Debatt

Regeringen och plastpåseskatten

2019-07-08 21:14 #0 av: Göstage

Sann miljöomtanke, snöd vinningslystnad eller bådadera- hur skall man tolka regeringens förslag på extra plastskatt? Expressens ledarsida verkar ha sin bild klar.

"Regeringen borde vara ärlig - skatter på plast har lite med miljö att göra och men mycket med att få in pengar. Och förbud mot plastmuggar är mest symbolpolitik."---

"Uppemot hälften av plastskräpet i havet är fiskenät. Mot dem föreslås inga förbud. Det är heller inte svenska plastpåsar som fyller oceanerna, i själva verket är vi duktiga på att slänga vår plast i återvinningsfacken eller åtminstone i de hushållssopor som eldas till fjärrvärme." 

"30 öre per fruktpåse - det blir några kronor i veckan. Det kan man leva med, om man vet vilken nytta det gör. Tyvärr är januarigänget inte ärligt på den punkten. Påsskatten har mycket lite med miljön att göra."---

"Regeringens plastpolitik har alltså inte främst med miljön att göra utan med pengar. Staten vill fylla på kassan, och det kan behövas. Utgifterna för grundutgifter som försvar och rättsväsende måste öka, och välfärdsverksamheterna behöver också resurser.

Ett alternativ är då att höja inkomstskatterna, och det vore illa. Välfärden finansieras bäst av mer arbete, inte mindre. Då är andra skattekällor, till exempel konsumtion av plastpåsar och muggar, bättre."--- 

https://www.expressen.se/ledare/dar-plasten-gar-in-gar-vettet-ut/

Om plastavfallet i världshaven finns en tråd här.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-08 21:48 #1 av: Göstage

Projekt "Ren kust" tar hand om 300 ton skräp som flyter i land på Västkusten varje år. (Hur stort mörkertalet är, alltså sådant man inte tar hand om, framgår inte.) 80% av det som flyter i land har förts hit med havsströmmarna från länder och båtar utanför Sverige.

"Bohuskusten har en särställning vad avser marin nedskräpning. Rådande havsströmmar och dominerande vindriktningar medför att en mycket stor del av allt flytande marint skräp i hela Nordsjö- och Engelska kanalområdet hamnar i Skagerrak och en andel drivs iland på stränderna. 

Mätningar visar att så mycket som 80% av det skräp som ansamlas i Bohusläns vikar kommer från andra länder. En viss andel kommer från sjöfart och fiske, men även denna fraktion är till stor del utifrån kommande."--- 

"Ren och attraktiv kust" (Västkuststiftelsen med flera)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-09 07:02 #2 av: Jimmy.L

#0 Ja det är dubbelmoral att först prata om hur plast förstör miljön och sen låta plastpåsar vara kvar och ta ut skatt på påsarna. 

Se till att alla plastflaskor kan pantas i hela Europa till att börja med. och skippa onödiga plastförpackningar typ plast runt grönsaker och liknande.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-09 14:51 #3 av: Carmarino

#2 Fast plast runt livsmedel kan minska svinnet, vilket är mer miljövänligt.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/klimatduellen-vilken-forpackning-ska-du-valja

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-07-09 15:29 #4 av: Jimmy.L

#3 Det är ju bra. Jag väljer ofta handla från gårdsbutiker och marknader där det är mindre plast om jag ska ha tag på god ost.Glad 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-09 19:12 #5 av: Göstage

Vad gäller plastmuggsförbudet så är det värt att notera att regeringen "vill utreda" ett förbud, det är alltså inget spikat förbud utan tankar på ännu en av alla de utredningar som regeringen masstillsätter. 

Noterbart också att man kan komma att tvingas ta med sig behållare om man har tänkt få med sig "take away" från restauranger, om utredningen kommer fram till det. (Fast de flesta av de ställen där jag hämtar mat har redan gått över till pappkartonger, och det gäller inte bara pizzerior.) Undrar hur de tänkt sig lösa det för den som kommer på att man vill köpa med sig lite mat efter filmen eller matchen - skall man gå hem och hämta behållare då, eller måste man planera så att man tar med sig kärl redan när man går hemifrån? 

"I EU-direktivet fastslogs även att medlemsländerna ska minska förbrukningen av muggar och livsmedelsbehållare av annan plast. Men regeringen vill gå längre än så och utreda om det går att helt förbjuda produkterna.

Bland annat ska utredningen titta på om det ska vara ett tvång att restauranger och andra ska kunna leverera mat i medhavda behållare eller om man kan införa någon typ av pantsystem eller också att man får övergå till andra material än plast, säger miljöminister Isabella Lövin (MP) till radion."---

TT

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-09 19:31 #6 av: Jimmy.L

#5 Är man på semester i en annan kommun eller i skärgården blir det knepigt att lämna tillbaka behållaren.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-09 19:43 #7 av: Göstage

#6 Ja, några av förslagen verkar rätt världsfrånvända. Men de kommer ju från MP...Vilar huvudet i handen

Som sagt finns det redan pappkartonger (i återvunnet papper) för takeawaybruk,   stabila och täta och som håller värmen utan problem.  Jag har heller inte märkt att maten tagit smak av dem. (Produktexempel.)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-09 20:14 #8 av: Jimmy.L

#7 Dom ser ju vettiga ut.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-09 20:20 #9 av: Göstage

Ja, det finns flera typer, och i centrum här finns det bara enstaka restauranger som använder plastlådor.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-09 23:35 #10 av: annia1

Ja lövin verkar inte leva i verkligheten, men det är ju ingen nyhet.  

Det handlar ju inte om producenten utan konsumenten vad den köper in för produkt. Och det bör väl gå att ha samtal med större kedjor som tex sibylla, mcdonalds.
Och olika affärskedjor som tex ica och coop, att de ska sluta köpa in platsförpackningar för det finns ju redan alternativ till dom. Eller åtminstone att de ska börja ta hem mer av förpackningar i papp och låta kunden välja. För det är ju så att jag som kund köper av det som finns. Och märker affären att papp går bättre än plast så kommer de självmant byta ut sitt sortiment.

Så tror inte alls att det behövs nåt förbud utan räcker med samtal. Så kommer olika företag på marknaden byta ut sina plastprodukter mot papp. Och tror också att det skulle gå snabbare än ett förbud.

Och tittar jag tex på våran lokala korvkiosk. Den har sen nåt år tillbaka tagit bort sin plast/folieförpackning och ersatt den med i papp. Liknar den i plast. Har botten och ett lock man fäller över, funkar lika bra.

Muggarna som använder till läsk eller kaffe är av papp. Visst locket är väl fortfarande i plast. 

Det enda jag just nu kan komma på fortfarande är i plast är besticken. Men å andra sidan, den kniv o gaffel de använder i dag är kraftigare (bytte modell för ett par år sen). Och tar man med sig maten hem så går det att diska gaffel/kniv och använda flera gånger. 

Det som blir lite lustigt. Var ju på nyheterna igår (kommer inte ihåg om det var svt eller tv4) och de frågade i en korvkiosk varför den hade den där vita plast/folieförpackningen. Svaret var att kunden ville ha den. Jag tror inte att kunden efterfrågar just den förpackningen utan kunden vill bara ha en förpackning så den får maten med sig. Så där är det ju helt upp till den korvkiosken att byta till en i papp.

Anmäl
2019-07-10 07:28 #11 av: Jimmy.L

Jag undrar om inte så kallad manuella diskar i butiker som har det är bättre att handla vid, visst dom slår in maten i plast men den är ju betydligt tunnare än dom varor som inns i hyllorna? Sen så gillar jag utbudet där mycket bättre än det som finns i förpackningarna i butikerna. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-10 08:25 #12 av: Göstage

Ur en artikel i DN igår (för närvarande inte betalbelagd) kan man läsa kommentaren "Inom två år vill regeringen se ett förbud mot plastmuggar och livsmedelsbehållare. Branschen ställer sig positiv till förslaget men varnar för att för snabbt ta bort plast som skyddar livsmedelsprodukter.
– En livsmedelsprodukt som blir förstörd har större koldioxidutsläpp än förpackningen, säger Leif Nilsson, ordförande för Svensk Plastindustriförening."---

"Han tycker också att regeringen borde ta hårdare tag mot nedskräpare.
– Vi pratar om vad industrin och konsumenterna behöver göra men gör ingenting för att komma åt de som skräpar ned. Det är samma sak med cigarettfimpar som är det vanligaste skräp vi har på stränderna, man delar inte ut några nedskräpningsbotar utan låter det bara fortgå."---

 https://www.dn.se/ekonomi/branschen-positiv-till-forbud-av-engangsplast/

Instämmer inte minst i det sistnämnda, samtidigt som man inser det omöjliga i att ha skräppolis på stränderna, med tanke på välkända faktum om polisens resurser. Det behövs väl en antiskräpväckelse - kanske dags för influencers och Greta att rycka ut, så det blir lite rubriker och "skräpskam"? Medvetenheten om naturens sårbarhet borde vara en "svensk värdering" i högre grad än idag!

För många år sedan, när jag fortfarande löptränade, hamnade jag på motionsslingan bakom en samling skolklasser på utflykt. Vägen efter dem kantades med utsläpade trädstammar, godispapper och chipspåsar, och till slut plockade jag upp en tom chipspåse och sprang tillbaka och höll den under näsan på en lärare medan jag flåsade (jag var både anfådd och förbannad) att de för fan måste hålla efter ungarna. Läraren blev likblek och stammade något svar som jag inte ens brydde mig om i min ilska.

Gör man något liknande mot en förälder på stranden idag riskerar man nog att åka på en "Asap Rocky-smäll"...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-10 08:41 #13 av: Jimmy.L

Finns en poäng där, mycket som hamnar i naturen och i sjöarna/havet är det folk kastar omkring sig. Om alla tar lite ansvar skulle skräpet minska betydligt. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-10 09:18 #14 av: Göstage

#12 #13 "Som ett brev på posten" föreslår VD för "Håll Sverige Rent" i en debattartikel i Aftonbladet att ordningsvakter skall kunna dela ut nedskräpningsböter. Johanna Ragnartz avslutar sitt debattinlägg:

"Uppmärksamheten kring plast har lett till en mängd nya förslag och initiativ som syftar till att minska mängden plast i vår miljö. Det senaste i ordningen är den föreslagna punktskatten på plastbärkassar. Det är dags att se till att skräpboten också blir ett verktyg som bidrar till att nedskräpningen och plasten i vår miljö minskar. Håll Sverige Rent föreslår därför att lagstiftningen kring skräpboten görs om så att den inkluderar även småskräpet, så exempelvis fimparna inte kommer undan. Vi föreslår också att ordningsvakter får ett förordnande som gör det möjligt för dem att bötfälla nedskräpning.

Det är bara när skräpboten omfattar allt skräp och verkligen tillämpas som den kommer få effekt. Först då kan vi få stopp på nedskräpningen av våra stadsmiljöer och vår natur."

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/Qoak5J/lat-ordningsvakter-dela-ut-skrapboter

Fetmarkeringen är Ragnartz egen.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-10 09:35 #15 av: Jimmy.L

#14 Kommer knappast att hjälpa tyvärr, finns ju inga OV utanför tätorterna.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-10 10:11 #16 av: Göstage

#15 Nej, jag tror inte på idén med OV-övervakning som sådan, länkningen var mer för att uppmärksamma konsumentansvaret för nedskräpningen.

Håll Sverige Rent-utspelet är i sig en påminnelse om hur det stiftas och utfärdas lagar som i praktiken är omöjliga att upprätthålla, och som i flera fall inte åtföljs av rättslig påföljd i form av böter.  Rökningen på uteserveringar är ett färskt exempel på lagar utan straff, liksom den lika färska nedre åldersgränsen för framförande av vattenskotrar. Konsekvensen blir i värsta fall mindre respekt för lagarna.

För ett år sedan konstaterade ovannämnda VD i Expressen

"– All nedskräpning är förbjuden, men man kan inte bestraffas för att ha kastat en fimp eller ett kolapapper eftersom småskräpet inte är straffbelagt. Det är tokigt, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent till SVT Nyheter Småland." ---

Ja, nog är det "tokigt" alltid, men för att komma till rätta med själva problemet krävs det en attitydförändring hos oss, folket. Vi borde känna "skräpskam" utan att hysa fruktan för en OV viftande med bötesblock. Jag har svårt att tänka mig uniformerade ordningsvakter patrullerande en fullbelagd playa för att skriva ut böter på rökare  som just smyger ner fimpar i sanden.

Inga jämförelser mellan barnaga och nedskräpning, och utan att blanda in invandringen just här, så kan man ändå göra en liknelse med vad  Mustafa Panshiri sa om barnaga  i Aftonbladet häromdagen:

"Alla vet om att man inte får slå barn i Sverige men när jag frågar varför brukar det vanligaste svaret vara att svenskar är rädda för socialtjänsten, säger han och fortsätter:
– Så föreställningen är att svenskar egentligen vill slå sina barn. Men det är inte sant för vi tycker ju att det är fel att slå barn, det handlar om värderingar."--- 

Andemeningen känns likartad - det borde vara så att vi inte skräpar ner för att vi är rädda för efterräkningar, utan för att det är fel att skräpa ner - "det handlar om värderingar". 

Edit.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-10 11:20 #17 av: Jimmy.L

#16 Exakt vissa människor skiter i att kasta skräpet där det hör hemma. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-10 12:00 #18 av: Göstage

"Nedskräpning sker i alla åldrar, enligt en undersökning med djupintervjuer från 2015.Trots att många blivit mer miljömedvetna och både källsorterar och köper ekologisk mat, medger människor att man skräpar ner ibland. Dock är självinsikten begränsad – det är alltid någon annan som är den ”verklige nedskräparen”.---

"Den ned­skräpning som vi ser är ett resultat av allt från vanor och värderingar till normer och kunskap. Beteendeforskning visar att människor gör som andra gör och att grupptryck och sociala normer spelar en stor roll för vad en människa väljer att göra. Om en plats redan är nedskräpad är det lättare att själv slänga skräp där. Att se någon annan slänga skräp eller plocka upp skräp påverkas oss. Vi anpassar oss efter vår omgivning och vad andra personer gör runt omkring oss."---

https://www.hsr.se/fakta-om-skrap/samlade-fakta-om-skrap/vem-skrapar-ner-och-varfor

Så skriver "Håll Sverige Rent" på sin hemsida. Samtidigt så tyder VD:ns debattinlägg att man insett att de där normerna och värderingarna inte längre är tillräckliga-  hon vill se konsekvenser i form av böter för de som grisar ner.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-11 00:09 #19 av: annia1

Jimmy.L #11 det där med butiker med manuella diskar. Gissar att du menar charkdiskar där man kan köpa kött, ost och lite annat i lösvikt. 

Nu bor jag ju på en liten ort så har ju bara ett par butiker och bara en har en charkdisk. Men de har inte så stort urval som på större orter.  Men det där att slå in i plastfolie (tunn plast) gör dom inte. 

Förr så fanns det att man kunde köpa ost i lösvikt, den slog in i plastfolie. Men dom tagit bort ostbiten. 

Men av det man kan köpa så använder de olika förpackningar beroende vad man köper. Tex skivad skinka. Där blir det ju det där papperet som skivorna hamnar när de skivas, viks ihop och sen läggs det i en papperspåse. Vet inte om papperet som skivorna ligger på ev är plastbehandlat på nåt sätt.

Om man köper en bit falukorv så skär dom ju av den storlek man vill och den lägger dom i en liten plastpåse. Inte reflekterat över det, men tänker att det är för att snittytan på korven inte ska torka utan hållas fräsch tills man kommer hem.

Sen har dom egen tillverkning av lite olika saker. Som tex grillade spett. De läggs i en papperspåse som har plast på insidan och det är ju för att fettet inte ska tränga igenom.

Sen har dom olika plastburkar/byttor till olika saker. Men de burkarna/byttorna är ju av sån kvalitet att de enkelt kan diskas ur och användas hemma åtskilliga gånger.

Så den charkdisk vi har här, där slås det inte in i plastfolie (kan inte komma på en enda sak just nu där det används) utan de använder olika förpackningar. Visst ibland blir det fel att man får tex en plastbytta fast det skulle kunnat vara i en papperspåse. Men då brukar det bero på endera att det är nån som jobbar extra eller att det är slut på påsar. 

Jo jag kom på en sak som det ibland är plastfolie på. Det är deras egentillverkade räkmackor. De brukar ligga i en plastbytta, men emellanåt så är det istället plastfolie runt om. 

Om en charkdisk slår in i plastfolie fast det skulle kunna läggas i en papperspåse så handlar det ju mer om kunskapen hos personalen. För som det är idag så behöver man inte slå in saker i plastfolien. Det var nåt som man gjorde förr på i stort sett allt som köptes i en charkdisk.

Och jag ska säga att jag inte ens har reflekterat över att våran affär  inte använder plastfolie utan olika, för här är det det normala. Och varit så i flera år.

Anmäl
2019-07-11 00:22 #20 av: annia1

Det där med förbud och sånt mot nedskräpning (och annat) 

Det är så som det påpekas i nåt av inläggen (hittar det inte just nu) att det är förbud, men det blir inga konsekvenser.  Så då är det många som struntar i förbudet. Så varför ens införa förbud som bara blir tomma slag i luften.

Anmäl
2019-07-11 07:13 #21 av: Jimmy.L

#13 Jo det var den jag tänkte på, finns väl mest i större städer, annars så handlar jag ofta vid torghandel och liknande där man ofta får en plastpåse, vis kör med papperspåse men det är ofta mindre gårdar som deltar i olika marknader sen så använder jag ryggsäck så jag skippar stora påsar. 

Håll Sverige rent borde besök mitt bostadsområde här slängs det allt möjligt på marken det kan ligga drivor med skräp ute. I grovsoprummet så man knappt kommer in där. folk slänger även skräp i fel låda trots vi har sopsortering. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-12 01:40 #22 av: annia1

Jimmy.L #21 jag använder numera tygkasse (oftast) när jag handlar.  Så nästan helt slutat med vanliga plastpåsar.

När det gäller det där med att det slängs sopor på fel ställe. Det är nog tyvärr rätt vanligt. Många som tex skapar egna soptippar efter vägar.

Vad jag vet så finns det inget grovsoprum hos hyresvärdarna (eller bostadsrätterna) här utan vi har ju återvinningsstationer utplacerade på flera platser i samhället. Det är ju  ställen där det står flera containrar (liknar dom som är på bild här) som man slänger saker i som man sopsorterat hemma. Som tex tidningar, glas och plast och sånt. Och där brukar det emellanåt stå allt möjligt som inte hör dit. Och är dom fulla så ställer folk sina saker på backen där. Eller om sakerna är för stora så står det på backen istället för att åka till soptippen.

Så håll sverige rent kan få det svettigt om de ska besöka nedskräpade ställen.

Så tyvärr är nedskräpning rätt vanligt. Folk verkar inte bry sig. 

Anmäl
2019-07-21 08:03 #23 av: Göstage

Ledarskribenten Håkan Boström i GP är kritisk till plastpåseskatten. Han avslutar sin ledare:

 "Plastpåseskatten ger sken av att regeringen gör något åt miljön. Symbolpolitik har blivit den här regeringens signum. Skatten ger dessutom pengar till statskassan. Med den nya skatten på 3 kronor kommer en vanlig kasse på ICA att landa på cirka 7 kronor.
För många kommer det vara en veckovis påminnelse om det oförnuft varmed landet styrs."

https://www.gp.se/ledare/kasta-plastpåseskatten-i-soptunnan-1.16351336

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-21 08:10 #24 av: Jimmy.L

#23 Håller med i det han skriver. 

"Svenskar använder som regel bärkassar flera gånger även om de är avsedda för engångsanvändning, som det heter på byråkratspråk. Plastpåsarna bidrar inte bara till minskad nedskräpning, jämfört med om folk börjar använda fryspåsar som lätt går sönder eller tar med sig förpackningar i händerna som sedan hamnar ute i naturen. Bärkassar ersätter idag behovet av soppåsar."

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-21 11:03 #25 av: Hayabusa

Vill påstå att en i en klar majoritet av svenska hushåll så finns det en plats där man samlar plastpåsar. Påsar som används för att slänga sopor, t ex. Själv har jag en behållare "klädd" med plastpåse - i denna slänger jag all plast (sopsortering). Har även en behållare med en påse i papp - här hamnar all papp. Debatten grundar sig på ett tankefel där man utgår från:

"Kund köper plastpåse som sedan slängs rätt ut i naturen". 

En sak som jag saknar i debatten är:

- Återvinnig. Vi är, om jag förstått det rätt, dåliga på att återvinna plast.

- Råvara. Tillverkning av plast kräver råvara, här kan vi nog bli bättre.  

Anmäl
2019-07-21 11:41 #26 av: Jimmy.L

I Nettoaffären igår när jag handlade på hemvägen noterade jaga att många väljer att låta bli deras plastpåse som kostar 2 kr istället tar dom massa små plastpåsar som man har till frysprodukter. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-21 11:51 #27 av: Göstage

#0 #24 #25 Ja, man får ju en bild av hamnar i Afrika belamrade med soppåsar. Slutar vi med plastpåsarna i Sverige tar hela världen efter och Afrikas kuster blir rena. Simsabim...

Typ Isabella Lövin juni 2017: ”Bland mina värsta erfarenheter finns besök i västafrikanska fiskebyar. Tidvattnet var lågt och det var hundratals meter tills havet började, men sandbottnen var helt täckt med plastskräp. Det var ofattbart”, säger hon och upprepar sig som hon ofta gör när hon vill betona något.
”Helt ofattbart.”---

https://weekend.di.se/intervjuer/ministern-gar-till-botten-med-sin-hjartefraga

(Jag hatar nedskräpningen av haven, men tror inte debatten har något att vinna på den förenkling som svenska politiker står för.)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-05 16:48 #28 av: Carmarino

Rebecca Weidmo Uvell om Plasthyckleriet

En gång var det fantastiska materialet plast något som var trendigt och hyllades som bakteriefritt och hållbart. För hårdplasten är just det och den så utskällda plastpåsen visade sig vara mer klimatvänlig än den ekologiska tygkassen. 

Men numera har plast blivit en symbol för miljöförstöring, för att vissa länder i världen inte hanterar sina sopor. 

Och då har plasten tagits som gisslan hos miljörörelsen som ser goda chanser att plocka politiska poäng genom att förbjuda den, trots att det i Sverige inte är något problem. 

Därför ska nu Centerpartiet och Miljöpartiet gå ännu längre än var EU kräver, och förbjuda ännu mer plast. 

Som de miljöpopulister de är låtsas de att förbuden har någon som helst effekt genom att först måla upp ett problem som är fejk och sedan erbjuda lösningen  – förbud. 

-----

Nedskräpningen från Asien och Afrika minskar alltså inte om vi förbjuder sugrör och juiceförpackningar i Sverige. 

Så här går det dock när man låter extrema partier får diktera villkoren i politiken. Partier som inte 85 % av väljarna röstat på ens. 

Under tiden undrar restauranger hur Lövin tänkt lösa take awayn med “behållare kunden själva tar med” och hur det funkar med miljöregler och andra tillstånd samt hur man ska kunna skicka iväg mat via Wolt och Foodora om kunden ändå måste gå till restaurangen med en “egen behållare”. 

Miljöpartiet. Aldrig i samma verklighet som någon annan. Featuring Centerpartiet.

https://uvell.se/2019/09/05/plasthyckleriet/

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-09-19 12:08 #29 av: Göstage

Skatten på plastbärkassar sågas i ett remissvar från statliga  Konjunkturinstitutet.

”Snarare finns en risk för ökad resursförbrukning. Inte heller kan skatten ses som ett lämpligt sätt att fylla ett skatteväxlingsbeting om 15 miljarder”, skriver myndigheten i ett remissvar.

De poängterar att produktionen av flergångskassar har en högre miljöpåverkan än produktioner av engångskassar, och att de därför behöver används många gånger för att väga upp för detta:
”För vissa typer flera hundra gånger. Någon analys av vilka typer av flergångskassar som svenska konsumenter kan väntas övergå till presenteras inte”, skriver Konjunkturinstitutet."---

https://www.expressen.se/nyheter/klimat/expertmyndigheten-sagar-skatt-pa-plastpasar/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-21 11:45 #30 av: Göstage

Från och med den 1 maj nästa år blir det en punktskatt på butiksbärkassar på tre kronor (plus butikens eget pris) och 30 öre för småplastpåsar för frukt och grönsaker, skriver TT.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-21 12:28 #31 av: Jimmy.L

Ledsen

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-21 15:07 #32 av: Carmarino

#30 Så klart! Det är ju enbart svenska plastkassar som kastas i havet och hamnar i fiskarnas magar. Tummen upp

(OBS! Grov ironi om nu någon inte förstod det.)

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-10-23 15:35 #33 av: Carmarino

Annika Olsson, professor i förpackningslogistik vid Lunds universitet, har synpunkter på plastskammen.

– En generell plastskam vore förödande för samhällsutvecklingen just nu. När det gäller matens hållbarhet och förpackningars vikt är plast ett svårslaget material, säger hon.

– Att vi slänger en fjärdedel av maten är ett mycket större problem än materialet som förpackningen är gjord av. Livsmedel är också en ändlig resurs och intressant nog är det lösviktsprodukter som orsakar mest svinn inom dagligvaruhandeln.

http://livsmedel.se/nyheter/forpackningsexperten-generell-plastskam-vore-forodande/

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-10-24 09:03 #34 av: Göstage

Handlarna är inte speciellt trakterade av punktskatten på plastpåsar. Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk handel ser det som en nödskatteintäkt för staten, inte som en miljöbefrämjande åtgärd. Fetstilen är från debattartikeln på Aftonbladet debatt.

 "Regeringen vill tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna göra plastpåsarna 3 kronor dyrare och de genomskinliga fruktpåsarna 30 öre dyrare. Dessvärre är straffskatten på plastpåsar ogenomtänkt, saknar miljönytta och riskerar i värsta fall att skada förtroendet för regeringens miljöpolitik. Att sminka skattehöjningar i gröna färger hjälper inte miljön."---

"EU:s mål om minskad plastpåsekonsumtion syftar i första hand på att stävja den nedskräpningsproblematik som finns runt Medelhavet.
Vi är alla överens om att inga plastpåsar ska finnas ute i naturen. Men det är inte heller svenska plastpåsar som i första hand skräpar ned kring våra svenska stränder.
Faktum är att mängden plastkassar längs våra stränder halverades under 2018. Cigarettfimpar, snus och glasspapper utgör ett betydligt större nedskräpningsproblem."---

Om regeringen menar allvar med att driva en verkligt grön politik i den här frågan borde skatten åtminstone differentieras så att påsar av förnybart- och miljövänligt material premieras. Som skatten nu är utformad blir det ren symbolpolitik. Att förklä skattehöjningar i grönt må ge ökade skatteintäkter men det hjälper inte miljön."

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/kJ15nB/skatten-pa-plastpasar-ar-bara-symbolpolitik

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-24 09:10 #35 av: Jimmy.L

Ja man lägger fokus på fel sak.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-24 09:16 #36 av: Hayabusa

Finns en intressant artikel på HD (dessvärre betalartikel):

https://www.hd.se/2019-10-23/professorn-debatten-ar-enogd-plast-ar-fantastiskt

"Enligt förpackningsprofessor Annika Olsson är plastdebatten enögd. Plasten i våra förpackningar räddar mat som det kostar mycket mer för miljön att producera än plasten som skyddar den."

Anmäl
2019-10-24 09:19 #37 av: Hayabusa

"Haven fylls av sopor och plast som trasas sönder blir till mikroplaster som fiskarna äter. Självklart vill vi inte ha plast i havet, poängterar Annika Olsson. Men den plasten kommer inte från sorteringsfacken i våra soptunnor. Plast som samlas in och återvinns hamnar inte i havet.

– Plast är ett fantastiskt material. Det kan formas runt en produkt så att förpackningen blir helt utan luft, det är lätt och relativt hållfast. En glasförpackning är mycket tyngre. Den kostar mycket att transportera, säger hon.

– Ett kilo nötkött belastar miljön med 90 procent att producera och omkring 5 procent att transportera respektive förpacka. Det vore slöseri att detta kött fick förstöras för att vi snålat på förpackningarna.

Det finns mycket missuppfattningar kring plasten. En ”miljövänlig” bomullskasse kan det ta flera generationers dagliga användande att få ner till samma miljöavtryck som motsvarande plastpåse skulle ha fått.

– Jag köpte en tvål i lösvikt som expediten svepte in i en bit tyg. Det tygstycket belastar miljön mycket mer än vad en liten pappask skulle ha gjort."


Anmäl
2019-10-24 09:24 #38 av: Göstage

#36 Ser att Carmarino har en länk om om Annika Olsson (#33) som kanske kan komplettera betalartikeln?

En illustrativ betraktelse om förpackningsfrågor av Olsson finns här (pdf). Tror att den utgjorde bildunderlag till hennes dragning om förpackningar på konferensen.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-24 09:29 #39 av: Hayabusa

#38 Stämmer bra Tummen upp

Anmäl
2019-10-24 12:42 #40 av: Carmarino

#38 Jo, jag länkade till den artikeln eftersom jag inte kunde läsa betalartikeln i HD. Glad

Hade skatten på plastpåsarna varit öronmärkt för forskning på ersättningsmaterial och liknande så hade den kanske gjort nytta. Nu känns det mest som om politikerna ser sin chans att håva in ytterligare en massa pengar som de kan ösa ut på diverse obskyra "projekt". För inte lär de gå till vården och skolan.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-10-24 13:05 #41 av: Hayabusa

En viktig poäng (Annika Olsson) är att plast i sig inte är farlig utan det är människors hantering som är problematiken.  Plasten slänger sig inte av sig själv i haven, det är människor som gör det. 

Håller även med (henne) om att det finns onödiga produkter som t ex sugrör. Ärligt talat, en klar majoritet klarar sig utan sugrör men istället debatteras det om vi inte kan finna på sugrör i andra material. Knas, med andra ord.  

Anmäl
2019-10-25 10:23 #42 av: Göstage

Matjättarna sig in i påskriget.

https://www.expressen.se/nyheter/klimat/matjattarna-sagar-pas-skatten-felkonstruerad-/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-25 11:44 #43 av: Jimmy.L

Blir ju så här när folk skriker om förbud, dom tänker inte på att plast runt godis är det som mest hamnar i naturen.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-27 13:35 #44 av: Göstage

Odföranden från "Håll Sverige Rent" går (simmar?) mot strömmen och vill se en dubbelt så hög påsskatt, där det nya tillägget skulle läggas på informationskampanjer till allmänheten. Hur illa jag tycker om plastpåsar och hur mycket jag än respekterar "Håll Sverige rent" känns det som om man här är ute i egen sak.

"Beslutet om dyrare plastbärkassar för en minskad miljöpåverkan har väckt debatt.
För att minska nedskräpningen och öka återanvändningen vill stiftelsen Håll Sverige rent se en dubbelt så hög plastskatt.
– Lägg på dubbelt på skatten och använd pengarna till informationskampanjer för allmänheten, säger vd Johanna Ragnartz."---

https://www.expressen.se/nyheter/klimat/skrapexperten-plastkassar-bor-kosta-dubbelt-sa-mycket/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.