troll" upp och ifrågasatte.....Skrattar

Anmäl
2019-01-06 10:42 #73 av: VSK

#72

Det märks verkligen att du inte har en susning om vad du talar om. Är väl kanske fullt förståeligt då när du var i moppeåldern så var väl T-Forden nylanserad Skrattar

Om jag köper ett grafikkort som visar sig vara trasigt (DOA) så är det inte jag som kund som skall bevisa det, för det lär väl märkas vid uppstart får man förmoda. Det är fabrikanten som skall bevisa att grafikkortet funkade när det lämnade fabriken (eller att grafikkortet är trasigt pga handhavandefel från kund som tex man tappat grafikkortet från taket på tolfte våningen, eller man hamrat in det på moderkortet med slägga eller att man har kört OC så komponenterna börjat brinna, eller råkat tappa kaviarmackan i en av fläktarna mm).

Tror du får ta och läsa på lite mer om det där vad det är som gäller vid sk garantier. En kund behöver aldrig bevisa nånting. Är det trasigt så är det trasigt. Detta så klart inom skälig tid vilket DOA brukar vara. Man har som kund 6 månader på sig efter inköpsdatumet för att nyttja DOA.

Sen är det tre års reklamationsrätt som gäller i EU, bara en notis.

Som sagt OT nu, men kände att du behövde få dig en liten förklaring på vad det är som gäller. Gissningsvis måste du googla på vad DOA och OC är förkortning för eller kräver du en länk där med? 

Nu har jag brutit mitt löfte alldeles för många ggr så nu måste jag skärpa till mig. Löftet om att inte diskutera saker med folk som inte vet vad de talar om. Har svårt för troll jag vet, men lovar göra mitt absolut bästa hädanefter.

Så med det sagt: Vinkar

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-01-06 11:56 #74 av: 72mm

#72 "kan du ens öppna en seriös dagstidning"

Jag trodde inte det fanns några sådana kvar... vad läser du för dagstidningar som du tycker är seriösa?

Anmäl
2019-01-06 12:35 #75 av: LBB

#72 en svensk rikstidning, en regional tidning + en handfull internationella tidningar

Anmäl
2019-01-06 12:41 #76 av: LBB

#73  vi har en ettårsgaranti, just för att du som kund ska slippa bevisa att varan var defekt vid leverans. På nya varor vill säga. Problematiken med bevisbördan uppstår emellertid vid köp av en begagnad vara. Då ser du vilka svårigheter du skulle haft utan den lagstiftade 1 års garantin.

Men för att återgå till din saga, du hävdar att ngn betalar folk för att ta på sig gula västar och iklädda dessa västar förstöra allmän o privat egendom. Så haspla ur dig då , vem betalar? eller är det som vanligt en skröna du lyfter fram för att styrka din annars rätt undermåliga argumentering?  Förlägen

Anmäl
2019-01-06 13:01 #77 av: Jimmy.L

LBB får semester nu från denna sajt. prova politikersajten istället!

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-01-06 13:17 #78 av: 72mm

#68 Jag tror att vad VSK pratar om är någon form av vad man brukar kalla agent provocateur. Direkt eller indirekt. 

Är det existensen av fenomenet som sådant som du bestrider, eller att det skulle förekomma i protesterna i Frankrike eller att VSK tror att det förekommer bland de gula västarna? 

Jag förstår helt enkelt inte riktigt vad ni diskuterar :) 

Anmäl
2019-01-06 13:54 #79 av: VSK

#78

Han är bara ute efter att provocera och jag är, eller rättare sagt var ett tacksamt offer, men det är åtgärdat enligt #77.

Gällande de "gula västarna" så finns det massor med information som delats om detta att det är annat folk som klätt sig i gula västar och levt rövare, allt för att smutskasta de riktiga gula västarna. För att få folket emot de riktiga gula västarna. 

Funkar ungefär exakt där som här men här så är det SD som gäller (smutskastning och lögner).

Vissa tror visst att sånt här kan man länka till via MSM. 

Åter till det tråden handlar om för min del nu. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-01-08 11:23 #80 av: 72mm

#79 "Gällande de "gula västarna" så finns det massor med information som delats om detta att det är annat folk som klätt sig i gula västar och levt rövare, allt för att smutskasta de riktiga gula västarna. För att få folket emot de riktiga gula västarna."

Detta händer, absolut. Man gör det för att smutskasta och vinna PR-segrar, men även för att få en anledning att "ta i med hårdhandskarna" (Occupy Wall Street). 

Det senare tror jag dock inte är på bordet i Macrons fall, jag tror allvarligt talat det finns en överhängande risk att han skulle förlora allt om det blev riktigt våldsamt. 

Anmäl
2019-01-08 11:40 #81 av: Göstage

Mer huvudvärk för Macron...

"Partiledarna i Italiens regeringskoalition ger sitt stöd till de så kallade Gula västarna och de omfattande protesterna som skakat grannlandet Frankrike."---

"Jag stödjer ärliga medborgare som protesterar mot en president som regerar mot sitt eget folk", säger han (Salvini) i ett uttalande.
Femstjärnerörelsen förespråkar direktdemokrati och inom partiet används ett digitalt system för att åstadkomma detta. Luigi Di Maio erbjuder i sitt blogginlägg Gula västarna att använda delar av deras system för att organisera sig."

TT

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-08 12:48 #82 av: VSK

#80

Fan så klantig jag är. Är stressad. Hade sparat ned en bild åt dig för att visa, men av ren klantighet så stängde jag ned webbläsaren istället för att minimera den när jag skulle plocka fram bilden och justera lite på den, så all text jag skrivit till dig försvann ju så klart Galen

Har tagit bort viss info på bilden eftersom jag inte kan backa upp det till 100 000 miljarder % (ironi). 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-01-08 12:50 #83 av: VSK

Bilden sparad tidigare alltså. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-01-09 15:19 #84 av: Göstage

Utvecklingen i Frankrike har kanske fört oss lite grann bort från rubrikfrågan, alltså huruvida vi skulle kunna komma att uppleva  en "fransk" utveckling i Sverige - eller är tålamodet i folkdjupet oändligt? En som anar tecken i skyn är kolumnisten Anders Leion på Det Goda Samhället:

 "Till slut blir döden i sjukhusköerna alltför vanlig, väntan på en på en polis som aldrig kommer alltmer outhärdlig, rädslan för överfall och våldtäkter alltför spridd och framförallt: När våldet och oron brett ut sig så att det hotar också de människor som hittills trott sig leva i skyddade miljöer – då kommer landskapet inte längre att bada i evigt solsken. Då kan en storm av raseri komma från en himmel som man trott skulle bjuda på evigt solsken."

https://detgodasamhallet.com/2019/01/09/vi-behover-nog-en-ordentlig-kris-och-den-far-vi-av-den-framsynta-regeringen/#more-14495

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-10 18:12 #85 av: Göstage

#84 Kanske så nära "gula västar" vi kan komma i Sverige?

"På lördag den 12/1 klockan 14.00 samlas vi på Norrmalms Torg i Stockholm för att demonstrera vidare mot maktmissbruket, mot den sjuka migrationspolitiken, mot mobbning av demokratiskt valda partier och enskilda individer, mot etablissemangsmediernas sabotage av debatten och deras lögner och fejk news, vi protesterar mot slöseriet med skattemedel och att 49 miljarder går till bistånd bland annat till länder i Afrika och Mellanöstern som hyllar terrorism och hatar bögar. Vi möts på torget och står enade mot det eskalerande vansinnet i Sverige. Det är inte att tycka att hela världen brinner. Det är att försöka se till att det inte blir så. Det kallas att ta ansvar för sitt land."

http://katerinamagasin.se/expressen-mobbning-och-logner-kommer-aldrig-stoppa-var-kamp-mot-maktmissbruket/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-11 18:25 #86 av: Göstage

#85 "Sitter man bara vid sin dator så lär ingen förändring ske. Folket måste ut på gator och torg, det är så man får till stånd en förändring", säger Katerina Janouch inför morgondagens demonstration. 

Kanske blev dagens besked från Lööf tändvätska för ytterligare några att manifestera sitt missnöje genom fysisk närvaro? 

https://samnytt.se/bred-demonstration-mot-maktmissbruk-i-stockholm-imorgon/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-11 22:36 #87 av: eskils

#85-86 Hoppas det kommer många imorgon! Tummen upp

Och hoppas att de antidemokratiska NMR och de likaledes antidemokratiska vänsterextremisterna håller sig borta - eller hålls borta av polisen.


Anmäl
2019-01-12 06:56 #88 av: Göstage

Helg igen, och de gula västarna samlas åter på gatorna i franska städer. Men vilka är de och vad vill de? Journalisten Fanny Härgestam  sammanfattar:

"Det började med vägblockader mot höjda bränslepriser. Nu har motsättningarna hårdnat med sammandrabbningar med polis, gripanden och tårgas. De Gula västarna i Frankrike samlar en uppsjö av olika grupper som ställer hårda krav.
– Det som förenar dem är motståndet mot Macron och hans reformförsök, säger journalisten och författaren Fanny Härgestam."---

"– Det finns ett utbrett socialt och ekonomiskt missnöje i Frankrike sedan länge när det gäller grundläggande frågor som löner, bostäder och skatter. Udden riktas mot Macrons reformer som man tycker slår neråt mot dem som tjänar lite och inte uppåt mot de rikaste, säger Fanny Härgestam, journalist och författare som bevakar aktuella politiska frågor i Frankrike.

"– I botten ligger också en gammal problematik sedan flera decennier tillbaka, och det handlar om landsbygdens överlevnad. De unga flyttar till städerna, samhällsservicen försämras. Det är svårt att få läkare till mindre orter som blir alltmer avfolkade. I Frankrike har landsbygden alltid varit kulturellt viktig och president Macron upplevs som en storstadspresident."---

"Hur agerar oppositionen och Marine Le Pen?

– Marine Le Pen talar till ”det bortglömda Frankrike”, de grupper som känner sig missgynnade av skattehöjningar och sänkta bidrag. Även oron för invandringen finns där. Förtroendet för presidenten har dalat – 75 procent är missnöjda med regeringen – och stödet ökar för Le Pen. I Frankrike är det allmänna politikerföraktet utbrett.---"

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/vad-vill-de-gula-vastarna-har-far-du-svaren

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-12 07:00 #89 av: Göstage

Den här helgen ämnar de gula västarna agera mot finanssektorn. 

"Revolutionen finns i ditt bankomatkort. Det är devisen inför lördagens ”nionde akt” hos Gula västarna i Frankrike. Den här gången vill de väcka regeringens uppmärksamhet genom att tömma bankerna på kontanter – i syfte att orsaka en ny finanskris.
Nio veckor sedan rörelsen drog igång lyfter demonstranterna som kallar sig Gula västarna fram ett nytt verktyg i sin kamp mot president Emmanuel Macron: sina bankomatkort.

Tanken är att medborgare runt om i Frankrike på lördagsmorgonen ska ta sig till bankomaterna och ta ut en stor summa kontanter, i syfte att skapa oro inom banksektorn och på längre sikt tömma bankerna på pengar, paralysera dem och skapa en mindre finanskris."---

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/gula-vastarnas-nya-drag-gora-revolution-genom-bankomaterna

(Vet inte hur det är i Frankrike, men en liknande aktion i Sverige skulle väl bli rena julafton för de rånare och ficktjuvar som trivs som fisken i vattnet här.) 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-12 16:18 #90 av: Göstage

LO-bossen varslar om svenska gula västar om klyftorna fortsätter att öka. Känns inte särskilt övertygande...

http://www.gp.se/nyheter/sverige/lo-basen-drar-paralleller-till-gula-västarna-1.12287587

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-13 06:02 #91 av: Emo

Blev det någon demonstration i Stockholm i går? Jag hittade inget om den. Har jag letat på fel ställen?

editerat. Nu hittade jag något:

http://katerinamagasin.se/pa-gator-och-torg-mot-maktmissbruk-och-sexuellt-vald/

Miss av mig. Det var från maj månad. Varför tiger de drabbade. Har alla gett upp?

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2019-01-13 08:59 #92 av: Göstage

#91 Det bedrivs ju en del mobbning mot Janouch från bland annat Expressens kultursida, så ingen MSM-media vill väl skriva om demonstrationerna. Här är dock lite från gårdagens demonstration.

http://katerinamagasin.se/sverigeprotesterna-ar-en-vaxande-rorelse-mot-maktmissbruket/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-13 10:13 #93 av: Göstage

#92 Expressen fortsätter sin kampanj mot medborgardemonstrationerna - Alex Schulman låter sig gärna utgöra verktyg.

https://samnytt.se/alex-schulman-hanar-protestdemonstrationen-de-sag-sa-sorgsna-ut-i-sina-vastar-som-ledsna-vagarbetare/

#91 #92 Mer från demonstrationen:

https://samnytt.se/live-demonstration-mot-maktmissbruk-i-stockholm/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-20 08:10 #94 av: Göstage

De gula västarna förknippas med den franska huvudstaden, men de finns på fler platser, inte bara i Frankrike, utan även på så differentierade ställen som i Belgien, Ungern, Serbien och Albanien - och kanske även i vårt land, om än i ännu så länge (?) i jämförelsevis blygsam omfattning.

GP sammanfattar västdemonstrationernas omfattning och bakgrund. (Förhoppningsvis förblir det en betalfri artikel.)

http://www.gp.se/nyheter/världen/missnöjet-pyr-i-europa-1.12503489

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-20 09:26 #95 av: Göstage

Mathias Wåg, närmast ökänd AFA-profil och i högsta grad aktiv i Hamburgkravallerna 2017, ser nu framför sig ett närmande mellan  högerdemonstranter och vänsterdemonstranter mot den minsta gemensamma nämnaren den nya regeringen, ungefär som skett hos de gula västarna. Så här står det i ingressen till en betalartikel: 

"Den nya regeringen har ännu ej hunnit tillträda förrän missnöjet kokar i sociala medier. Framför allt pågår en svekdebatt inom svensk vänster där kritiker menar att vänsterledaren Jonas Sjöstedt vek sig för nyliberala krav vad gäller exempelvis arbetsrätten och hyresmarknaden. Samtidigt finns ett utbrett missnöje sedan länge på högerkanten och då främst hos SD-väljare.

Traditionellt har dessa grupper funnit varandra på var sin sida barrikaderna. Emellertid ritas nu den politiska kartan om där den nya regeringen blir en slags gemensam politisk fiende. Ungefär så resonerar Mathias Wåg, veteran inom den antifascistiska rörelsen i Sverige."---

https://nyheteridag.se/wag-sa-kan-gula-vastarna-bli-verklighet-i-sverige/

Bevare mig väl för sådana "vänner", säger jag...Förskräckt

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-20 13:32 #96 av: 72mm

#95 Jag tror vänstern först måste vakna upp till det faktum att de har fungerat som nyttiga idioter åt globalisterna i årtionden. De behöver därför splittras och skapa en "ny-vänster" som är uttalat anti-globalistiska, anti-EU och verkligen vill representera arbetarklassen i det land som de bor i. De måste göra upp med alla föreställningar om global samhörighet och en värld utan gränser. En sådan värld är nämligen en värld utan demokrati. 

Vänstern (och vi?) behöver ett demokratiskt, nationalistiskt uppvaknande. 

Anmäl
2019-01-23 13:35 #97 av: Göstage

Den snälla svenska väströrelsen får inte mycket uppmärksamhet i media, men den verkar leva och växa.

http://katerinamagasin.se/gula-vastarna-rorelsen-vaxer-sverige-manga-demonstrationer-pa-gang/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-23 13:55 #98 av: eskils

#97 Bra med demonstrationer i både Stockholm, Göteborg och Malmö! Tummen upp


Anmäl
2019-01-24 17:23 #99 av: Göstage

Nu står det klart att delar av proteströrelsen De Gula Västarna avser att ställa upp i det kommande franska  valet till EU-parlamentet, som äger rum i slutet av maj i år. 

Man har samlats under beteckningen "Ralliement d'initiative citoyenne", på svenska "Medborgarinitiativets samling",  och för närvarande finns det tio namn på deras lista. Frontfigur blir den 31-åriga frånskilda sjuksköterskan Ingrid Levavasseur, som redan blivit något av en symbolperson för rörelsen.

-Vi hoppas kunna skapa en lista som avspeglar befolkningen, och som från första dagen visar att vi är oberoende och opartiska, sade kampanjchefen i fransk TV igår, och nu har man börjat samla in medel för att kunna ställa upp i valet.

Källa

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-26 16:36 #100 av: Göstage

Ännu en orolig lördag i centrala Paris.

https://www.expressen.se/nyheter/oroligheter-pa-paris-gator/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-27 18:24 #101 av: Göstage

Drygt 10.000 motdemonstranter uppträdde på gatorna i centrala Paris på söndagen i en markering mot de gula västarna. "De röda sjalarna" uppgav sig inte gå Macrons ärenden och hade förbud mot politiska plakat. Syftet sades vara att visa att man är trötta på våldsamheter och störningar.

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-03 08:57 #102 av: Göstage

Brittiska myndigheter befarar att oönskade följder av ett hårt brexit kan medföra folklig vrede och upplopp till följd av det.

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/plan-for-att-evakuera-drottning-elisabeth-vid-brexit-oro

Brexittråd

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-09 14:43 #103 av: Göstage

Illavarslande för utvecklingen i Frankrike: 

"En person har fått delar av sin arm avsliten i samband med ”gula västarnas” demonstration i Paris i dag, rapporterar franska tidningen Le Figaro.
Enligt obekräftade uppgifter ska händelsen ha orsakats av en granat."---

https://www.expressen.se/nyheter/person-fick-delar-av-armen-avsliten-under-demonstration-i-paris/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-10 14:24 #104 av: Göstage

Blir Spanien nästa oroshärd?

"Tusentals spanjorer demonstrerar på Madrids gator, med krav på premiärminister Pedro Sánchez avgång. Protesterna anordnas av de borgerliga oppositionspartierna.
– Man kallar honom förrädare. Det är en ny nivå i konflikten, säger SVT:s utrikesreporter Christoffer Wendick på plats i Madrid."---

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/tusentals-demonstrerar-i-madrid

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-11 06:09 #105 av: Göstage

#0 En forskare vid Lidköpings universitet ser i den nya regeringsöverenskommelsen beslut  liknande de som togs i Frankrike och som ledde till de Gula västarna uppror.

"– Jag ser att det saknas en medvetenhet om sociala rättvisor i den nya regeringsöverenskommelsen, säger Anna Kaijser, miljö – och rättviseforskare på Linköpings universitet.
– Det handlar om att i varje enskild åtgärd ställa frågor. Vilka grupper kan drabbas av klimatförändringen i sig, och av den tänkta åtgärden? Hur kan vi jämna ut effekterna så att de inte slår mot redan utsatta grupper?
En klimatpolitik som upplevs som orättvis kan få stora negativa effekter. I Frankrike startades Gula västarnas protester just i samband med miljöskatter på bensin och diesel. De stundtals våldsamma protesterna har nu varat i flera månader.

Anna Kaijser ser en risk för en liknande utveckling i Sverige.
– Gula västarna är ett uttryck för ett missnöje med höjd bensinskatt, men även nedskärningar i välfärden. För man en politik som upplevs öka klyftorna samtidigt som bensinskatten höjs så kan det leda till missnöjesyttringar, säger hon."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/gron-skattevaxling-kan-oka-klyftorna-det-slar-snett

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-11 21:16 #106 av: VSK

Spanien Glad

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-02-12 11:07 #107 av: Göstage

#105 Tonläget stiger uppenbarligen även här hemma.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/dodshotade-miljoministern-pa-facebook-lokalpolitiker-avgar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-15 07:51 #108 av: Göstage

Allt fler debattörer frågar sig nu när de Gula västarna "på allvar" kommer till Sverige (alltså i större skala än de lördagsdemonstrationer som redan sker men som media försöker tiga eller håna ihjäl). Liberala debattören Karin Pihl är en av dem:

 "I Frankrike har rörelsen Gula västarna plågat presidenten Emmanuel Macron i flera månader. Den utlösande faktorn för gatuprotesterna var just höjda bensinskatter. Svenskar är förvisso inte lika glada i att demonstrera som fransmännen, men visst finns det en risk att vi får se en svensk motsvarighet till Gula västarna. Skattelättnader för höginkomsttagare i städerna i kombination med höjda levnadskostnader för människor på landsbygden signalerar inte precis att regeringen prioriterar minskade klyftor mellan stad och land."

http://www.gp.se/ledare/vill-lövin-och-lööf-se-gula-västar-i-sverige-1.13361051

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-15 09:29 #109 av: VSK

Hoppas på globala aktiviteter från dessa gula västbärare. Det tar sig som pyromanen sa.

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-02-16 02:14 #110 av: Cragan

är lite kluven till att få gul västar på hemma plan men är nog mest pga att jag inte tror att det kommer bli en fredlig historia den dagen tålamodet tar slut 
samtidigt som vi skulle behöva ryta till lite för att få politiker att börja lyssna även på oss som bor på landsbyggd Anmäl
2019-02-16 08:43 #111 av: Göstage

Chris Forsne ger oss en skildring av de franska oroligheterna och stämningar i landet  som vi kanske inte fått hela bilden av i svensk media.

https://ledarsidorna.se/2019/02/frankrike-mellan-kaos-och-fortvivlan/                                

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-21 05:27 #112 av: Göstage

Så här lät det i december 2017:

"LO satsar 30 miljoner kronor på att vinna valet åt Stefan Löven. Målet är att en klar majoritet av medlemmarna ska rösta på Socialdemokraterna. Men samtidigt kräver facket 70 miljarder till välfärden de kommande åren och högre pensioner.
– Vi tänker inte lägga oss platt för S, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/jPBWAo/lo-satsar-30-miljoner-pa-att-hjalpa-lofven--men-staller-krav

Nu ser LO-basen orosmoln:

"Januariavtalet mellan regeringen och Centern och Liberalerna riskerar att leda till gatukravaller som vi ser i Paris, om det genomförs rakt av.
Det säger LO-basen Karl-Petter Thorvald till Dagens Industri. 
– Skulle man införa bränsleskatter på 15 miljarder får man samma reaktion i Sverige, säger han till tidningen."--- 

https://www.expressen.se/nyheter/lo-varnar-for-skatter-far-inte-bli-som-i-paris/

De verkar inte så nöjda med vad de fått ut av sin investering.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-21 11:15 #113 av: VSK

#112

Det mest intressanta var väl ändå (enligt mig) hur LO kunde lova detta då alltfler LO-medlemmar röstade på annat parti än S. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-03-09 06:13 #114 av: Göstage

Chris Forsne sammanfattar på Ledarsidorna på ett bra sätt vad många människor känner inför politikernas svek mot sina väljare, oavsett om man råkar bo i Frankrike eller i vårt land.  Det är inte svårt att göra kopplingar till de känslor som fått så många fransmän att klä på sig de gula västarna och gå ut på gatorna. 

Nu har vi kanske svaret på frågan i trådrubriken. Vi är i praktiken i samma läge som fransmännen redan, men här väljer vi att tiga och knyta näven bakom ryggen- är det fransmännens mod att sjunga ut som vi saknar?  Här räcker det att arroganta politiker ropar "populism" för att protesterna skall ebba ut.

"Ibland, men alltmer sällan, byter journalister ut ordet politiker till förtroendevald i sina texter. Ett ord som betyder allt mindre. Väljarna har varit plikttrogna när de gått till valurnorna, men våra rikspolitiker har allt annat än levt upp till det förtroende vi givit dem.

Med en närmast obegriplig arrogans har många av dem sett en förtroendepost som ett klartecken till att utnyttja varje möjlighet till personliga fördelar. En hyr en lägenhet av sin make till överpris. Skattekollektivet betalar. En annan gör skamlöst en utredning vars slutsats är förmåner för det företag där hon själv är styrelsemedlem och aktieägare. En tredje fyller på sin väl tilltagna EU-lön med saftiga styrelseuppdrag."---

"Arrogansen i hur man behandlar skattemedel är ett uttryck för den nya politikerklassen. Arrogansen i hur man bemöter de människor man  interagerar med på t ex twitter en annan. Att läsa Annika Strandhäll och Annie Lööf är avslöjande. Allt fler väljare gör som min Facebookvän. Ger upp inför en växande grupp av  näst intill obegripligt arrogant, lättjefullt och okunnigt rikspolitikerskrå vars främsta argument mot motståndarlägret idag är: populister! 

Man skulle kunna skratta bort det hela – om det inte vore så allvarligt för demokratin. Från partiledningarnas sida idag är argumenten inför Europavalet i huvudsak att konkurrenterna är populister. De är politiker som ger enkla lösningar på svåra frågor.
Vi vill alla ha kloka svar på svåra frågor. Men vart vänder vi oss för att få dem? Vilka välavvägda, långsiktiga, kloka svar har en Annie Lööf, en Alice Bah-Kunke eller en Marita Ulvskog givit oss?"---

"Min Facebookvän förtvivlas över hur hennes bägge länder, med så goda förutsättningar, kunnat hamna i dagens situation. Ett ständigt ökande skattetryck, en utarmning av glesbygden, skolor där kvaliteten tycks rasa, en sjukvård vars tillgänglighet försämras. En flyktinginvandring som blivit allt mer sammankopplad med en kompromisslös islam."---

https://ledarsidorna.se/2019/03/eu-valet-mellan-populism-och-arrogans/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-09 06:44 #115 av: Göstage

Edit: inlägg om brott mot äldre som råkat hamna i fel tråd - överflyttat hit:

https://debatt.ifokus.se/discussions/5b9f7f89ce12c44b1b001bf5-brott-mot-aldre-vem-bryr-sig#105

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-09 19:34 #116 av: Göstage

"– Det hela är mycket enkelt. Om vi ska kräva att politiker gör någonting åt landsbygdsfrågor måste vi vara beredda att göra någonting själva. Jag vill se manifestationer runt om i landet, säger Inez Abrahamzon."---

"Själv bor Inez i Latikberg i Vilhelmina kommun. Hon har tidigare jobbat som journalist, engagerat sig politiskt och varit rektor.
– Jag är privilegierad på många vis och har haft alla möjligheter att flytta med jobb och annat. Det är självvalt att bo kvar i en fantastisk livsmiljö i glesbygden.
Inez säger att hon inte kräver samma utbud som städerna har, men att det finns en undre gräns som har passerats."---

 "Inez uppmanar nu eldsjälar att organisera sig i sina respektive byar och orter. Tillsammans vill hon att de fyller bussar och åker till Stockholm för att manifestera utanför Rosenbad. Förhoppningen är att kunna göra så inför EU-valet i maj och riksdagens öppnande i höst."---

https://www.land.se/landkoll/inlandsupproret/

Börjar upproret i Latikberg? Arg

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-16 14:45 #117 av: Göstage

Verkar urarta i Paris.

"Den franska rörelsen Gula västarna protesterar än en gång på Paris gator. Tumult har utbrutit efter sammandrabbningar med polisen.
Det brinner och affärer plundras på paradgatan Champs-Élysées."---

https://www.expressen.se/nyheter/just-nu-brander-och-plundring-i-paris/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-20 16:31 #118 av: Göstage

Det har spekulerats i att Notre Damebranden skulle bli en samlande faktor och ge Macron en andningspaus, men dagens demonstration från de gula västarna blev intensiv, 125 gripna i Paris och polisen fick sätta in tårgas för att freda sig.

I leden restes krav på att pengarna för återuppbyggnad av katedralen istället skall läggas på sådant som demonstranterna anser vara mer angeläget. 

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-09 18:59 #119 av: Göstage

Bensinupproret 2.0  är här!

"Närmare 200 000 personer har gått med i protestgruppen Bensinupproret 2.0 på Facebook sedan rörelsen startades tidigare i vår. Det är framför allt en sak som medlemmarna i proteströrelsen har gemensamt – missnöjet med de höga bensinpriserna i Sverige. Snittpriset för en liter 95-oktanig bensin var den 6 maj 16,72 kronor, enligt EU-kommissionens senaste statistik.
– Kärnbudskapet är att våra politiker måste sänka skatten på drivmedel, det är den enda frågan vi driver, säger Janne Berglund."---

"Det svenska upproret kring de stigande bensinpriserna är inte det första i Europa. Under vintern lamslogs flera franska städer, däribland Paris, av våldsamma demonstrationer, kopplat till proteströrelsen Gula Västarna (Gilets jaunes). Rörelsen bildades initialt som en protest mot höjd skatt på bensin och diesel.
– Nej, vi är absolut inte Sveriges svar på Gula Västarna. Låt oss säga såhär, vi sympatiserar med det franska folket och att de också upplever för höga skatter på bränsle. Men vi tar fullkomligt avstånd från all sorts vandalisering och andra olagligheter som vuxit fram i den rörelsen."---

 https://www.gp.se/ekonomi/bensinupproret-kommer-till-göteborg-1.14988158 (ej betalsida i nuläget)

Fast det finns de som ser likheter med Gilets jaunes:
"Den snabbt växande proteströrelsen Bensinupproret 2.0 har likheter med franska Gula västarna – särskilt i delarna som rör konflikten mellan stad och landsbygd, enligt Håkan Thörn, professor i sociologi vid Göteborgs universitet." Betalsida, GP.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-09 19:32 #120 av: VSK

Bensinupproret nekas tillstånd – tvingas ställa in samtliga demonstrationer.

http://projektsanning.com/2019/05/09/bensinupproret-nekas-tillstand-tvingas-stalla-in-samtliga-demonstrationer/

Nekas tillstånd? 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-05-10 00:43 #121 av: Cragan

#120 skulle man vara konsperatoriskt lagd så skulle man ju kunna tro att folk i högre posetioner inte vill riskera att folket säger sitt och tror att det hjälper att tysta dem lite längre Anmäl
2019-05-10 07:19 #122 av: Jimmy.L

Det brukas krävas att man lämnar in en ansökan minst 14 dagar innan en demonstration helst en månad innan för att vara säker för att få den godkänd.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-05-10 07:21 #123 av: VSK

#121

Vad då konspiratoriskt lagd. Är ju exakt det de handlar om. Demokrati finns inte sen åtminstone år 2010 utan det är demokratur/skendemokrati som gäller.

Men har man "rätt värdegrund" så kan man se till så att hundratals människor riskerar livet utifall ett stort flygplan hade blivit tvunget att nödlanda och man kommer undan med böter som knappt räcker till att bjuda lite folk på fika. 

Allt fler människor börjar ju vakna och inse vad det är som har hänt och förmodligen kommer hända i det här landet, men det är tyvärr lite för sent för det. 

Igår så visade de Magdalena Andersson på TV som ojade sig över att det var såååå dyrt med bensin när hon tankade bilen. Om hon tycker det är dyrt, som redan år 2013 hade nästan 100 papp i månaden, vad skall då inte folk som knappt har råd att köra barnen till dagis, själv åka till jobbet och får finansiera den dyrare bensinen med att dra ned på mat och kläder tycka och tänka.

Rent jäkla hyckleri är vad det är. Nä, hoppas på ett franskt bondeuppror 2.0 snarast möjligt. 

Bensinen kostar ungefär 6 kr litern färdig och klar. Resten är skatt och moms.

Man ljuger och skyller på råoljepriset. Tyvärr så är ju alldeles för många människor både korkade och naiva som går på detta. Det handlar om några dollar per fat upp och ned sista tiden. Här har soppan gått upp ~1.50 kr på ett par månader. Skulle det handla enbart om råoljepriset så borde ju bränslet ha kostat närmare 35 kr litern år 2008.

Nä, vart tar alla skattepengar vägen....... 

https://www.oljepris.nu/historisk-utveckling

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-05-10 16:59 #124 av: Göstage

Patrik Isestad, kommunalråd (s) och sotare från Nynäshamn tycker (efter visst krumbuktande)  på Aftonbladet debatt att det är dags för Socialdemokraterna att inse att inte minst deras basväljare drabbas av pålagorna. Fetstilen är hans. 

"Varför är inte gatorna städade, varför lyser inte lamporna? Det är för att Owe, Bosse, Ali, Nicklas, Ahmed och alla andra som inte kan ta elcykeln till jobbet inte hade mer kredit hos bensinbolaget. 

Det är dags för Socialdemokratin och alla andra att lyssna på bensinupproret. Den gröna skatteväxlingen måste bli röd."

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/GGO3mm/foraktet-mot-man-i-bil-avslojar-ert-klasshat

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-10 17:17 #125 av: Jimmy.L

Hopps S struntar i protesterna då lär dom tappa mer väljare. 

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-05-15 13:55 #126 av: Göstage

#119ff Bensinupproret försöker igen.

"På lördag klockan 13 planerar man att hålla sina första sammankomster, på större parkeringsplatser utanför stormarknader i Stockholm, Umeå, Jönköping, Helsingborg, Karlshamn, Göteborg och Sundsvall.
– Det är ingen manifestation, utan sammankomster för våra medlemmar. Vi ska träffas för att skapa en mer gedigen sammanhållning i gruppen, säger Janne Berglund.

Den första manifestationen stoppades för att man inte hann ordna tillstånd. I går lämnade Janne Berglund, och hans team på 20 personer som administrerar gruppen, en ny ansökan om en demonstration i Stockholm den 31 maj.
– Slutstationen är Rosenbad, och vi hoppas att vi kan starta demonstrationen på Sergels torg. Det blir en helt fredlig demonstration med plakat och så vidare som främjar våran sak. Vi kommer verkligen synas och höras, men helt fredligt."---

https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/na0m7x/bensinupproret-ansoker-om-demonstration-i-stockholm

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-17 08:16 #127 av: Göstage

Kan det vara så att vissa demonstrationer får tillstånd snabbare än andra?

https://www.expressen.se/dinapengar/konsument/demonstrationerna-mot-bensinpriset-stalls-in/

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/demonstration-for-de-frihetsberovade-imamerna-i-stockholm

(Bensinupproret har nu fått sin senaste ansökan beviljad och demonstrerar liksom islamisterna nu på lördag.)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-21 13:48 #128 av: Göstage

Kolumnisten Patrik Lundberg har visat prov på berömvärd omprävning i många frågor sedan han bytte Aftonbladet till Expressen. Nu utmanar han omgivningen genom att sympatisera med bensinupproret.

"Jag tänkte på de så kallade Gula västarna i Frankrike, en rörelse som också startade som ett bensinuppror. Upprorsmakarna bestod av, som författaren Édouard Louis skrev, ”kroppar som nästan aldrig visas i det offentliga och mediala rummet”.
I den svenska motsvarigheten såg jag dem också: De medborgare som alla politiska partier säger sig företräda, de läsare som alla journalister säger sig skriva för; verklighetens folk.
Nu talar de själva, i egen sak.
Och de dominerande säger att de har fel. De dominerande som stiftar lagar, driver opinion, bor i städer där tåg och bussar går var tionde minut."---

"...jag tolkar rörelsen som någonting mer. Bensinpriset är symbolen, men fler frågor närmar sig kokpunkten. Som vem som får och kan tala och vem de dominerande lyssnar på.

Vad ser de i spegeln när de flygpendlar till sina möten och konferenser? Ser de viktigare gestalter än de arbetare som tar bilen mellan hemmet i Gammalstorp och nattronden i Näsum?

Jag tror tyvärr det. Jag tror också att bensinupproret kommer växa till någonting större. Första gången jag hörde talas om det reagerade jag med syltryggen. Jag skämdes över min bakgrund, eftersom få i min nya omgivning säger något positivt om den värld jag kommer ifrån.

Jag projicerade mitt självhat på mina egna, ni som för den kamp jag själv borde föra."---

https://www.expressen.se/kronikorer/patrik-lundberg/bensinupproret-kommer-vaxa-till-nagonting-storre/

Relaterat ämne. 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-21 15:38 #129 av: 72mm

#128 "Jag tror också att bensinupproret kommer växa till någonting större."

Man kan ju alltid hoppas, jag har tyvärr inga större förhoppningar. 

Den i citatet nämna syltryggen har ju blivit något av svensk journalistiks signum. Bara det faktum att den här typen av artiklar börjar dyka upp är ju i sig själv beviset för det. 

För när det folkliga missnöjet har blivit tillräckligt stort, och SD blivit tillräckligt mycket större än S så kommer även Expressen och Aftonbladet förespråka sverigedemokratisk politik och vara SD-vänliga. Givetvis inte öppet, men på samma sätt som de "inte är vänstervridna" eller är dominerade av MP-väljare idag.  

Anmäl
2019-05-21 15:56 #130 av: Göstage

#129Jo, du har ju en mer oförsonlig hållning till de som tar sitt förnuft till fånga. Jag förmodar att det finns många kappvändare (vi har en speciell tråd tillägnad dem), men jag tror att det även finns de som är öppna med att de faktiskt ändrat åsikt, och bland annat därför kan vara värda att lyssna på. Däremot lär inte hela redaktioner att stryka flagg- Anders Lindberg, Lars Lindström, Jonna Sima,  Lena Melin och David Baas lär väl gömma sig i mediadjungeln och ta varje meddelande om kapitulation som falskt...  

Själv röstade jag på sossarna för tolv år sedan (tror jag). Hoppas att det inte ligger mig till last på livstid?  

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-22 09:53 #131 av: Göstage

#128 Ann Heberlein tillhör också de priviligierade som inte drar sig för att uttrycka förståelse för bensinupprorets folk.

"När priset för en liter bensin gick över 16 kronor bestämde sig Peder Blohm Bokenhielm nog. Tillsammans med några bekanta skapade han Bensinupproret 2.0, och på kort tid växte gruppen i det närmast explosionsartat."---

"Att läsa inläggen från gruppens medlemmar ger en inblick i en vardag som sällan skildras i media. Män och kvinnor från olika delar av landet berättar om sina vedermödor med att få ihop sin vardag och sitt liv. Utan bil är det omöjligt. Själv bor jag mitt inne i en stad nu och kan utan problem gå eller cykla överallt, men jag minns livligt hur det var att bo i en liten by på den skånska landsbygden med tre kilometer till närmaste busshållplats, en mil till närmaste mataffär och lika långt till skola och dagis samt daglig pendling på arton mil…

Jag hoppas att de som har makt lyssnar på de män och kvinnor som nu berättar om sina liv och de problem som det rekordhöga bensinpriset innebär för dem. Jag hoppas också att alla tyckare lyssnar och försöker ta in att det finns många människor i Sverige som inte lever som de gör och att de övar sig en stund i ödmjukhet. Jag hoppas också att Bensinupproret 2.0 värnar sitt oberoende från partipolitik och att rörelsen inte blir kapad av varken högern eller vänstern. Den här frågan är alldeles för viktig för att politiseras och användas som slagträ mellan höger och vänsterkrafter. Den här frågan handlar om människors möjlighet till överlevnad."

https://annheberlein.com/2019/05/21/bensinupproret-nar-de-tysta-talar-mots-de-av-han/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-22 12:12 #132 av: Göstage

Janne Berglund, 69, som var med och startade bensinupproret 2.0 säger att han inte riktigt anade att rörelsen snabbt skulle växa sig stor, och känner att hälsan inte riktigt räcker till för att driva kampen aktivt som frontfigur. Han avgår därför som ordförande och ersätts av  Peder Blohm Bokenhielm, som också varit med från uppstarten. 

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-22 15:56 #133 av: 72mm

#130 Vem har inte röstat på galna partier? Det är det som är min poäng, det är inte de genomkorrupta, okunniga, ljugande och maktfullkomliga politikerna som är Sveriges problem, det är befolkningen som först röstar fram dem och sedan inte håller dem ansvariga för vad de ställer till med. 

Där är jag minst lika skyldig som alla andra. Jag var över trettio år innan jag ens förstod att politik faktiskt var viktigt. Givetvis röstade jag därefter, så jag är i högsta grad medskyldig till eländet.

De som "tar sitt förnuft till fånga" som du skriver ska givetvis hedras, men vi kommer se alltfler göra just det tack vare en förskjuten åsiktskorridor.  

Anmäl
2019-05-22 17:13 #134 av: Göstage

#133 Det ger åtminstone lite hopp för var och en som trotsar grupptrycket och vågar börja tänka i nya banor utan att sticka under stol med att de varit vilse - de kan visa vägen för fler. Hoppas jag.

En intressant skiljelinje ser vi i miljödebatten - hur många kommer att lyckas med att såväl gå i Gretatåget och stötta bensinupproret?  Där gungar det nog lite i åsiktskorridoren...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-23 17:18 #135 av: Göstage

Politrukerna förnekar sig inte. 

Klipp Aftonbladet


Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-24 08:01 #136 av: Göstage

#135 Lite senare, när man spritt fakenyheten tillräckligt, flyttades "nyheten" ner på sidan och ett "kanske" infogades. Ett praktikexempel från lögnfabriken...

Rubrik Aftonbladet


Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-24 08:52 #137 av: Jimmy.L

#136 Läste det igår och förstod inte vad han ville komma fram till, folk är fortfarande upprörda över bensinpriset.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-05-24 09:04 #138 av: Göstage

Aftonbladets politiska redaktion tar bensinupproret som en personlig förolämpning, så fejktrollandet med rubriken känns rätt naturlig. Och allt startades när den lättviktiga kolumnisten på tidningen  Malin Wollin skickade fram för att bedriva trashtalk mot de s.k. "gubbarna" som protesterade mot bensinpriserna.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-24 14:12 #139 av: Göstage

#0 Till slut, långt om länge, blir det nog dags att vända på rubrikens text, och fråga varför det inte skulle kunna ske folkliga uppror även i vårt land. Katerina Janouch lämnar plats för en rapport  från en svensk småstad 2019: "Varuhus på dekis, nedmonterad polis, bidragsförsörjda migranter. Tiggare kissar i plastpåsar, bibliotek är tillhåll för drogförsäljning, det är fritt fram att stjäla. Är detta "vägen framåt" för Sverige?", undrar hon.

Läs och begrunda! 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-24 14:54 #140 av: Jimmy.L

Sanslöst.Ledsen

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-05-27 11:24 #141 av: Göstage

Antar att det är så man har råd att håna, med tjänstebil och bensinkort på arbetsgivaren.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-02 09:23 #142 av: Göstage

De äldre sällar sig  till gatudemonstranterna.

"Under måndagen åker minst sju bussar med 375 PRO-medlemmar till Stockholm för att demonstrera klockan 15.00 på Mynttorget utanför riksdagen. Hör ordförande för PRO Medelpad om kraven de ska demonstera för utanför riksdagen.

”Höj den allmänna pensionen, lika skatt på pension och lön, stoppa nedmonteringen av det fasta telenätet och att glesbygden ska ha mobiltäckning”. Det är fyra av de åtta kraven som PRO-medlemmar ska presentera framför riksdagen under måndagen.

De har även en lista med över 3 000 namnunderskrifter från PRO-medlemmar."---

 https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/pensionarer-ska-demonstrera-utanfor-riksdagen

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-14 21:28 #143 av: Göstage

152 personer greps i samband med oroligheter i Paris efter det officiella Nationaldagsfirandet.

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-03 19:40 #144 av: Göstage

Heta känslor på sina håll i Frankrike.

"Ilskan mot polisen i Frankrike växer. På flera håll i landet hålls nu protester sedan en ung man, som misstänkts ha fallit offer för polisvåld, hittats död i floden Loire i staden Nantes. Gula västarna kallar nu till demonstrationer i bland annat Paris och Bordeaux, rapporterar tidningen Le Monde."--- 

https://www.gp.se/nyheter/världen/våldsamma-protester-mot-polisen-i-frankrike-1.16830906

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-03 19:45 #145 av: Göstage

#0 Chris Forsne på Ledarsidorna ställer en fråga som inte längre är ovederhäftig att ställa heller i vårt land. (Fetstilen är Forsnes.)

"För något år sedan avgick Gérard Colomb som inrikesminister i den franska regeringen. I det tal han höll när han lämnade sin post var det några ord som blivit klassiska. Idag, sade Colomb, lever vi sida vid sida, men jag fruktar den dag då vi står ansikte mot ansikte.
Vi måste ställa oss frågan om hur långt vi är från den dagen även i Sverige."

https://ledarsidorna.se/2019/08/om-jag-ar-god-kan-val-du-betala/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-03 20:15 #146 av: Göstage

Svenska missnöjesgrupperingar försöker samordna sina aktiviteter.

"I kölvattnet av den senaste tidens skattehöjningar och samhällsbesparingar har så kallade upprorssidor på nätet både ökat och vuxit. Den 20:e september gör Bensinupproret 2.0 gemensam sak med några av de mest kända på Facebook, och demonstrerar på Sergels Torg i Stockholm mot den förda politiken i vad man hoppas blir ”Sveriges största massdemonstrationen någonsin mot systemfel”.---

"Efter sammankomsten klockan 13:00 på Sergels Torg ska man sedan tåga till riksdagen för att överlämna sina synpunkter på budgetförslagen, och man hoppas att en företrädare för regeringen möter upp för att ta emot gruppens samlade synpunkter."---

https://samnytt.se/stor-demonstration-mot-regeringens-politik-planeras/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-22 07:33 #147 av: Göstage

Adam Cwejman i GP frågar sig i en lång ledare varför politiker som normalt uppskattar folkliga protester inte vill ta till sig bensinupproret och de de faktiska skälen bakom upproret. Cwejman avslutar sin ledare:

"Vissa politiker hade lättare förstått (och uppskattat!) en folkresning till förmån för individualiserad föräldraförsäkring, för HBTQ-rättigheter eller mot fascism. Rörelser som inte spelar samma ackord som politikerna själva är de inte lika förtjusta i. Men de kan inte byta ut sitt folk, och inte heller finns folket till för att stryka politiken medhårs. Däremot är politiker utbytbara vilket vissa bittert fått erfara när de ignorerat opinionen tillräckligt länge."

https://www.gp.se/ledare/bensinupproret-avslöjar-politikernas-tondövhet-1.17344557

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-02 07:46 #148 av: Göstage

"Parallellt med polariseringen i väljarkåren finns nämligen en annan trend: folk har mindre till övers för politiker. Efter den förra höstens regeringskaos uppgav 70 procent att deras förtroende för politikerna har sjunkit, enligt SVT/Novus. Tendensen bekräftas i flera andra liknande mätningar. I och med internet har de missnöjda medborgarna helt andra möjligheter att protestera. Se bara på bensinupproret", skriver Karin Pihl på GP:s ledarsida.

När politiker dessutom bemöter folkliga manifestationer med förakt och löje ökar det ju inte direkt respekten för de folkvalda.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-02 22:21 #149 av: Göstage

Ytterligare en kategori protesterande som känner sig manade att manifestera mot nuvarande ordning:

"I en mänsklig kedja manifesterade de utanför Rättscentrum i Örebro, med ordet ”rättslösa” skrivet på tejpen som täckte deras munnar. Även på flera andra håll i landet manifesteras det i dagarna mot  den låga uppklarningsgraden för sexualbrott."---

 https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/rattscentrum-omringat-i-protest-mot-sexualbrott

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-11 19:38 #150 av: Göstage

Den 20 september anordnar Bensinupproret en demonstration på Sergels torg, och den nu aviserade prishöjningen  tror man kommer att öka tillströmningen av sympatisörer. Man har för avsikt att tåga till riksdagen för att överlämna protestlistor.

Källa

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-14 13:42 #151 av: Göstage

"Majoriteten av det franska folket stöder Polisen men (stöder) inte Emmanuels Macrons regering, vars beslutsamhet att förkväva de gula västarnas uppror står i bjärt kontrast till deras motvilja att återupprätta lag och ordning i utsatta områden", skriver Gavin Mortimer i The Spectator i en betraktelse av tillståndet i den franska republiken.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-15 11:32 #152 av: Göstage

#151 Författaren Lars Åberg beskriver ett missmodets Sverige.

"Ett system som det svenska kollapsar inte plötsligt, det förfaller gradvis. Därför blir reaktionerna långsamma i stället för förfärade. Missmod i stället för ilska."---

"Beslutsfattarna åker sällan tunnelbana och sitter inte på akuten. Det borde de göra. Som det nu är tycks de sakna nödvändigt medvetande om missmodets grunder"--- 

http://larsaberg.se/sv/vad-gor-vi-nar-ingen-langre-vet-hur-man-gor/

"Missmod" -det får mig att inse hur vårt sätt att reagera till sin natur är helt olikt det franska med dess vrede. Det som är gemensamt nationerna emellan är att båda har regeringar  som inte förstår sitt folk.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-16 14:31 #153 av: Göstage

För att anknyta till rubrikfrågan. Gina Gustavsson, docent i statskunskap vid Uppsala universitet, skriver om vårt sätt att vara.

"Vad är det typiska sättet att delta i politiken? I Frankrike demonstrerar man gärna när man vill göra sig hörd. I Sverige har man möten, samtal och överläggningar. Man skickar även saker på utredning till olika kommittéer. Sedan har man möte igen, alla får säga sitt. Och kanske beslutas något.

Nu raljerar jag, men var och en som varit på utvecklingssamtal på sin treårings förskola och fått höra om barnrådet och deras omröstningar vet vad jag talar om. Att alla ska få vara delaktiga och att alla ska lyssnas på är en viktig del av den svenska kulturen. Här är det viktigt att särskilja denna form av politiskt deltagande från demokratin som ideal. För demokrati betyder inte alls alltid samtal och lyssnande. Tvärtom kan det lika gärna innebära konflikt och intressebrytning. Men i Sverige är vi som bekant inte särskilt förtjusta i att bråka."---

https://kvartal.se/artiklar/svenskhet-ar-mer-an-en-invandringsfraga/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-21 11:02 #154 av: Göstage

Katerina Janouch rapporterar från en folklig demonstration på Sergels torg igår. Idag tycker man att det inte borde vara någon konst att få till stånd stora skaror, men anslutningen var oväntat låg. Det fanns dock personer som rest långväga ifrån för att vara med och under fredliga former visa sitt motstånd mot nuvarande ordning.

"En större demonstration ägde rum i Stockholm i går, på Sergels Torg, och jag tog mig dit för att delta och för att prata med folk. När tillfällen bjuds gäller det att agera och det är viktigt att delta, att gå ut i verkligheten, att visa sitt missnöje fysiskt. Vi måste hålla ihop, alla vi som vill ha en förändring, splittring och grupperingar är oss till ingen hjälp! Denna demo arrangerades av Bensinupproret, som startade som en Facebookgrupp som i dag har över 600.000 medlemmar, och som är ett direkt svar på de tokigt höga bensinpriserna. Men här fanns också många andra grupper, Inlandsupproret, gruppen mot Försäkringskassans dysfunktion, de som protesterade mot vanvård av gamla och sjuka. Demonstrationen samlade kanske tusen personer, men jag önskar att det hade varit många gånger fler."---

http://katerinamagasin.se/avstandet-mellan-politikerna-och-folket-har-nog-sallan-varit-storre/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-06 09:17 #155 av: Göstage

"Regeringen presiderar över ett samhälle som fungerar allt sämre.
Dagligen strömmar rapporterna emot oss, i stort som i smått: stora sjukhus kan inte operera på grund av brist på plasthandskar och förkläden, rättsväsendet fungerar allt långsammare, oavbrutna tågförseningar, katastrofberedskapen blir alltmer bräcklig och så vidare i långa rader – för att inte tala om de eviga problemen inom polisen, skolan och vården."---

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/Xg3elB/forandra-s-politik--och-fornya-ledningen

Carl Tham (S), före detta statsråd är inte nöjd med regeringen.  I Frankrike skulle vart och ett av missförhållandena han anför vara mer än tillräckligt att locka ut folket på gatorna i manifestationer och protester, men här trycker vi i våra gryt. Vår stryktålighet vet inga gränser...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-06 10:04 #156 av: Göstage

Katerina Janouch är en oförtröttlig uppmuntrare av utomparlamentariska markeringar, eller "uppviglare" som nog makthavarna föredrar att se henne som. Hon skriver idag:

"Därför: Fler måste resa sig. Fler måste hålla ihop. Fler måste säga ifrån. Bara tillsammans kan man välta omkull den onda koloss som uppblåst maktmissbrukande elit förvandlats till, med tentakler i varenda myndighet, nämnd, etablerad medieplattform och andra viktiga instanser. Det går, men det är ett hårt arbete, och bara de uthålliga vinner." 

http://katerinamagasin.se/ohederliga-opinionsbildare-och-politiker-stamplar-folkets-oro-som-hogerextremism-det-om-nagot-ar-skadligt-for-sverige/

Jag tror hon överskattar det saktmodiga svenska folklynnet...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-16 16:29 #157 av: Göstage

Den här helgen är det ett år sedan Gula västarnas demonstrationer startade, och det manifesteras med 200 demonstrationer på olika håll. I Paris går det riktigt hett till idag.

Källa 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-12-17 12:30 #158 av: Göstage

Inte bara de gula västarna som protesterar: strejker mot bland annat ändrade pensionsvillkor lamslår inte minst Paris.

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-12-21 10:42 #159 av: Göstage

Prästen Helena Edlund har en lång och tänkvärd betraktelse på sin sajt med funderingar över den svenska självutplånande fogligheten. Hon avslutar: 

" Aktivister i alla läger skambelägger den som inte jublar över samhällsutvecklingen, men bosätter sig själva på behörigt avstånd från problemen de skapat. Den svensk som vill lämna landet, finner att ekonomin inte räcker för att ta sig härifrån. I det läget går det inte att samla kraft till protester, varken för att freda sig själv, sin familj eller nationen. Då inträder oförmågan – impotensen – och i den stunden är vi utlämnade. Då slutar vi att agera när våra barn rånas, när våra föräldrar svälter eller när vi själva inte längre vågar röra oss fritt på gator och torg. Då sätter bara fantasin gränser för vad som kan hända, och vad vi än tror så är det ännu en lång väg kvar mot botten."

http://helenaedlund.se/det-impotenta-folket/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-12-21 11:21 #160 av: Jimmy.L

"Aktivister i alla läger skambelägger den som inte jublar över samhällsutvecklingen, men bosätter sig själva på behörigt avstånd från problemen de skapat."

Så sant.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.